Cotidianul Transilvan

Românii în stradă, Arafat reinventează sistemul juridic, iar Parlamentul European și Comisia Europeană consideră COVID un agent biologic care poate provoca boli grave şi poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajaţi, dar în general pentru acesta există profilaxie şi un tratament eficace disponibil

Cam 1.500- 2.000 mii de români s-au aflat duminică seara în stradă, în Piața Victoriei din București, protestând împotriva a ceea ce ei numesc Dictatura Militară. Protestatarii au scandat împotriva șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a Guvernului și împotriva Legii carantinării-izolării, care, luni, va primi, sau nu, undă verde de la Camera Deputaților. Jandarmii au aplicat sancțiuni în valoare totală de 16.500 lei.

Între timp, pe posturile TV, Raed Arafat referindu-se la Legea incriminată de protestatari, explica cum Direcțiile de Sănătate Publică vor decide internările forțate și cine e sau nu e suspect de COVID. De asemenea, Arafat a vorbit despre cum va lua DSP măsurile de ocrotire ale minorilor aparținând persoanelor asimptomatice carantinate sau simptomatice izolate și ale celor internați cu forța.

În legislația românească, procedura de internare nevoluntară se aplică numai după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate, numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăște astfel, apoi e necesară o comisie medicală care să confirme internarea și în fine decizia este supusă revizuirii instanței judecătorești. Similar, dar mai ales în cazurile de arestare preventivă sau condamnare judecătorească definitivă!, tot Instanța este cea care decide măsurile de ocrotire ale minorilor, tutelă, curatelă-curator special. Nicidecum DSP!

Cu asemenea struțo cămile juridice, cu asemenea legi făcute pe genunchi, de diletanți și această Lege scârțâie din toate încheieturile, precum actele normative ale Stării de Urgență sau Ordinul Ministrului privind carantinarea – izolarea. Și au mari șanse ca la un control constituțional să aibă aceeași soartă….

PS: Două vești interesante….

OMS afirma zilele trecute că pacienții asimptomatici, care sunt cei mai mulți și al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri FOARTE RARE virusul. În plus, participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav. E drept, același OMS spune că lumea nu ar trebui să lase garda jos, deoarece pandemia provocată de noul coronavirus este încă în creștere. Ulterior OMS a retras opinia. Afirmația inițială a fost făcută de Maria Van Kerkhove, șeful diviziei de specialitate al OMS. O fi spus și ea un adevăr…sau o prostie ?!

Parlamentul European a acceptat joi poziţia Comisiei Europene conform căreia COVID-19 reprezintă doar un risc mediu pentru lucrători. Conform unei directive europene pe care s-a bazat în decizia sa Comisia Europeană, noul coronavirus a fost acum clasificat de către aceasta ca fiind un agent biologic din grupa a treia de risc, care poate provoca boli grave şi poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajaţi, dar în general pentru acesta există profilaxie şi un tratament eficace disponibil. (?!?!?!?!) Asta spre deosebire de un agent biologic din grupa a patra care presupune ”un risc ridicat de răspândire în comunitate” şi pentru acesta nu există profilaxie sau un tratament eficace disponibil.

fb-share-icon0