Cotidianul Transilvan

Starea de Urgență a nevoilor superioare în Pandemia COVID-19

Coronavirus, pandemie, stare de urgență… am stat ultimele zece zile ca simplu spectator în fața TV, pe de-o parte, iar pe de altă parte am fost în mijlocul evenimentelor. Am stat și am privit, am ascultat, am citit, am analizat, am participat la luarea unor decizii….

Pandemie….am avut și cu Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009, și cu HIV (1981), și cu Gripa spaniolă (1918). Stare de Urgență însă nu s-a instituit. Gripa H1N1 a ucis în decurs de un an, 2009-2010, aproape 100.000 de oameni. Atunci, în România au existat 5.990 de persoane infectate și s-au înregistrat 82 de decese! În România doar ! În 2018, în România doar, au murit peste 300 de oameni din cauza gripei! Dar viața a mers mai departe!

Acum, COVID-19 a ucis aproape 8.000 de oameni. E drept, în doar 3 luni. Și, e drept, foarte puține știm despre acest virus. Care are o rată a mortalității de doar 3%. Sub rata gripei. Dar, avem Stare de Urgență. Pandemie. Lumea ne este bulversată. Europa e în vrie. SUA la fel. Granițe închise, carantină, autoizolare, contact social eliminat, adunări interzise, măsuri de autoprotecție, frică, teamă, panică declin economic, zeci de mii de afaceri la pământ.    Probabil, modul de viață așa cum îl cunoșteam până acum va fi istorie… e drept, nu avem un vaccin contra COVID-19 și cunoaștem foarte puține despre acest virus nou, cu o putere formidabilă de transmitere.  Dar și modul de viață, de comportament social, cunoscut până acum e pe cale a se stinge!

În 2009 am avut o criză economică, o recesiune. Care ne-a sărăcit. Din criza respectivă însă, Planeta și-a revenit formidabil. Economia mondială duduia anul trecut. Puterea de cumpărare a populației a cerscut continuu. Normal, nevoile primare (gen alimente-mâncare, hârtie igienică, apă, îmbrăcăminte, spălare pe mâini, igienă personală) au fost satisfăcute mai mult decât îndestulător. Planeta, oamenii săi, au trecut la satisfacerea nevoilor superioare: educație, timp liber, cunoaștere, călătorii, dezvoltare personală, etică, morală, credință, valori. Atribute care construiesc un om viu, plin de idei, opinii, valori, morală, etică. Așa e, uneori chiar exacerbate sau prost înțelese. Dar, un om din ce în ce mai puțin flexibil la a fi condus. Lucru ce a dus la crearea unor poli de putere, de diferite nivele. Disponibilitatea omului de a fi condus tindea deja spre un minim istoric. Or, în actuala situație, satisfacerea nevoilor primare devine esențială, iar frica și panica duce la inhibarea necesității de satisfacere a nevoilor superioare. Iar Starea de Urgență, în cadrul măsurilor absolut necesare, presupune ȘI îngrădirea unor drepturi și libertăți.

Ce înseamnă toate acestea…? Nimic! Doar un apel la calm, la încredere. Spălați-vă pe mâini de toată frica și de toata panica. Nu înghițiți pe nemestecate toate aiurelile ale marilor anonimi precum asistentele din Italia, grupurile de medici chinezi, academicienii americani, cercetătorii taiwanezi sau oficialii din laboratoare secrete canadiene ori pur și simplu Stan Păpușă – prietenul dvs de pe Facebook!  Gândiți liber, informați-vă din surse oficiale. Dați credit autorităților, aveți încredere în măsurile luate. Chiar dacă nu le înțelegeți sau chiar dacă, cum e cazul Decretului de instituire a Stării de Urgență, aplicarea lor, deși e imediată, ține de emiterea unui Ordin ulterior al vreunui Minister, ordin care nu mai vine….

Va trece și COVID-ul ! Până atunci să sperăm că vom avea și măsuri economice. Altfel, nevoile superioare vor deveni o simplă amintire, iar satisfacerea nevoilor primare ne va ocupa absolut tot timpul!

PS….Terra e cu susul în jos. ARRET (TERRA cu susul în jos) în franceză înseamnă oprire, încetare, închidere….

fb-share-icon0