Cotidianul Transilvan

Primii pompieri de la Colectiv: niște halterofili puși să facă balet ! Românul, mare amator de a huli…

Filmări halucinante de la tragedia de la Colectiv au apărut joi în spațiul public via Libertatea. Este vorba de 20 de minute filmate de un subofițer care a ajuns la locul tragediei cu primul echipaj. Filmările sunt absolut cutremurătoare. Le puteti vedea aici.

Nu știu cum de a putut acel subofițer ISU a filma printre cadavre si răniți care agonizau pe jos. Poate asta îi era în fișa postului, să fie cameramanul intervențiilor, lucru care se practică peste tot în lume la intervenții de urgență. Totuși, parcă o pereche de mâini în plus nu ar fi stricat în acel haos.

Pentru că în primele minute asta a fost. Haos. Câteva zeci de pompieri care alergau ca bezmeticii în fața containerului folosit pe post de ușă de acces în Clubul Colectiv. Polițiști de la “Națională” care se învârteau pe acolo. Polițiști de la “Locală”. Mulți civili. Răniți în agonie. Morți pe jos. O învălmășeală de trupuri contorsionate la intrarea în container. Nu ai pe unde intra în club. Nu ai unde călca de trupuri arse. Groază pe chipul pompierilor, care efectiv nu știau ce, de unde să apuce. Nu au fost pregătiți pentru așa ceva. Răniții sau morții, trupurile, sunt cărate pe brațe. De pompieri, de civili, de polițiști. Apoi apar niște tărgi improvizate din europaleți. Se face efectiv curățenie. Haos. Da, oarecum, dezorganizare.

În fine, după vreo 10 minute apare primarul de sector, fostul ministru de Interne, șeful DSU etc. Apar, atenție!, și primii paramedici. Care încep să trieze răniții, să organizeze. Apar defibrilatoarele. Pompierii intră organizat în Colectiv. Apar foliile argintii cu care sunt înveliți răniții/morții. Cei din urmă sunt depuși într-o hală de lângă club. Ambulanțele și mașinile de pompieri se înghesuie pe o străduță la vreo 40 poate 50 de metri de intrarea în Club. Efectiv, nu au cum să ajungă mai aproape.

Imediat după filmare, românul, de la ziarist, la simplu om, mare specialist în toate cele de la drept constituțional, la fizică cuantică, a început să dea în tot ce înseamnă uniformă. De la pompieri, la polițistul de Națională, de la paramedici, la polițistul de la Locală. Că dezorganizare, că amatorism, că huo, că de ce europaleți, că de ce nu se lua pulsul, că de ce așa și nu altfel…

Ei bine, mie îmi e silă. De ei, de atotștiutori. Nu de pompieri, nu de paramedici, nu de polițiști.

Primele minute de la primul apel la 112 arată efectiv precum o scenă de război. Corpuri arse împrăștiate pe jos, răniți, morți, oameni agonizând care abia stau pe două picioare și umblă precum niște zombie. În fața intrării vreo 8 corpuri arse. La intrare morman de corpuri. Apar pompierii. Cei cu butelii de oxigen, pregătiți a stinge un incendiu. A intra înăuntru și a se lupta cu flăcările. Echipați pentru așa ceva. Când colo nici vorbă de așa ceva. Pe caldarâm sunt morți, răniți. Intrarea blocată. Autospeciala de luptă contra incendiilor e la vreo 10 metri de intrare. Paramedicii nicăieri. Așa că ce să facă? La fel precum filmările de la tragediile de oriunde din lume, primii la fața locului, fac ce pot, dezorganizarea domnind ! Cară pe brațe corpurile. Da, le atârnă capul și picioarele. Ce ați fi vrut? Să leviteze? Sau să-i lase acolo, pe jos ?!?! Improvizează tărgi! Da, din paleți. Din ce au avut la îndemână! Depozitează corpurile într-o hală. Unde ați fi vrut ? Ambulanțele încă sunt departe. (de ce ? bună întrebare!) Oricum, acele corpuri vor rămâne acolo și hala va deveni un fel de morgă, pentru că ambulanțele rămân la zeci de metri de intrare, accesul nefiind posibil! (de ce ? bună întrebare!)

Pompierii încearcă să își facă loc pentru a intra. Încearcă a face ceva, ce pot. Nu au flăcări, nu au cu ce se lupta. Nu au tărgi. Sunt pompieri! Nu dau primul ajutor! Sunt pompieri. Nu au defibrilatoare. Sunt pompieri! Ambulanțele sunt blocate la zeci de metri de ei. Paramedicii cu tărgi și  defibrilatoare sunt pe drum. Pe jos. Pompierii sunt precum un halterofil de valoare aruncat pe o scenă de balet. Nu are ce ridica, nu se poate lupta cu greutățile, e neîndemânatic, trebuie să fie grațios, …face acolo și el ceva piruete, ce poate! Ulterior apar paramedicii, tărgile, defibrilatoarele, organizarea. Se triază. Se acordă primul ajutor. Și pompierii pornesc să își facă treaba. Să intre! Bine, nici înăuntru nu vor avea flăcări cu ce să se lupte….doar același miros de carne de arsă, aceeași moarte ce plutește prin fum.

Sunt curios….cei ce hulesc pompierii, la Colectiv, în primele minute niște halterofili puși să facă balet, ce pretenții ar avea de la ei? Să facă ce? Cum ? Evident, dacă e posibil niște pretenții realistice, bazate pe starea de fapt, pe realitate, pe dotările existente. Nu că ar fi trebuit să învețe în timpul liber și Spărgătorul de Nuci!

Dincolo de acestea, tragedia din Colectiv ÎNCĂ NU ARE RĂSPUNSURI. Cum a fost posibil să primească autorizație o dugheană, o cursă de șobolani precum Clubul Colectiv. Cum a fost posibil ca acolo să se desfășoare o activitate cu public? Cine a permis aceste lucruri ?!

Poate că, dincolo de corupție, de marile lovituri ale DNA cu secretarii din Văscăuții din Deal care au torpilat câteva mii de lei sau cu marii corupți, cu prejudiciu de milioane de euro stabilit de procurori și apoi cu achitare de la judecători, România are alte probleme majore. Poate răspunsurile de la Colectiv…Poate răspunsuri legate de traficul de persoane, de minori și de pedofilie … Așa … chestiuni ce privesc cel mai de preț lucru al ființei omenești, viața! Doar că acestea nu au nimic nici cu MCV, nici cu politica. Așa că ele trec pe plan secund. VIAȚA trece pe plan secund. Prioritară e corupția. Putem murii liniștitiți, copii pot fi răpiți, violați, uciși în bună pace…Noi ne luptăm cu corupția. Europa ne vrea necorupți. Nu vii!

fb-share-icon0

Leave a Reply