Cotidianul Transilvan

Hai la joacă! Maxi Kids Land, locul unde se întâlnesc bucuria pură, spontaneitatea şi …educaţia

Atunci când am întâlnit-o pe managerul Maxi Kids Land şi am intrat în lumea pe care a conceput-o ca spatiu de recreere şi distracţie pentru copii şi adolescenţi, nu am crezut că Maxi Kids Land, start-up coordonat de UAT Floreşti prin programul “Antreprenoriatul şansa ta !” te poate atrage atât de puternic spre propria ta copilărie, chiar adult fiind. Antreprenorul ne-a mărturisit că ideea unui mediu adecvat jocurilor de toate felurile a pornit de la constatarea că părinţii din ziua de azi, ocupaţi şi în acelaşi timp în asiduă căutare a modalităţilor captivante de petrecere a timpului liber pentru copiii lor, nu au la dispoziţie foarte multe variante. În spaţiile de joacă atât de căutate din mall-uri este aproape întotdeauna aglomerat, iar copiii nu pot dispune de un mediu suficient de intim, unde să se joace cu prietenii lor şi nu li se oferă toată paleta de activităţi colaborative, prin care să îşi testeze puterile şi abilităţile, să îşi dezvolte sociabilitatea. Cum Clujul este un oraş plin de tinere familii cu copii şi încă prea puţine medii amenajate care să fie dotate şi gândite atât pentru siguranţa celor mici, cât şi pentru acoperirea întregii game de recreere şi distracţie, promotoarea StartUp-ului, o mămică imaginativă, absolventă a unei facultăţi cu profil economic, a reuşit să populeze spaţiul Kids Land cu variate spaţii tematice, cu forme şi culori, jocuri şi jucării pentru cei mici, dar şi pentru cei mai mari. Ideea pe care a avut-o a cunoscut multe schimbări, pe măsură ce îşi realiza pas cu pas planul de afacere. Referitor la cum putem păstra un echilibru în a-i educa bine, dar a-i şi distra pe copiii noştri, managerul ne-a spus că i-a fost limpede de la început faptul că în educaţia copiilor este nevoie de limite, dar … cu o limită: atunci când sunt prea multe, ei ajung să acumuleze frustrări. Însă în contexte unde se pot simţi liberi şi pot explora, pot să îşi satisfacă marile lor curiozităţi, regulile şi libertatea devin chiar bune prietene. Asta a şi încercat să ofere prin start-up-ul deschis în acest an, o afacere provocatoare şi necesară, mai ales la Cluj-Napoca.

Dar de la idee la afacerea propriu-zisă nu a fost cale uşoară. Totul a început cu o lungă căutare a unui loc adecvat în care să se poată amenaja o autentică lume a copilăriei, unde timpul liber pentru copii şi chiar pentru părinţii lor să devină o adevarată formă de educaţie alternativă. Au urmat construcţiile de lemn, parchetul, tapetele, mobilierul şi jucăriile şi accesoriile şi culorile şi formele şi … multe multe detalii, urmate la final de satisfacţia antreprenoarei că a făcut ceva care să fie atât atractiv cât şi înalt calitativ, aşa cum şi-a propus în planul ei de afacere. Jucăriile şi materialele folosite sunt naturale, non-toxice şi sigure pentru toate vârstele.

Găsim aici cam tot ce interesează copiii (şi nu numai, căci şi noi, adulţii, descoperim împreună cu ei magia ludică): căsuţe din lemn natural, la crearea cărora managerul şi soţul ei, au contribuit ca nişte adevăraţi designeri, pretenţioşi şi atenţi la fiecare detaliu de calitate şi ingeniozitate. Aceste spaţii sunt copii fidele ale lumii celor mari, unde fetiţele şi băieţii pot reproduce prin joacă şi experiment activităţile din lumea reală, în care protagoniştii şi invitaţii lor devin cu toţii actori talentaţi: piaţa unde se fac tranzacţii serioase, ferma animalelor, camera creativă cu păpuşi şi zâne, staţia de pompieri şi cea de poliţie, bucătărie dotată pentru micii gastronomi, alte secţiuni ingenios gândite cu diverse destinaţii, unde copiii se pot desfăşura în voie după preferinţe şi curiozitate. Mai găsim toboganul, mesele de tenis, hockey şi fotbal, jocurile play-station şi device-urile electronice, maşini, săbii, pistoale, coifuri şi tot arsenalul pentru pictură pe faţă, costume, multe lego-uri şi mai ales tare mare veselie.

Spaţiul de joacă oferit de Kids Land, unul construit cu dragoste şi meticulozitate, este gândit ca un univers complex, unde creativitatea, libertatea şi diversitatea îşi dau mâna cu regulile jocurilor, cooperarea şi dezvoltarea abilităţilor de tot felul. Părinţii cu care am discutat sunt total încântaţi de acest loc şi ne-au spus că s-au relaxat şi s-au implicat şi ei, amintindu-şi de propria copilărie, devenind partenerii de joacă şi prietenii copiilor. Cele câteva ore de deconectare i-au făcut să uite că sunt adulţi ocupaţi şi stresaţi, pur şi simplu s-au relaxat şi au realizat că toţi avem nevoie de normalitate şi de bucurii simple, să petrecem timpul împreună, nu doar să asistăm pasiv la veselia celor mici. Concluzia lor: jocul nu înseamnă pierdere de timp!

Cei doi sunt la rândul lor părinţi şi evident s-au confruntat cu dilema pe care o au mulţi alţii: “Cum ne educăm copilul în aşa fel încât să se şi bucure de timpul liber şi copilărie?” Iar după serioase prospectări şi analize ale tendinţelor din sfera educaţiei din ziua de azi, a venit şi răspunsul: prin joaca liberă, fără scopul declarat de a învăţa.

