Cotidianul Transilvan

De la pomenile lui Orban la economia subterană nevăzută de Câțu

Pomeni! Așa numise premierul Orban dreptul românilor de a spera la un salar cât de cât apropiat de cel al celorlalți europeni, dreptul copiilor din România de a spera la un trai cât de cât similar cu cel al copiilor din restul Europei. Pomeni! Și cerea parlamentarilor să dea dovadă de responsabilitate și să nu mai voteze majorări! Motivul îl reprezenta presiunea la care este supus bugetul național și așa sărac. A doua zi, ministrul economiei, Florin Cîțu, îi dădea înainte cu Investițiile, cu necesitatea de a realiza investiții publice, motorul economiei. Cu necesitatea ca banii să curgă spre investiții și nu spre măriri de salarii și alocații pentru copii. De parcă până acum au crescut în neștire și salariile și alocațiile și acesta a fost motivul pentru care nu s-au putut realiza investiții…Apropos…în această perioadă în care nu au crescut salariile și indemnizațiile pentru copii, unde s-au scurs banii pentru investiții? Unde sunt investițiile realizate din banii economisiți de la stagnarea salariilor?! I-a păpat bau bau Dragnea și pe-se-de-ul !??!

Păi din 1990 încoace am avut 15 ani de guverne de stânga Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu (1990-1996), Adrian Năstase (2000-2004),Victor Ponta (2012-2015) și Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă (2017-2019) și tot atâția ani de guverne de dreapta: Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu (1996-2000), Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu (2004-2012), Dacian Cioloș (2015-2017).

Dar, să revenim la lipsa banilor! Nu sunt bani, există presiune pe buget? Oare de ce atunci nu se caută soluții? Iar una din soluții se numește economia subterană. Care din 1990 încoace înghite an de an zeci de procente din PIB (peste 200 miliarde lei din PIB-ul României în anul 2016 (26,3%)!). acolo sunt banii noștri de majorări de salarii și de alocații pentru copii! Oare de ce clasa politică nu își dorește cu adevărat să oprească acest flagel, care plasează România pe podiumul evaziunii și valorii economiei negre în UE ?! Ar însemna un plus de 25-30% din PIB! Câteva sute de miliarde de lei! Berechet pentru majorări de salarii și alocații pentru copii ba chiar și de pensii! Și ar mai rămâne niște bani și de investiții! Dar ce credeați? Că a înebunit lupul ?! Dacă distrugem economia neagră, atunci din ce ar mai fi finanțate campaniile electorale ?!

fb-share-icon0