Cotidianul Transilvan

Ambasadori UE și ONG-uri dispărute

A fost o vreme în care buletinele meteo și reacțiile oficiale ale ambasadelor europene la București se succedau aproape cu regularitate. Olanda, marele far al libertăților și statului de drept de la gurile Dunării pînă în portul Rotterdam, folosea știrile pentru a-i da Guvernului român peste degete și pentru a-l trimite la refacerea lecțiilor despre democrație.

Şi Suedia, pusă adeseori pe glume fără umor, după ce și-a recuperat cu vîrf și îndesat banii pe chibrituri, a devenit un soi de gardian vesel, de parcă țara noastră ar fi fost un fel de Volvo uzat care scoate prea mult fum. Să nu mai vorbim de ambasadorul SUA care mergea la premier în Piața Victoriei (și o face și acum), la președinte și pe la miniștri, de parcă ar fi trecut prin cafenelele bucureștene să probeze gustul cafelei cu frișcă.

Culmea este că și noul ambasador al partenerului strategic face același lucru, repetînd la indigo pozițiile administrației democrate de la Washington. Aia nu, aia nu, aia nu, achiziții de tehnică militară- poftiți, vă rog, soldați în teatrele de luptă-poftiți la luptă, gaze naturale-vă spunem noi pentru cine și pe unde. Sună vesel dar cam așa stau lucrurile!?

De cînd președintele României se străduie la greu să dărîme ordinea rezultată din alegeri, ambasadorii europeni au închis difuzoarele. Parcă ar fi pedepsiți să tacă. Nu mai contează că președintele a trecut suveran peste obligațiile sale constituționale și a ignorat și avizele negative ale CSM.

A vrut să aibă ”procurorii mei” și a blocat mecanismele de numire în Justiție pînă cînd a putut să-i aibă. Ca mai apoi să comande reluarea campaniei de arestări. Nu contează că președintele a alergat victorios la europarlamentare și la prezidențiale. Rezultatele trebuie luate în considerare și la Poarta Raiului și la împărțirea banilor. A câștigat la două probe ( cu cronometrul și arbitri în mîinile sale!) și consideră victoriile drept argument pentru demolarea adversarilor și pentru organizarea unui alt maraton peste noapte. Nu mai suportă să aștepte pînă în noiembrie. Cu riscul de a întoarce țara pe dos și de a băga populația în spitale! Ridicolul formării unui guvern căzut la vot și proiectat a fi ridiculizat cu aceiași oameni (unii grosolan de incompetenți) nu deranjează pe nimeni.

Un președinte care își face mendrele politice fără a ține cont de Constituție, de reguli, de majoritate, de chiar programul său de la alegerile prezidențiale (cînd n-a candidat sub pancarta anticipatelor!!!,preluată mai nou de la USR) vine și forțează societatea, ca și cum Romania normală ar fi cea din subconștientul și din ambițiile sale de putere.

Ce zic ambasadorii statelor europene despre această democrație trasă pe calapodul gîndirii prezidențiale? Nimic!? Sunt în vacanța de iarnă sau au plecat pe la rude. Cum să se amestece ei în politica unei țări partenere și membră UE? Cum să iasă din condiția de diplomați, obligați să nu se amestece în poltica țării în care se află?

În economie, mai merge, că îi presează guvernele și prietenii de acasă, disperați să mărească piețele şi profiturile. Dar în campaniile unui om care începe să ia România pe cont propriu cum să se amestece? Nici vorbă de așa ceva!

Să nu mai vorbim de ONG-urile care orăcăiau cumplit la fiecare scîrțîit de pantofi în Palatul Victoria și la orice proiect de lege în Parlament! Se odihnesc sau așteaptă împărțirea dregătoriilor. S-au terminat subvențiile sau lipsesc ordinele?

Această liniște civică mi se pare mormîntală pentru democrație. Si trădează esența și coordonarea unui front dirijat din afara României.

Surpriza cea mare vine însă de la PSD. După ce că a dat guvernarea pe mîna unor incompetenți și a prestat submediocru, acum, cînd este pe cale să fie anulat ca partid de opoziție, se dă (adică se poartă) de o inexplicabilă tandrețe. Şi care poate ascunde în egală măsură prostia, frica, dar și trădarea!

Pentru cei care au uitat momentele și subiectele pentru care ambasadorii țărilor din spațiul euro-atlantic au făcut instrucție cu opinia publică din Romania reproduc cîteva din declarațiile lor rămase în spațiul virtual. Cîteva dintre nenumăratele lecții de ”prietenie” și ”parteneriat” de care unii dintre compatrioții noștri s-au cam săturat.

Eu unul, sigur!

stiri.tvr.ro/ambasada-suediei-in-romania-i–i-exprima-ingrijorarea-fata-de-actiunile-recente-ale-guvernului-de-la-bucuresti_814110_video.html

Comunicat comun al Ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România

www.hotnews.ro/stiri-esential-17985255-reactia-ambasadei-sua-fata-ordonanta-care-liber-migratiei-politice-suntem-ingrijorati-legatura-momentul-ales.htm/

Reacția Ambasadei SUA față de disputa privind noul Cod penal

Ambasada Germaniei reacționează în urma postării lui Darius Vâlcov: Condamnăm ferm orice formă de discriminare și defăimare.

https://www.evz.ro/reactia-ambasadei-olandei-la-votul-din-parlament-privind-ridicarea-imunitatii-lui-victor-ponta.html/

https://www.stiripesurse.ro/reactia-ironica-a-ambasadei-suediei-la-votul-pentru-referendumul-pentru-familia-traditionala-video-de-senza-ie_1288547.html

 

fb-share-icon0