Cotidianul Transilvan

Senatorul Vasile Ilea față în față cu Mugur Isărescu. ROBOR și Riscul de Țară rămân în zona de penumbră

După mai multe amânări, sau mai bine spus refuzuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a prezentat marți în fața Comisiei Economice din cadrul Senatului României. Isărescu a fost însoțit de întregul Board al BNR, iar din Comisie a fost prezent și un senator clujean, Vasile Ilea, de la PSD.

 

Cu gândul la Zona EURO

“A fost o întâlnire interesantă. Bineînțeles este foarte greu a discuta pe cifre cu specialiștii BNR, un fel de Jedi ai cifrelor. Am încercat astfel mai degrabă să discutăm raportat la principiile de funcționare și factorii care influențează anumiți indicatori. Astfel, s-a abordat subiectul aderării la Zona Euro, care va presupune fie o convertire nominală a leului, prin prerogativele conferite de  Tratatul de la Maastrich, fie o convertire reală, dictată de economie. Oricum, vom avea nevoie de menținerea timp de mai mulți ani a unei fluctuații de +/- 1,5 unități a cursului valutar, și asta, atenție, fără intervenția BNR. Un lucru teribil de greu, nesustenabil în prezent, economia românească neputând face față, deocamdată, unei asemenea provocări”, a punctat senatorul clujean.

 

ROBOR și Riscul de țară – două nebuloase

Un alt element adus în discuția senatorilor cu Isărescu a fost ROBOR. “Am dorit a afla două lucuri. Ce este ROBOR și cum poate fi el scăzut. Repet, nu am dorit a intra în discuții bazate pe cifre, pe numere, pe indicatori, ci mai degrabă pe discuții privitoare la principii și definiri. Concret, s-a subliniat faptul că principiul ROBOR, care este un instrument prin care băncile se împrumută între ele, a fost implementat în urma unei Directive a UE. Acest împrumut intrabancar este necesar întrucât există unele bănci care, în urma unor produse mai atractive pentru clienți sau a unor cheltuieli de persoanl mai mari, rămân fără lichidități. Cât privește resorturile economiei de piață care duc la fluctuațiile indicatorului ROBOR, acestea au rămas o nebuloasă. Cert este faptul că dobânda cheie a BNR, care acum e la cota de 2,5%, și masa monetară, care tot de BNR e controlată, sunt doi dintre factorii cheie ce influențează ROBOR”, a explicat senatorul Ilea.

De asemenea, Vasile Ilea a pus pe tapet și problema Riscului de Țară. “Un indicator stabilit arbitrar, cu o cotă mare de subiectivism, în care politicul poate interveni cu șurință. Am dorit să cunoaștem, la fel ca în cazul ROBOR, care sunt elementele cheie ce influențează acest indicator. Răspunsurile, pentru mine personal, nu au fost edificatoare”.

 

Taxa pe bănci are lacune

Nu în ultimul rând s-a abordat și celebra Ordonanță 114 / 2018, cea cu privire la introducerea unor taxe începând cu anul 2019 în mai multe sectoare de activitate, în special la sistemul bancar. “Ordonanța 114 nu este perfectă, și vă dau doar un exemplu. Băncile sunt obligate să își asigure provizioane. Rezerve de lichidități aflate continuu la dispoziția băncii, rezerve create de bancă însăși. Laic spus, bani albi pentru zile negre. Or, nu e normal să impozitezi și aceste sume, care sunt tocmai un colac de salvare al băncii, o pavăză proprie împotriva falimentului. Cu toții știm ce s-a întâmplat în septembrie 2008, când falimentul celor de la Lehman Brothers a dus la o reacție în lanț a actorilor din sistemul bancar și apoi, generalizat, la o Criză economică globală. S-a convenit la o aplicare restrânsă a OG 114, existând o serie de elemente care mai trebuie ajustate legat de respectiva Ordonanță”, a punctat senatorul clujean.

 

Politici macroprudențiale

De notat este și faptul că la nivelul Guvernului există o Comisie Mixtă BNR-Guvern, care se ocupă de realizarea și implementarea unor politici macroprudențiale. “Un concept nou, menit a ne sigura o plasă de siguranță în eventualitatea unui scăderi economice drastice. Crashul din 2009 poate fi uitat cu greu și sunt destule voci care acum prevăd o nouă situație similară. Trebuie să fim pregătiți”.

 

S-a spart gheața

“Important este faptul că s-au creat punți de comunicare între Parlament și BNR. Era nevoie de o conlucrare între aceste două entități importante ale ansamblului economiei, BNR și camera superioară a legislativului. S-a spart gheața în ceea ce privește discuțiile pentru identificarea problemelor și conceperea unor măsuri care să aibă un rezultat direct și imediat la nivelul întregii populații”, a încheiat Vasile Ilea, senator PSD de Cluj.  În acest sens s-a agreat ca în perioada următoare să mai aibă loc asemenea întâlniri și se va intensifica activitatea Comisiei mixte BNR-Guvern”, a încheiat Vasile Ilea, senator PSD de Cluj.

 

 

fb-share-icon0

Leave a Reply