Cotidianul Transilvan

Hulitul Poliției, sport național! Respectul pentru uniformă, pe cale de dispariție ! Poate că mulți dintre noi am contribuit cu câte un miligram din plumbul gloanțelor din pieptul și gâtul polițistului ucis în Banat…

Acum câteva zile, un urmărit internațional este încolțit de doi polițiști de la un post de poliție, în baza unei informații venite operativ pe moment. Urmăritul, despre care se știa că este periculos și posibil înarmat, sare pe geam și dă nas în nas cu un polițist. Individul trage asupra polițistului trei focuri de armă, rănindu-l mortal și apoi fuge. Celălalt polițist îl urmărește, trage în direcția fugarului zeci de focuri de armă, îl rănește, dar urmăritul dispare. Desfășurare de forțe, zeci de polițiști pornesc pe urmele fugarului, și peste 3 zile fugarul este prins de lucrători ai SAS (Servicul de Operațiuni Speciale).

Mai mult ca sigur că nu m-aș fi aplecat asupra subiectului, dacă, din “interior”, nu aș fi primit o serie de foto și video de la locul crimei, din timpul resuscitării polițistului, din momentele de imediat de după crimă și cele din timpul reținerii suspectului (care, apropos, o fi un animal biped, un pușcăriaș, un urmărit internațional, dar, încă nu e criminal! Va fi după ce va exista o decizie judecătorească definitivă în acest sens! Care să sperăm că va veni cât mai repede și că va fi cu o condamnare pe viață!) Foto și video care însă eu nu le pot publica! Din respect pentru familia polițistului căzut la datorie, nu din alte motive. Oricum, dincolo de vizualizări, care ar fi interesul public într-un asemenea demers, care ar fi rostul publicării ?!

Numai că acele foto și video primite mi-au stârnit revolta! Indignarea ! Indiscutabil, meseria de polițist e una periculoasă, care presupune asumarea unor riscuri. Dar, asta nu înseamnă că polițiștii trebuie trimiși în misiuni ca mieii la tăiere.

Cum spuma mărilor s-a luat decizia de a trimite doi polițiști de la postul de poliție să încolțească un fugar periculos !? Doi polițiști în cămașă. Și cu un pârlit Carpați model 1974 de 7,65mm, fabricat la Cugir, care acum are o precizie de tragere precum o praștie cu elastic din chiloți! Și de la magazinul de jucării îți cumperi pistoale NERF mai performante, mai precise, cu o acuratețe și fiabilitate mai mare! Ca să nu mai vorbim de armele neletale din comerț!

Suntem în 2019! Oare ce mai caută acele piese de muzeu la brâul polițiștilor, care arată cu ele ca niște haiduci !? Unde sunt Glock –urile promise Poliției în 2016? Unde sunt vestele antiglonț? Da, o vestă antiglonț costă peste o mie de euro, dar e incomensurabil mai puțin decât o viață de om! De fapt, termenii nu suportă comparație! Ca să nu mai vorbim de onoarea Poliției, de imaginea sa în societate. Cum să trimiți la luptă cu un fugar periculos, polițiști echipați în cămașă, fără vestă antiglonț și cu pistoale model de acum o jumătate de secol?

De asemenea, de ce au fost la acțiune polițiștii de la postul de poliție? Unde erau operativii din SAS? Da, avem o lege, proastă!, care permite desfășurarea trupelor SAS doar când violența e în desfășurare sau în situații excepționale, după nșpe mii de aprobări!

Nu am să pedalez pe presupusa incompetență a miniștrilor de interne. Nu am să o hulesc nici pe Carmen Dan, nici pe Igaș, nici pe Blaga! Nu am de gând a face un subiect politic din această tragedie, a reitera deja prăfuitul Jos PSD!, Jos Guvernul de incompetenți! și cu această ocazie. Poate ar denota o micime și o ipocrizie formidabilă să dăm în cap ministrului și atât. Cu siguranță, responsabilități are și ministrul de Interne în acest caz. Dar, până la a schimba mentalitatea, optica și managementul ministrului de Interne, haideți să vedem ce putem schimba în noi înșine!

