Cotidianul Transilvan

Surprize cu fonduri europene: o afacere cu prize inteligente, care au senzori de temperatură și umiditate

De obicei, suntem tentați a spune că la un lucru existent și banal, ca o priză,  nu mai poți inventa nimic. Chiar așa…Ce să mai inventezi la o priză? Să îi pui papion?! Ei bine, nu e deloc așa. Prin Programul European România  Strat-up Plus “Antreprenoriatul – Șansa ta!” coordonat de Primăria Florești, județul Cluj, avem acum pe piață prize inteligente,

Care pot fi controlate și monitorizate de la distanță și au o serie de capabilități aparte, precum: protecția la supra sarcină, crearea de nivele maxime de consum, senzor de temperatură și umiditate care permite sesizarea apariției mucegaiului din cameră. Nu vorbim de SF, ci de o firmă lansată pe piață grație fondurilor europene.

 

Rep.: De ce o afacere pe cont propriu și de ce cu fonduri europene?

SC EVOELECTROTECH SRL:  În primul rând, întreprinderea pe care am înființat-o are ca obiect de activitate producția de prize inteligente. Această idee de afaceri mi-a venit în urmă cu mai mult timp, însă fără sursa de finanțare necesară nu am reușit să o pun în aplicare până când s-a ivit această oportunitate de finanțare cu fonduri europene care a facilitat achiziționarea de echipamente performante care permit realizarea  unor produse complexe si eficiente.

 

Rep.: Este nevoie de curaj și de un strop de nebunie pentru a începe în România anului 2019 o afacere pe cont propriu cu finanțare europeană?

SC EVOELECTROTECH SRL:  Este nevoie de curaj pentru a deschide o afacere in Romania datorita birocratiei cu care se confruntă antreprenorul și care ocupă foarte mult timp. Datorită birocrației excesive antreprenorul nu reușește să se focuseze pe realizarea produselor, prin urmare procesul va fi unul mai îndelungat față de cel normal.

 

Rep.: Care a fost cea mai mare provocare în derularea primilor pași ? Cu ce probleme v-ați confruntat?

SC EVOELECTROTECH SRL:  Cea mai mare provocare a fost identificarea furnizorilor de materie prima la un pret rezonabil, deoarece in Romania sunt putini distribuitori directi de componente electronice, astfel preturile la anumite cipuri sunt destul de ridicate datorita adaosurilor comerciale practicate de firmele din Romania. Faptul că la nivel national sunt foarte puțini distribuitori de acest tip, concurența scăzută dictează preîurile.

De asemenea, una din problemele cu care ne-am confruntat si ne confruntam este timpul de livrare al anumitor materii prime pe care le importam din afara tarii si din afara UE. Acest aspect speram sa il depasim prin identificarea de solutii alternative la anumite componente electronice.

 

Rep.: Care este specificul firmei? Cu ce se ocupă? Ce oferă clienților? Prin ce se diferențiază față de alte firme de profil? Ce oferă clienților?

SC EVOELECTROTECH SRL:  Principalul obiect de activitate al întreprinderii este de productie prize inteligente, mai exact  realizează și produce prize inteligente care se aplica direct în perete, acestea  putand fi controlate și monitorizate de la distanță. Diferența majoră dintre produsul realizat de firma noastră și cele existente pe piață este datorat capabilităților pe care le oferă aceasta, și anume: protecția la supra sarcină, crearea de nivele maxime de consum (dacă în prize este introdus un consumator care depășește nivelul de consum setat în aplicație, se va întrerupe curentul către acele prize). De asemenea prize vine echipată cu senzor de temperatură și umiditate, iar prin intersectarea datelor celor doi senzori se poate deduce dacă sunt condiții de mucegai în camera unde este montat senzorul, astfel proprietarul va ști din timp să actioneze în consecință pentru a nu apărea aceste efecte.

Rep.: Acum, în plină desfășurare a activității regretați demararea ei sau sunteți sigur de reușită?

SC EVOELECTROTECH SRL:  Chiar dacă am întâmpinat și întâmpinăm anumite greutăți, nu regretăm demararea acesteia. Cu ajutorul sprijinului nerambursabil primit am reușit să ajungem de la o idee la un business care pe viitor va genera profit pe termen lung. Sunt sigur de reușită datorită cererii existente pe piață la acest moment dar și datorită evoluției acesteia care tinde spre a deveni din ce în ce mai autonomă și mai automatizată din toate punctele de vedere, produsul aducând un nivel crescut de eficiență în utilizarea energiei electrice atât la nivel casnic cât și la nivel de instituții publice sau întreprinderi.

Rep.: Care au fost cele mai plăcute și cele mai neplăcute momente din perioada de început și în general, de când ați demarat afacerea?

SC EVOELECTROTECH SRL:  Cele mai plăcute momente au fost atunci când am primit instrumentele cu care urma să realizăm produsul, iar cele mai neplăcute au fost atunci când am observat că în țară sunt doar două firme care realizează cablaje imprimate la standardul de care avem nevoie, dar acest lucru a fost deja depășit.

 

EVOELECTROTECH

0742-471.644

fb-share-icon0