Cotidianul Transilvan

Miliardele oncologiei fac casă bună cu morala, creștinismul și bunătatea ?! Spitalul adventist de oncologie Târgu Mureș, un proiect girat, printre alții, de rectorul UMF ST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei

Indiscutabil, în România sistemul medical este în criză profundă. Oricât am cotiza, accesul la sistem medical gratuit este plin de lipsuri. Indiscutabil, România se confruntă cu o acută criză a locurilor în spitale. Astfel, orice inițiativă privată în acest este de apreciat.

În acest context, întâmplător, am dat pe Internet peste un apel al pr. Ștefan Tomoioagă, președintele Uniunii Adventiștilor de Ziua a Șaptea din România (UAZ), chemare la a sprijini financiar construcția Spitalului Adventist Târgu Mureș. Gândul mi-a fugit la altă investiție creștină, Centrul de Medicină Lifestyle (CML) Herghelia, județul Mureș, clinică/spital unde la inaugurare (mijlocul anilor 1990) s-au promis cele mai curate și înalte sentimente samaritene, dar totul a căzut în derizoriu ulterior, în cei 25 de ani de funcționare probabil nici un amărăt netrecându-i pragul. Lucru explicabil dacă aruncăm privirea la creștinele prețurile practicate: “cazare”, 11 zile, adulți: 2650 lei (3400 în cameră single), copii 1325 lei. Cost însoțitor (fără tratament):  2120 lei/persoană/ 11 zile. Adică pentru un copil, 11 zile de cazare la clinică ar însemna, creștinește, peste o mie de euro. Un mizilic pentru români!

Revenind la Spitalul Adventist Târgu Mureș, și acesta pornește la drum cu aceleași gânduri samaritene ca și Herghelia: “Continuăm misiunea lui Iisus Hristos de educare și vindecare a oamenilor. Proiectul Spitalului Adventist va avea implicații majore în viața semenilor noștri prin înființarea unei instituții medicale de avangardă, care va acorda servicii profesioniste de cea mai înaltă clasă tuturor celor care se confruntă cu spectrul nemilos al cancerului, fie că a fost diagnosticat în fază incipientă, avansată sau terminală. Spitalul va funcționa ca o instituție umanitară, într-o formă economică sustenabilă, fără să urmărească obținerea vreunui profit material. Va exista totuși o formă de beneficiu, dar de ordin moral, sufletesc şi duhovnicesc, pentru toți cei care vor fi parte a acestui proiect” – se arată pe pagina de prezentare a Proiectului. Aș fi aplaudat dacă nu l-aș fi găsit pe rectorul UMF ST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, în pole position pentru a deveni director al acestui spital. Stai puțin, un personaj controversat, plagiator dovedit, director al unui spital oncologic adventist. Zeci, sute de semne de întrebare…Continuând aflarea de informații, din păcate, semnele de întrebare nu au fost spulberate, ci, din contră, amplificate !

Cei trei mușchetari creștini ai oncologiei. Plus, evident, D’Artagnan

Implementarea proiectului Spitalului Adventist Oncologic Târgu Mureș este legată de numele a trei respectabili și creștini oameni.  Cap de listă (despre care habar nu aveam că este adventist, nu că acest aspect ar avea vreo conotație peiorativă!), rectorul UMF ST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei. Care mai este cap de listă și într-o solicitare a Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), privind demiterea unur profesori universitari plagiatori. Rectorul de la UMF Târgu Mureș apare pe www.plagiate.ro și https://antiplagiarism2014blog.wordpress.com/ cu 5 rapoarte de caz. Dintre cele cinci rapoarte și articolele aferente, două vizează articole retrase, iar articolele care nu au fost retrase sunt grevate de suspiciuni de plagiat. Cele 5 plagiate au potrivit analizelor un grad de text copiat cuprins între 52 și 75%.  Unul din articole, prin Raportul Final 977/2012 al Consiliului Național de Etică a Cercetării Șiințifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării  / CNECSDTI, a fost dovedit ca fiind un plagiat, stipulându-se: “Nu respectă normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică”. (VEZI AICI DETALII). De asemenea, rectorul Azamfirei este păstorul unui record academic mondial: în numai doi ani o persoană a sărit de la titlul de conferențiar, la cel de profesor universitar. Explozia profesională a profesor universitar Georgescu Anca-Meda începe în 2012, exact anul în care prof. dr. Leonard Azamfirei devine rector al UMF ST Târgu Mureș. Astfel, după ce trei ani a fost lector, Georgescu sare la titlul de conferențiar în 2015, iar apoi, după numai doi ani (!!!), devine profesor universitar. O traiectorie academică la care alții nici măcar nu îndrăznesc să viseze ! Bineînțeles, suntem convinși că toate acestea nu au absolut nici o legătură cu ombilicala legătură, nu doar academică sau profesională, dintre rectorul UMF ST Târgu Mureș, prof. Azamfirei, și mirobolantul prof. universitar minune Anca-Meda Georgescu (VEZI AICI DETALII).

