Cotidianul Transilvan

Cât mai valorează o viață la Cluj ?!

Pe 25 iunie un șofer vira stânga dintr-o parcare, peste linia continuă, și peste o trecere de pietoni. A lovit și a trecut cu mașina, un SUV, peste un pieton angajat regulamentar în traversarea străzii. Șoferul nu consumase băuturi alcoolice. După accident, șoferul, un influent om de afaceri din Cluj, nu a fost reținut pentru 24 de ore nici de polițiști (organul de cercetare penală), nici de procurorul de caz. Nu s-a luat absolut nici o măsură preventivă împotriva sa, deși a omorât un om pe trecerea de pietoni. Procurorul nu a dispus nici măcar un control judiciar, ce să mai vorbim de a merge în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu o propunere de arest preventiv, fie el chiar la domiciliu.

Punte peste timp, zilele trecute, pe 8 octombrie mai precis, un autotren accidenta mortal pe o trecere de pietoni din Grigorescu o femeie. Șoferul, probabil neatent, a lovit și trecut peste o femeie prea grăbită și prea neatentă. Șoferul nu consumase băuturi alcoolice. După accident, șoferul, un om simplu din Iara a fost REȚINUT pentru 24 de ore de organul de cercetare penală, adică de polițiști. O măsură promptă, întrucât a omorât un om pe trecerea de pietoni. Șoferul, normal, a contestat la procurorul de caz reținerea, iar acesta a dispus cercetarea sa în libertate. Apoi, din nou, nici o măsură preventivă.

În primul rând, în ambele cazuri discutăm de șoferi ce au omorât un om pe trecerea de pietoni. Fără dubii, ucidere din culpă. Nici unul dintre șoferi nu consumase băuturi alcoolice. Un șofer – potent om de afaceri, a fost lăsat liber. Celălalt – simplu șofer din Iara a fost reținut pentru 24 de ore. “Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”, spunea acum aproape 75 de ani George Orwell în Ferma animalelor

În al doilea rând, este cel puțin ciudată practica procurorilor clujeni, care, la ucidere din culpă (oameni uciși pe trecerea de pietoni de șoferi neatenți) nu aplică nici o măsură preventivă. În mod normal, într-o societate normală, viața este bunul cel mai de preț și cel mai protejat. Încălcarea dreptului la viață se pedepsește aspru, inclusiv cu tragerea unui semnal de alarmă privind gravitatea faptei și lansarea ideii că așa ceva este tottal greșit și inacceptabil. Într-o societate normală…. La Cluj, oare care este mesajul transmis? Care mai e valoarea unei vieți? Unde se situează dreptul la viață pe scala drepturilor universale, din moment ce încălcarea acestui drept este tratată cu atâta blândețe?!

 

 

 

 

fb-share-icon0

Leave a Reply