Cotidianul Transilvan

Coronavirus: Virus mortal sau mârțoagă de virus și doar jocuri globale ?! Siguranța națională e bună la interceptări, pentru jocuri politice sau eliminarea adversarilor, dar nu și pentru coronavirus!

Coronavirusul lovește în Europa. În Italia e stare de urgență. DE URGENȚĂ! În Nordul Italiei, în Lombardia, Armata e în stradă, s-au instituit zone roșii, 11 localități sunt în carantină, sunt restricții de circulație, s-au închis școli, teatre, judecătorii, biserici, s-au amânat meciuri de fotbal și alte evenimente sportive. 152 de persoane confirmate ca fiind infectate, 3 morți. Și cifrele sunt în creștere. La doi pași de România. Iar libera circulație creează un flux din ce în ce mai intens de sosiri de persoane din Italia spre România!

La noi e jale! Autoritățile se bâlbâie, deși, se știe, comunitatea de români din Italia și din Lombardia, este una extrem de numeroasă,  iar posibilitățile de intrare în țară a românilor din nordul Italiei sunt aproape nelimitate. Doar că de data aceasta nu mai e vorba de ninsoare, de inundații. E vorba de de un virus ….

În România, persoanele care vin din Italia sunt rugate (RUGATE!) să completeze o declarație pe proprie răspundere (!!) privind zona de unde vin! Dacă nu declară că vin din Nordul Italiei, li se face un control de rutină al stării de sănătate și primesc o serie de recomandări! Suntem nebuni !!!

În punctele rutiere de trecere a frontierei, nu avem termometre! Așa că ne bazăm pe flerul vameșilor. Eventual pe experiența lor de acasă unde controlează febra la copii, cu mâna pe frunte! Suntem nebuni !!!

La Buzău, o femeie care se simțea rău, a coborât dintr-un autocar plin de români ce veneau din Nordul Italiei și a sunat la 112. Femeia intrase în contact cu o persoană care avusese grijă de o bătrână infectată cu coronavirus. Iar acea prietenă a fost și ea diagnosticată ca fiind infectată cu coronavirus. Românca a sunat la 112 și a alertat autoritățile și astfel a fost preluată în Buzău de echipaje specializate. Dar câți alți români veniți din Italia nu au avut același spirit civic și au plecat acasă liniștiți ?? Câte alte zeci de autocare pline de români veniți din Italia, poate chiar din Nord, nu au intrat și ele bine mersi în țară ?!?! Suntem nebuni !!!

Într-o țară normală, acel autocar ar fi fost oprit imediat din drum, și toți cei din el puși în carantină. Într-o țară normală toți, TOȚI, cei sosiți din Italia ar fi puși în carantină sau cel puțin supuși unei perioade de observație.

Da, e vorba de un efort considerabil. Material, de resurse umane și de know how. Pe care nu actuala conducere nu e dispusă a-l face. E prea ocupată cu investirea Guvernului demis. E prea ocupată cu mascarada de alegeri anticipate. E prea ocupată cu păstrarea puterii. Între timp, din prag, coronavirusul ne rânjește vesel și bucuros.

Ni se flutură în față drepturile individuale ale românilor, ca motiv de neimpunere a unei carantine mai drastice. În ultimii ani am asistat la mii de ingerințe în drepturile individuale ale persoanei: interceptări, filaje, fixări foto video, supravegheri…. Toate acestea erau bine motivate. Ba corupție la nivel înalt  (în final soldată mult prea des cu achitări), ba evaziune fiscală de milioane (în final stabilită, mult prea des, la câteva mii de lei). Toate sub umbrela siguranței naționale. Ei bine, acum, când discutăm de un virus global, siguranța națională nu mai este invocată! A fost bună pentru jocuri politice, pentru păstrarea puterii, pentru eliminarea adversarilor politici sau a a incomozilor. Nu și pentru a salva vieți, pentru a proteja o națiune de un virus!

Eu personal, sunt absolut convins că zilele ce urmează, în România vom avea infecții cu coronavirus. Fără îndoială… Nu e motiv de panică, ci doar de îngrijorare. Întrucât, din păcate, se pare că singurele metode de prevenție rămân cele persoanele: spălatul temeinic pe mâini, fierberea bine a cărnii și a ouălor, evitarea contactului direct cu oamenii ce prezintă simptome de gripă.  Prevenția organizată la nivel național e o glumă proastă.

Pe de altă parte, coronavirusul acesta are o mortalitate de DOAR 3%! Virusul care a speriat (sau “speriat””?!) planeta, cel care a îngrozit OMS, fiind declarat o amenințare gravă, este un amărât de virus cu mortalitate de 3% ! Corect, cu răspândire rapidă și cu extrem de multe necunoscute,  inclusiv evoluție viitoare necunoscută, dar cu mult sub rata mortalității a gripei, de exemplu, sau a multor altor viruși ! Așa că despre ce spuma mărilor vorbim? Un virus mortal, spaima planetei sau doar niște jocuri globale…politice…și o imensă isterie….Doar oare pentru ce…!?

fb-share-icon0