Kids Land este mai mult decât un loc al distracţiei, având şi un obiectiv profund educaţional: identificarea unui alt mod decât cel tradiţional pentru a-i învăţa pe copii cum să se descurce mai târziu în viaţă, şi asta deoarece orice joc are reguli, iar asta te pregătește pentru mai târziu, să te conformezi legii, să îi respecţi pe cei de lângă tine, să îţi asumi că se poate şi pierde, să experimentezi frustrarea, să identifici strategii şi soluţii la probleme. Numai prin joacă, copilul îşi poate da seama ce calităţi are, ce potenţial, şi doar aşa şi le poate devolta autonom, devenind conştient şi de nevoile şi calităţile celor din jurul său. În plus, ca activitate spontană, jocul dezvoltă relaţiile afective cu ceilalţi copii, este o educare naturală a manifestării şi controlului emoţiilor, lucruri atât de importante mai încolo.

Cercetările recente arată că joaca liberă are un efect important asupra sănătăţii fizice şi psihice, prin dezvoltarea  “funcţiei executive”, un concept educaţional complex, care descrie formarea mai multor abilităţi cognitive (capacitatea de organizare, spiritul de iniţiativă şi abilitatea de a trece de la o activitate la alta). Funcţia executivă pozitivă este un predictor al integrării în mediul şcolar, al performanţei intelectuale şi succesului în viaţă, inclusiv al menţinerii unui echilibru muncă – timp liber şi a unei sănătăţi optime. La toate acestea se adaugă binefacerile terapeutice ale jocului, reducerea anxietăţii, consolidarea respectului de sine şi capacitatea de rezolvare a conflictelor.

Societatea de astăzi se confruntă cu o mare criză de timp, oamenii ies cu greu din rutina zilnică, iar pretenţiile şcolare şi sociale faţă de copii se repercutează puternic asupra acestora. Fenomenul poate fi foarte dăunător, îi poate stresa sau blaza de timpuriu şi îi împiedică să progreseze natural pentru a ajunge să îşi descopere şi să-şi atingă potenţialul maxim atunci când vine momentul de a da randament, a fi motivat şi a opta conştient pentru varianta preferată (şcolară, profesională sau personală). Prin urmare, la Kids Land accentul de fundal cade pe importanţa educaţiei alternative. După cum ştim cu toţii, copiii sunt mai puţin interesaţi de învăţare decât de joacă. Dar aşa cum arată studiile recente de pedagogie şi psihologia copilului, joaca este învăţare, iar cele două se pot îmbina fără mari eforturi, mai ales în mediile non-formale. Un astfel de mediu este şi acest complex spaţiu de joacă pentru copii, care dispune dealtfel şi de animatori socio-educaţionali bine pregătiţi în acest sens.

Copiii noştri nu sunt nişte fabrici pe care să le construim pentru a (re)produce aspiraţiile părinţilor sau educatorilor, ei sunt unici. Dacă vrem să îşi găsească şi să îşi alimenteze pasiunile, trebuie lăsaţi să fie copii.

Pe site-ul Kids Land găsim şi o poveste care ne invită în … lumea copilariei, locul unde visele au voie să zburde nestingherite:

A fost odată ca niciodată … aşa începe orice poveste frumoasă…Am fost şi noi odată copii. Şi cine nu a visat cu ochii deschişi când a fost copil? Am visat sa fim staruri pe scena plină de lumini, cu publicul la picioare sau poate doar să facem cele mai gustoase mâncăruri pentru cei dragi. Am visat să avem o fermă cu animalele care ne plăceau în curtea bunicilor sau poate să mergem la cumpărături cu mama. Am visat să fim poliţistul curajos care luptă cu răufăcătorii pentru ca noi ceilalţi să ne bucurăm de liniste…Sau poate sătui de lumea din jurul nostru, câţi dintre noi nu am încercat o evadare în lumea virtuală, pe marile arene de fotbal ale lumii încercând să fim starul nostru preferat, sau pe cele mai noi circuite de viteza?…

Fie că aveţi o simplă aniversare, un eveniment special, o întâlnire între prieteni sau poate vreun eveniment artistic, o serbare, sau orice alt motiv de evadare, KIDS LAND este aici pentru toţi cei care mai au încă nevoie de vise.

https://maxikidsland.wixsite.com/website

La Kids Land găsim o lume a copilăriei pe care o păstrăm, mai mult sau mai puţin bine ascunsă în ghemul de presiuni şi griji cotidiene, un mediu în care joaca este regina absolută, unde bucuria, imaginaţia şi spontaneitatea sunt libere să se desfăşoare. În acelaşi timp, joaca rămâne cea mai bună şi plăcută metodă de educaţie a copiilor şi construieşte în ei, acolo unde stilurile pedagogice clasice şi activităţile rigide dau rateuri, viitorul adult aşa cum orice părinte şi-l doreşte: creativ, echilibrat şi optimist.

La locul de recreere şi distracţie despre care v-am povestit am înţeles cu adevărat sensul propoziţiei “Copiii trebuie lăsaţi să … copilărească”. Să nu uităm, copilăria e un sezon foarte scurt, dar esenţial, la achizitiile căruia nu se mai poate reveni ulterior.

O felicităm pe promotoarea Maxi Kids Land şi dorim să aibă parte de multe satisfacţii, atât ea cât şi cei care calcă pragul fascinantului univers al bucuriilor simple de copil, aici totul fiind conceput cu atenţie şi respect pentru spiritul autentic al jocului. Spirit care dealtfel sălăşuieste în noi toţi.

 

 

 

fb-share-icon0

Leave a Reply