Cotidianul Transilvan

Centenar la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca

Ceremonialul militar ocazionat de aniversarea centenarului Spitalului Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” din Cluj – Napoca, va avea loc vineri, 4 octombrie. Activitatea va avea loc la sediul instituției, pe strada Traian Moșoiu, nr. 22, începând cu ora 09.45. La această activitate vor participa reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale.

Cu acest prilej, în data de:

  • marți, 01 octombrie 2019, la Cercul Militar – Casa Armatei Cluj vor avea loc conferințe în plen și sesiuni de comunicări;
  • miercuri, 02 octombrie 2019, la Cercul Militar – Casa Armatei Cluj vor avea loc ateliere de lucru, începând cu ora 10.00;
  • joi 03 octombrie 2019 va fi lansată cartea de istorie a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, la Centrul de Cultură Urbană ”Casino” din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, începând cu ora 17.30.

De asemenea pe data de 04 octombrie 2019, ora 10.05, la sediul instituției are loc dezvelirea unei plăci comemorative.

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”.

Cele trei clădiri vechi ale spitalului au fost construite în secolul al XIX-lea, când în Cluj a funcţionat un Spital de trupă cezaro-crăiesc.

În perioada 1919-1940, Spitalul Militar „Regina Maria” din Cluj s-a manifestat ca o instituţie medicală puternică, bine organizată şi condusă, cea mai importantă pentru asigurarea sănătăţii militarilor din compunerea marilor unităţi şi unităţi din subordinea Corpului 6 Armată, cu sediul comandamentului în Cluj. Începând cu 15 octombrie 1923 s-au pus bazele unei susţinute activităţi ştiinţifice, înfiinţându-se Cercul Sanitar Militar Cluj din al cărui comitet de conducere au făcut parte personalităţi de marcă ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

În perioada 1995-1996 personalul medical din spital a participat la misiuni în cadrul UNAVEM III Angola și în cadrul Spitalului Militar de Campanie nr. 50 Somalia. Începând cu anul 2005 medici si asistente din spital au participat la misiuni in IRAK și Afganistan.

În anul 2000 se declară spital de urgență iar începând cu data de 10 august 2001 i se atribuie denumirea de Spitalul Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca.

Ultimii ani au adus o schimbare importantă a structurii spitalului cu dezvoltarea unor specialități medicale care au un rol important în creșterea calității asistenței medicale și alinierea la standardizarea actului medical în spitalele militare, conform strategiei șefului Direcției medicale.

fb-share-icon0

Leave a Reply