Cotidianul Transilvan

Covid: sferturi de adevăr, presă inexistentă și Ordine pe unitate

Atâta prostie pe milimetru pătrat de literă câtă poate să fie în perioada aceasta de Pandemie, mai rar. Ca noroc, cu ghilimele imense, că mare parte a presei românești a fost cumpărată de Guvern și tace sau face un sublim joc de glezne.
Indiscutabil Covid există. Restul însă e discutabil. Da, până și morții cu o sumedenie de comorbidități declarați decedați din cauza Covid.
În ultimele zile am asitat la o presupusă explozie a numărului de infectați cu Covid. Peste 500 de cazuri noi pe zi. La în jur de 13.000 de testări. O fi mult? O fi puțin? așa cum vom vedea….Cine știe! Noi nu, asta e sigur!
Pe 9 iulie am avut 555 cazuri la 13.147 de teste. Cine știe din aceste teste câte au fost făcute pe oameni vii și câte pe morți. Cine știe, de fapt, câte persoane au fost testate. Cine știe, câte persoane au fost testate prima dată și câte au fost retestate? Nu știm. Cine știe unde au fost efectuate aceste teste? Într-adevăr au fost majoritatea efectuate prin azile și centre de persoane cu dizabilități sau de bătrâni? Nu știm ! Dar știm că am avut 555 cazuri noi . O fi mult? O fi puțin? Orice om normal știe că pentru a face o comparație trebuie să te raportezi la ceva. La un ceva palpabil. Un ceva dat sau la o medie general acceptată. În acest caz însă doar trâmbițăm că e foarte mult. Ce înseamnă însă acele 555 cazuri noi? Simplu, 4,2% teste pozitive din numărul total de teste. Este acest număr mare ? Din nou…la ce ne raportăm? Ei bine să ne raportăm la anteriorul vârf de îmbolnăviri, cel din 11 aprilie. Când am avut 523 cazuri noi. Evident numărul de acum e mai mare. Doar că haideți să ne raportăm la ambele elemente ale informației, cazuri noi ȘI TESTE. În aprilie, Guvernul nu dădea numărul testelor efectuate zilnic, dar menționa numărul testelor efectuate până atunci. Așadar citim de pe https://www.mai.gov.ro

9 aprilie: Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 59.272 de teste.

10 aprilie: Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 55.430 de teste.

Așadar avem așa:
10 aprilie: 523 cazuri la 3.842 de teste, adică 13,61 % teste pozitive din numărul total de teste
9 iulie: 555 cazuri la 13.147 de teste, adică 4,2% teste pozitive din numărul total de teste

În aprilie incidența îmbolnăvirilor era mai mare decât acum! De trei ori mai mare! Și probabil dacă mâine se vor face 20.000 de teste vom avea 800 de cazuri noi! Dar nu înseamnă că rata îmbolnăvirii este mai crescută decât până acum. Din contră!

Ceea ce mă șochează e că nimeni nu vorbește de aceste aspecte. Nimeni nu face un calcul simplu. Nimeni nu mai gândește! Care să fie oare interesul pentru ca România să devină ciuma Europei, care să fie interesul pentru ca românii să fie, relativ, ținuți în țară?! Pentru că orice s-ar putea spune, doar că România a devenit focarul Europei, nu!
Și mă mai șochează un lucru. Țineți minte, nu mai departe de acum 2-3 luni. Italia și Spania. Vai! ….și Au! S-a dus o generație de bunici. Orașe întregi care nu mai au bunici, convoaie de camioane care transportă sicrie de decedați de Covid la crematorii. Unde, evident,nici nu mai este loc să fie incinerați. Săli de sport pline de sicrie. Moare Italia! Moare Spania! Și, acum, bruisc, stop joc! Italia și Spania sunt pe lista verde. Țări Ok. Te poți duce la plajă în Rimini sau să vizitezi Barcelona. Nici un stres! Unde spuma mărilor a dispărut Covid-ul? L-au făcut italienii pizza? Nu mai sunt infectări în Italia? Nu mai sunt decese? Ca meșterul Manole pe Ana, au zidit spaniolii Covid-ul în Sacrada Familia?
Și mă mai minunează un lucru. Cum peste noapte, parcă ar fi ordin pe unitate, PSD, Avocatul Poporului și Curtea Constituțională au devenit vinovații de serviciu. CCR a spus un singur lucru: Nu poți îngrădi drepturile și liberățile prin Ordin de Ministru ci doar prin LEGE!
Constituția României, Art. 53
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Restul sunt niște consecințe nu ale deciziei CCR ci ale nesăbuinței și amatorismului Guvernului PNL. Niște Habarniști care au uitat de Constituție. Care habar nu aveau cum poți restrânge niște drepturi și libertăți. Era datoria lor să evite brambureala de acum! Câtuși de puțin nu era datoria CCR să scoată din foc castanele Guvernului de habarniști.

fb-share-icon0