Cotidianul Transilvan

Picătură de credință, de morală, de principii, de patriotism. Dezvelirea unei troițe, lângă o bisericuță, în curtea unei unități militare, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene Andrei Mureșianu Florești

Într-o lume nebună precum cea în care trăim lunile acestea, în care libertățile sunt călcate în picioare, în care frica este ridicată la rang de mod de existență, în care un premier îndeamnă cetățenii la nesupunere raportat la deciziile Curții Constituționale, mai avem totuși un strop de normalitate. Normalitate ce poartă totuși pecetea vremurilor tulburi prin care navigăm.
Regimentul 50 Rachete Antiaeriene Andrei Mureșianu Florești a dezvelit în cadru festiv o troiță dedicată Eroilor militari și nu numai, căzuți la datorie. La eveniment au spus Prezent! însuși comandantul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, General-maior dr. Dorin Blaiu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, col. Sebastian-Florin Cliţan, primarul comunei Florești, Horia Șulea și, evident, comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene Andrei Mureșianu Florești, colonel Ioan Munteanu. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte † Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Da, da, da ! Totul, respectându-se normele sanitare și sociale în vigoare….distanțare, mască de protecție…
Dar nu despre asta e vorba. Ci despre realitatea în care trăim și stropul de normalitate la care am asistat. Trăim într-o lume în care se trâmbițează că patriotismul e desuet, ideea de jertfă pentru țară e o cretinitate, conceptul de armată – de a servi patria e o inutilitate, credința e o prostie, valorile sunt chestii arhaice, principiile lucruri demodate, iar libertatea de a avea orice libertate, chiar și pe cea care calcă în picioare libertatea altuia, e sfântă! Pedalăm pe drepturile LGBT, pe egalitatea de gen pe Fericiți în România, ca să îl citim pe Dan Barna, ex USR, acum PNL. Credința, jertfa, principiile, valorile, morala tind să devină în societate lucruri nu esențiale, ci de-abinelea tolerate ! În tot acest tablou, sumbru sau exagerat dar real, dezvelirea unei troițe, lângă o bisericuță, în curtea unei unități militare capătă semnificații aparte. Aduce o picătură de credință, de morală, de principii, de cinstire a eroilor neamului, de patriotism, de aducere aminte. Mulți încă avem nevoie de așa ceva în oceanul de nimicuri superflu ale societății contemporane. Chiar dacă tendința actuală e de a sugruma orice astfel de picături….
“Eroismul a fost, veacuri întregi, felul de a fi al întregului popor, bătut din veac în veac de toate furtunile” – Nicolae Iorga

fb-share-icon0