Cotidianul Transilvan

Justiția spune NU populismului ieftin (dar scump!) al lui Boc

Primarul Emil Boc și Consiliul Local Cluj au primit astăzi o lovitură în plex:  Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondat recursul UAT Cluj Napoca și Consiliul Local Cluj napoca și a menținut în întregime soluția dată de Tribunalul Satu Mare, în sensul suspendării actului administrativ HCL 554/04.07.2019, prin care adminsitrația clujeană aprobase un Studiu de Oportunitate în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în cartierul Zorilor. Decizia este executorie și definitivă, ea fiind valabilă până la soluționarea pe foond a cererii de anulare a actului administrativ. Și, cum suspendarea actului presupune pipăirea fondului problemei și a legalității actului în discuție, o soluție de anulare este extrem de probabilă.

În speță, SC Florisal SRL a cumpărat un teren pe strada Observatorului în 2015, a așteptat intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo, iar apoi a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobat de Comisia de Urbanism. Boc a refuzat a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local, iar Florisal a obținut o sentință în primă instanță, care obligă primarul să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local. Ulterior, Consiliul Local a decis să exproprieze o bucată din parcela deținută de Florisal pentru a realiza acolo un parc, deși anterior zona fusese declarată ca fiind construibilă de administrația publică locală clujeană. De asemenea, suma propusă penrtu despăgubire este una ridicolă, având în vedere valoarea de piață a terenului. Mai mult, se pare că ședințele în care au fost aprobate demersurile pentru exproprierer au serioase vicii procedurale.  (Vom reveni!).

Indiscutabil, Clujul are nevoie de spații verzi, de parcuri, dar trebuie căutate pârghii care să nu calce în picioare drepturi ale persoanelor fizice sau juridice, precum dreptul la proprietate și nici ansamblul legislativ în vigoare. Altfel, tot ceea ce face Boc este un populism ieftin, de genul, “Uitați, eu vreau să fac parcuri! Îmi pasă de oraș! Dar ce să vezi, judecătorii cei răi nu mă lasă!” – nu, domnule primar!  Judecătorii judecă raportat strict la lege! Ca să nu mai vorbim că acest populism este și unul extrem de scump pentru urbe. Proprietarul, Florisal, cere despăgubiri imense în cadrul proceselor intentate și are mari șanse a le obține. În această variantă, ele vor fi plătitte din bugetul local. Bineînțeles, în liniște, fără zarvă, fără publicitate, fără ca boul de contribuabil să știe că populismul costă !

fb-share-icon0