Mai departe, pr. Ștefan Tomoioagă, președintele Uniunii Adventiștilor de Ziua a Șaptea din România (UAZ), un personaj domol și docil. Probabil prea domol și docil, gata să răspundă solicitărilor fraților de peste Ocean. Numai că domolul Tomoioagă nu a reușit să concretizeze destule donații, așa că în vara anului 2016, a sosit la Târgu Mureș, intempestiv, al treilea mușchetar, Ted Wilson, președintele Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea. Ei, și cutia Pandorei abia acum se deschide cu adevărat, Ted Wilson fiind un personaj controversat chiar în rândul comunității al cărei președinte este, o parte din aceasta contestându-i capacitatea de a duce o justă și creștină politică financiară, îbndreptată spre spiritual, spre semeni și nu spre profit, spre achiziția de acțiuni la companii producătoare de armament, echipament și tehnologie militară. De asemenea, lui Ted Wilson i se mai impută faptul că nu numai că nu a pus capăt politicii pro avort și pro reducerea populației globale promovate de tatăl său (Neil C. Wilson- fost președinte al Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, în anii 90, inițiator al unui GHID PENTRU AVORTURI), ci chiar le-a susținut mai departe, promovând avorturile în centrele medicale adventiste.

Și, deloc cel din urmă, pe post de D’Artagnan, creierul medical internațional al proiectului, Richard H. Hart, președintele Universității de Medicină din Loma Linda, California / USA, susținător al mișcării LGBT, a intrării în Biserică a tuturor categoriilor sexuale și libera lor manifestare (să fie vorba oare și de sodomiți și pedofili ?!?!?! Liberă manifestare?! Eludăm Legea pur și simplu ?!?!).

În fine, mai avem și componenta pur privată, Remus Bența, cel mai prosper om de afaceri târgmureșean, care habar nu avem ce caută în această triadă cu D’Artagnan în coadă !

Oricum, notăm, ipocrizia celor trei plus unu mușchetari. Toți patru vorbesc de Isus, de creștinism, de bunătate, de umanism, de morală, de Biblie, de binefaceri. Numai că unul e plagiator, celălalt face afaceri / e acționar la companii producătoare de armament și tehnologie miliatară, altul susține și propăvăduiește avortul, iar ultimul susține intrarea în Biserică a tuturor categoriilor sexuale și libera lor manifestare !

Oncologia, un business de miliarde

Cât privește specificul viitorului spital adventist, cel de oncologie, și aici se ridică o serie de semne de întrebare, absolut normale. În primul rând, oare când vom începe a preveni cancerul și nu a-l trata paleativ ?! Lăsând la o parte studiile premiate cu Nobel ce susțin că una din cauzele cancerului este aciditatea sângelui, provocată de mod de viață dezordonat și alimentație necorespunzătoare, în prezent, în întreaga lume, cancerul este o mină de aur. Prevenția sa este lăsată la o parte, pompându-se miliarde de euro în tratarea sa aproape fără rezultate. Cifrele referitoare la prețurile chimioterapiei și radioterapiei, precum și a medicamentelor de ajutor și sprijin pentru organism în fața otrăvurilor administrate sunt amețitoare: un spital privat mediu cheltuie peste 2 milioane euro pe aceste substanțe, iar pentru o rată medie de supraviețuire de 25 de luni, costul mediu pentru un pacient e de peste 30.000 de euro. Și discutăm de peste 5 milioane de pacienți diagnosticați cu cancer la nivel mondial, unii fiind condamnați la tratament ce trebuie menținut pe toată perioada vieții. Costuri care sunt plătite de pacienți și care înseamnă, evident, un profit în buzunarele companiilor farmaceutice, plus distribuitori, intermediari, etc. Tratăm paleativ, dar nu prevenim. Apropos…. Avem pe pachetele de țigări fel de fel de mesaje: Fumatul Ucide, Fmatul provoacă impotență, cancer, boli de inimă, stop cardio-cerebral etc. Deci, sunt otrăvuri ! OK, haideți să le interzicem. Păi nu putem, că nu avem studii clare în acest sens! Păi atunci de ce ne bombardați cu asemenea mesaje ?! Păi că avem studii în acest sens ! Ce joc murdar! Altă industrie de miliarde ce susține zeci de paliere de influență globală !

Oncologie sau pediatrie

Așa că, lăudabilă intenția unui spital adventist (deși avem mari rezerve raportat la umanismul actului!), dar de ce de oncologie? Pentru miliardele din industria de citostatice ? România suferă din cauza cancerului, lucru incontestabil, dar, totuși, suntem undeva la mijlocul clasamentului UE privind rata de deces datorată acestei cumplite maladii.  Pe când rata îmbolnăvirilor infantile este una din cele mai ridicate din UE, iar rata mortalității infantile este la aproape 10 la mie, dublu față de rata medie europeană !…

În fine, este vorba de o investiție privată (mai corect spus cu o componentă privată!), fără legătură cu banul public, dar românii au dreptul și trebuie să cunoască aceste semne de întrebare ce plutesc în jurul Spitalului Adventist Oncologic Târgu Mureș, înainte de a băga mâna în buzunar pentru susținerea proiectului girat, printre alții, de rectorul UMF ST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei.

 PS: Dincolo de toate acestea mai răzbate o întrebare: într-un oraș ca Târgu Mureș, unde enoriașii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea reprezintă sub 5%, cum a ajuns simbolul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea să se contopească cu simbolul Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice Târgu Mureș ?!

fb-share-icon0