Cotidianul Transilvan

Codruța, călare pe Europa?

Nu doresc să polemizez cu nimeni. Nici să blochez o inițiativă despre care nu știu mare lucru. A picat ca o știre scăpată de la Bruxelles. Să nu vă imaginați că ideea și proiectul de procuror european vin din Grecia sau de prin Cipru. Nici vorbă. Au pe trăsături ceva iz de Monica Macovei. Ea nu vede funcționarea României și a Europei decît sub controlul unui procuror cocoțat în fruntea unui parchet internațional. Propunerea Codruței (gata, pînă nu se comunică decizia finală nu mai vorbim de Luluța) vine de la madam, de la Klaus Iohannis, de la SRI sau de la susținătorii ei europeni? Sau de la toți la un loc. Mai puțin Parlamentul sau Guvernul României, pe care nu le văd atît de lovite cu leuca încît să înainteze o asemenea propunere. La urma urmei, un procuror șef europen este bun la fel cum bun a fost unul la DNA pentru controlul pieței din România. Procurorul șef al DNA-ului românesc a avut grijă de multinaționale și a agățat în cui pielea marilor oameni de afaceri din țara noastră, domolind agresivitatea firmelor românești și eliberînd hălci importante de piață în domeniul energiei, al produselor alimentare, chiar și al celor chimice etc. Un procuror al unui DNA european poate face treabă bună cu purecarea tuturor celor care susțin partide de stînga sau catalogate drept extremiste. Sau finanțează adversari politici. Îi dai pe un bilețel Codruței și ți-i mănîncă în doi timpi și trei mișcări. Dacă DNA-ul românesc a fost bun la făcut jocuri politice la intern, funcționînd perfect cu dublă comandă, de ce n-ar izbuti același lucru și la nivel european?

Este Codruța Kovesi omul potrivit pentru acest experiment european? Înainte de orice răspuns ar trebui să avem norocul de a ne arunca o privire în foaia sa matricolă. Circulă povestea că la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Laura Codruța Kovesi ar fi fost o hiper-mediocră.

Pentru postul de procuror europen nu mai avem de-a face cu opțiunea unui  Băsescu Traian, care să desemneze pe cineva de care n-a auzit în viața lui. Nu mai este nici tata Lascu, nici clanul de la Cluj Napoca, nici tataia Lazăr, nici SRI-ul cu Coldea și cu Maior care să vină cu brațul de fîn înflorit la un doctorat care în aceste zile se și prăbușește penibil. În fond, România are datoria să joace cinstit față de Uniunea Europeană și să spună clar și rapid ce nivel de pregătire universitară are Codruța Kovesi și să lămurească acuzația furtului intelectual identificat în cazul lucrării sale de doctorat.

Este Laura Codruța Kovesi o ființă onestă? Destinele procurorilor nenorociți pentru că au contrat-o și nu i-au suflat în pînze ar sugera contrariul. Și numărul mare de nemernici promovați în DNA spune același lucru. Felul în care au fost cercetate afacerile fostului ei soț, Bebe Koveși, cu materialul livrat la construirea autostrăzii Sebeș-Sibiu, precum și afacerile fratelui ei, Sergiu Lascu, fost director adjunct la Transgaz, a provocat destule îndoieli.

Este Laura Codruța Kovesi o ființă morală? Procurorul Angela Nicolae, un destin profesional și uman distrus de prea cinstita Codruța, povestește că într-o deplasare din Africa de Sud a surprins-o pe șefa DNA în atitudini indecente cu bodyguard-ul desemnat de Serviciul Român de Protecție și Pază. Oricît a fost ținută la secret, pînă la urmă tot s-a aflat despre relația amoroasă a șefei DNA cu colonelul Cristian Mihai de la SPP, acum transferat la Jandarmeria Româna și promovat în conducerea acesteia (fiul colonelului Anton Cristian -șef al serviciului financiar din SPP). Circulă mai multe amănunte despre povestea de dragoste dintre șefa DNA și bodyguard-ul său (filmul american a avut un succes nebun și la DNA și la SPP), unii susținînd că perechea de îndrăgostiți ar fi trecut și prin fața ofițerului Stării Civile.

Încerc să-mi imaginez consecințele anchetelor făcute cu picioarele la vîrful Uniunii Europene. Exact cum au fost făcute în România. Cu EADS și Microsoft prescrise, cu șefi de la Comisia Europeană cărați în cătușe prin Bruxelles, cu afaceri de pe vremea lui Barosso și Junker dezgropate peste 10 ani, cu SRI-ul suflînd și trăgînd sforile de la Washington pînă în cîrciumile din Grand Place.

Și, ca să ne aducem și noi o contribuție la o Europă Curată, pe lîngă Laura Codruța Kovesi – procuror șef european,să o punem și pe Monica Macovei procuror responsabil de țara mamă!

fb-share-icon0

Leave a Reply