Cotidianul Transilvan

Coșmarul lui Tișe, Împăratul gol: greva administrativă flancată de abuzuri, excedent, bani cheltuiți și investiții

Vestea că președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, propune administrațiilor locale intrarea în grevă administrativă a făcut deja înconjorul Internetului. Și a mediei. Care pe nedigerate a preluat comunicatul lui Tișe.

“Asistăm la un asalt fără precedent al PSD-ALDE la adresa consiliilor județene performante. Singurele informații la care avem acces indică o încărcare majoră a bugetului Consiliului Județean Cluj cu cheltuieli pe care nu le-am mai avut iar capitolul investiții este pus serios în dificultate. Aceste cheltuieli adăugate înseamnă aproximativ 35 de milioane de euro, sumă care, de fapt, nu se va mai putea regăsi în investiții. Pentru noi, 35 de milioane de euro este dublul bugetului pe care anul trecut l-am avut la dispoziție pentru drumuri județene. Mecanismele de împărțire a bugetelor sunt total lipsite de transparență și ne sunt refuzați toți indicatorii necesari creionării bugetului județean, înainte de adoptarea de către Parlament a Legii bugetului de stat, fără vreo șansă pentru amendamente. Practic, vom fi puși în fața faptului împlinit. Consider acest buget național ca fiind o răzbunare politică. De altfel, președintele PSD Liviu Dragnea, a și inclus Clujul pe lista celor care nu mai merită bugete pentru dezvoltare. În această situație, fac apel la administrațiile publice locale care se regăsesc în situații similare nouă și le propun intrarea în GREVĂ ADMINISTRATIVĂ, ca reacție față de abuzurile noii Legi a bugetului de stat” – tună și fulgeră Tișe.
Viitorul sună bine, chiar foarte bine, dacă ne raportăm la un limbaj pompieristic. Sau pur politic. Săracii clujeni sunt în pragul disperării pentru că Mustăciosul de Teleorman le-a tăiat banii. Clujenii sunt nevoiți să ia bani de la investiții. Acest motor al economiei…. Durere! Și cu pur elan muncitoresc ne revoltăm și îndemnăm la grevă administrativă. Dar stai puțin…. ce e dincolo de cuvintele pompoase? Nimic! Formă fără fond. Sună bine, dar, vai, Împăratul e gol !
CJ Cluj e obligat la a cheltui 35 milioane euro, dublu față de bugetul avut anul trecut LA DISPOZIȚIE pentru drumuri județene. Sesizați, vă rog, expresia la dispoziție! Bun, și acum întrebare întrebătoare…Din acel buget de 17,5 milioane euro, CÂȚI BANI S-AU CHELTUIT pentru reparații drumuri județene? Plăți în valoare de cât AU FOST EFECTUATE ?! Asta întrucât, până una alta, drumurile din județul Cluj sunt într-o stare jalnică, comparativ cu cele din alte județe. Una e să ai niște bani la dispoziție și alta e să îi cheltui. Bani la dispoziție nu înseamnă direct și automat investiții, locuri de muncă și dezvoltare pe verticală și orizontală a sectorului economic. Poți să ai la dispoziție nșpe milioane de euro și, din varii motive, să cheltui doar 1% din bani, investiția fiind apoi trecută la Multianuale! Și dacă doriți, atingem, tangențial, și problema motivului pentru care se cheltuie o sumă infimă: legislația care obligă acordarea unei licitații ofertantului cu prețul cel mai mic, legislația care leagă de mâini UAT –urile dacă executantul nu respectă graficele de execuție (penalizările sunt praf în ochi, existând mereu portița insolvenței sau falimentului!), și, nu în ultimul rând, dispariția de pe piață a firmelor autohtone, locale, în favoarea mastodonților internaționali. Or, un UAT cu greu are pârghii de constrângere în fața unui asemenea mastodont. Ca să nu mai vorbim de canale de comunicare. Și oare ce frici determină firmele autohtone să nu participe la licitații…
Poposind o clipită la Mustăciosul Bau Bau de Teleorman, acesta, spune Tișe, a și inclus Clujul pe lista celor care nu mai merită bugete pentru dezvoltare. Oare de ce ? Răzbunare politică? La adresa cui? A lui Tișe? Boc? A clujenilor în general ?! Să nu uităm că PSD în 2016 a obținut la Cluj un rezultat istoric. De mare ! Dar stai…. UAT Cluj Napoca a avut în ultimii patru ani un excedent (adică bani rămași, necheltuiți!) de 150 milioane euro. Aproape 55 milioane euro a fost excedentul din 2018. Bani necheltuiți….Tu ai mai da bani cuiva care nu i-a putut cheltui pe cei dați înainte ?!
Revenind la bravul Tișe, anii trecuți a avut la dispoziție un buget confortabil. Care sunt realizările în aceste condiții? Un SMID/CMID, o pistă de Aeroport…ceva ?! Vreo infrastructură? Vreun sediu cultural? Vreun parc industrial? Ceva…?!
Vorbim de abuzuri…absolut, e la modă cuvântul, ne place teribil să îl folosim. Dar, totuși, el presupune încălcarea unui act normativ. O faptă ilegală. Care o fi abuzul în acest caz? Poate că legea prevede acordarea de bani de la buget clujenilor și Mustăciosul Daddy a încălcat această prevedere. Sau o fi doar o figură de stil… o licența tișeiano păuneliană.
Și , până la urmă, ce e greva administrativă? Greva fiscală, Ok, pricepem, e situația în care contribuabilul refuză să își plătească taxele. O gargară ieftină, întrucât statul, invariabil, va apela la forța coergitivă a sa, adică va lua măsuri împotriva contribuabilului – popririri, executări silite – și tot își va recupera creanța. Dar la ce îndeamă Tișe?! Ce e greva administrativă, totuși?! Media a îngurgitat comunicatul fără nici un effort de gândire…ce e greva administrativă? Administrația publică e formată din instituții și autorități publice, ce cuprind anumite structuri ale administrației și care realizează o activitate specifică, ce permite organizarea executării în concret a Legii. Adică executarea anumitor prestații către populație, o bună funcționare a serviciilor publice deci. La ce îndeamnă Tișe? Neasigurarea serviciilor publice către populație? O grevă a funcționarilor din adminsitrația publică? O nesupunere în fața Legii a personalului din UAT –uri?! Mister….

fb-share-icon0

Leave a Reply