Acel fugar, acel animal biped, a împușcat fără ezitare un polițist aflat în uniformă, aflat în misiune. Lucru pe care, păstrând proporțiile îl facem mulți dintre noi zilnic.

Respectul societății pentru uniformă tinde spre zero. Mulți dintre noi ne visăm semizei cu drepturi depline și fără obligații. Habar nu avem de conținutul drepturilor, ci le înghițim pe nemestecate de pe rețelele de socializare.

Uităm că nici un drept nu poate încălca dreptul altuia. Înjurăm pe rețelele de socializare pe cine ne vine la îndemână. Facem acuzații, împroșcăm cu mizerii. Avem acest drept! Uităm de drepturile altora! Uităm că mai avem și obligații. Scuipăm polițiștii de la Circulație când ne opresc în trafic și “ne luăm în gură cu ei”. Noi știm mai bine Legea. Luăm la caterincă polițistul de la Ordine și Pază când e în misiune. Facem mișto de Poliție pe Facebook. Pentru că avem drepturi. Pentru că nimeni nu ia nici o măsură! Hulim Jandarmeria și facem din jandarmul de servici de la o instituție publică, slugă a PSD. Facem bâză de jandarmi aflați în misiune la evenimente oficiale! Pentru că putem. Când vedem o autospecială a Poliției în misiune în trafic (cu semnale luminoase și acvustice în funcțiune!) în loc să îi facem loc, facem un Live pentru că știm noi că de fapt merge să îl scoată de la grădi pe pruncul șefului ! Când un polițist încătușează pe cineva, scoatem telefonul filmăm cu o mână, cu cealaltă tragem de polițist și urlăm ca din gură de șarpe că e abuz. Habar nu avem ce înseamnă/presupune un abuz, dar suntem fini cunoscători ale unor aspecte juridice întortocheate. E la modă să fii mai deștept decât orice fel de uniformă (polițist, jandarm, militar), să denigrezi, desconsideri, disprețuiești orice reprezentant al statului. Da, e mai ușor să hulești Politicul, decât să îți recunoști propriile lipsuri.

Mi-aș dori o toleranță ZERO în fața oricărei forme de injurii, intimidare sau nesupunere în fața unei uniforme. Așa cum e în alte state cu democrații consolidate și date drept exemplu, gen Germania ori SUA. Unde acel Freeze! (Îngheață!) nu e deloc o figură de stil: dacă ai clipit, ce să mai vorbim de a “comenta”, ești încătușat pe loc și chiar riști un plumb în tine ! Veți contraargumenta cu pericolul alunecării spre o dictatură a uniformei. Așa să fie oare în SUA sau Germania?

Serios? Și preferați haosul de acum, dictatura de acum a străzii?!  Pardon, dictatura (pseudo) societății civile ?!! Sau, vorba lui Umberto Eco, a legiunilor de imbecili cărora rețelele de socializare le-au dat drept de cuvânt, și care, după ce înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin fără a dăuna colectivităţii și erau imediat puși sub tăcere, acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel.

A, da ! Se mai fac abuzuri, dar, din experiența proprie, aceste democrații au ajuns la concluzia că raportul abuzuri – vieți salvate e net în favoarea celui de-al doilea termen. Doar că noi mereu vrem să experimentăm pe pielea noastră și să reinventăm apa caldă, în loc să ne folosim de rețete deja consacrate și funcționale cu beneficii constatate în timp….

Acel animal biped a împușcat un polițist în uniformă, aflat în misiune. Sigur, purtat de propria sa bestialitate. Dar, probabil, și purtat de acest val de denigrare, de desconsiderare, de lipsă de respect a societății față de uniformă! Poate că mulți dintre noi am contribuit cu câte un miligram din plumbul gloanțelor din pieptul și gâtul polițistului ucis în Banat! Acum îl facem erou și înjurăm politicul. Ieri îi înjuram, îi desconsideram și îi denigram colegii. În numele unui drept al nostru, călcam în picioare dreptul la imagine al colegilor săi  și poate chiar al lui ! Gândiți-vă la asta când vă mai vine pofta de a huli vreo uniformă !

fb-share-icon0

Leave a Reply