Cotidianul Transilvan

Pe 2 octombrie, la ora 12, cade Guvernul Dăncilă? Ce urmează: curajul asumării guvernării sau o găselniță românească ?!

Potrivit unor surse, votul din Plenul Parlamentului privind moțiunea de cenzură va avea loc miercuri, 2 octombrie, la ora 12. Moțiunea urmează să fie depusă la finele acestei luni de către PNL. Până acum pe moțiune sunt 221 de semnături, adică 221 de voturi sigure pentru moțiune. Or, calculele sunt simple. Potrivit Constituției, Art. 113, Alin 1, “Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”. Această majoritate înseamnă 233 de voturi. Din care 221 sunt deja acontate fiind deja semnături pe Moțiune. Și, mai mult, potrivit acelorași surse, aceste 221 de semnături vor fi 241, adică o majoritate confortabilă pentru votul de retragere al încrederii acordate Guvernului. Iar la aceste voturi, după mișcarea de ieri a președintelui PSD Viorica Dăncilă (demiterea lui Horia Nasra de la șefia județului și numirea lui Liviu Alexa la șefia PSD Cluj), mai mult ca sigur că se vor alătura votului pentru moțiune și deputații Horia Nasra și Cornel Itu. În aceste condiții, Guvernul Dăncilă are toate șansele să fie demis la începutul lunii viitoare.

Întrebarea este ce va veni după? Pe de-o parte, după cum se știe atât PNL, cât și USR se codesc de la a intra la guvernare. Pentru că, într-adevăr, este sinucidere politică să preiei guvernarea cu un an înainte de alegerile generale, pentru că în acest interval, evident, intervine erodarea și ai toate șansele să pierzi alegerile. Postura de a ataca din Opoziție o Putere erodată după un ciclu de guvernare este mult mai convenabilă la alegeri. Partidele din politica românească sunt caracterizate de lipsa unui mesaj constructiv, mobilizator, al unui program clar, al unor idei, a unor oameni de valoare și al unei construcții post alegeri. Așa că la alegeri este mult mai convenabil un discurs antiGuvernare și demonizator, tipic Opoziției, decât un discurs referitor la realizări. Mai ales că, în cazul unui succes al moțiunii și în ipoteza intrării la guvernare a Opoziției, vorbim despre doar un an la Putere. Pe de altă parte, președintele Iohannis, aflat în plină campanie electorală, cu un puternic mesaj AntiPSD își dorește un Guvern al Lui, și, mai ales, postura de Salvatore della Patria ! Și, bineînțeles, un 17 noiembrie cu pocnet de șampanie!

Ori poate că Ponta și ProRomânia își vor asuma guvernarea cu maxim tupeu politic, fiind sprijiniți, în schimbul unor posturi, de proaspăta majoritate din Parlament, Opoziție prea temătoare însă de a lua taurul de coarne. Numai că în acest caz Iohannis nu va fi liniștit, Ponta neuitând episodul noiembrie 2014, iar o parte a electoratului urmând a taxa lipsa de curaj a Opoziției. În fine, nu poate fi exclusă nici varianta unui Guvern de uniune națională, o găselniță în care toată lumea  e la Guvernare, dar nimeni nu își asumă Guvernarea, la alegerile de anul viitor, tot spectrul politic urmând să atace din Opoziție. Sau, o altă găselniță, un Cioloș redivivus, adică o soluție în care Opoziția demite Guvernul, dar nu își asumă Guvernarea, pasând-o la un Guvern de tranziție, care pregătește alegerile. Găselniță care la noi poartă numele de Guvern de tehnocrați…

fb-share-icon0

Leave a Reply