Cotidianul Transilvan

Moțiunea dirijată din cer

Ne poartă Dumnezeu de grijă ca să nu intrăm într-o criză politică majoră? Planeta este plină de crize și mă îndoiesc că El a avut timp pentru rezolvarea favorabilă a situației din țara noastră. De asemenea, nu cred că neîntrunirea cvorumului este rezultatul hazardului sau al contaminărilor. Blocarea moțiunii PSD este o operațiune complexă, desfășurată pe mai multe planuri. Nu cred că indivizii de la casieria PNL și cîțiva samsari au bătut pe la porțile pesediștilor și le-au oferit funcții și marafeți. Pe la unii o fi fost așa, pe la alții, a fost reamintit cîte un dosar, la alții s-a insistat pe slăbiciuni cunoscute iar în cazul altora, pur și simplu, a fost transmis un ordin.

În mod normal, după modul catastrofal în care PNL a gestionat țara de la instalarea lui Ludovic Orban, moțiunea de cenzură ar fi trebuit să treacă. Situația s-a agravat, improvizațiile au fost cumplite și ridicole, iar economia a dat în brînci. Sunt argumente suficiente pentru o cădere politică. Și, cutoate acestea, cîrpitul guvern PNL n-a căzut. Ludovic Orban a supraviețuit iar Marcel Ciolacu și PSD s-au făcut de rîs. Au fost împinși în situția cea mai penibilă dintre toate cele posibile. Nici măcar n-au izbutit să mobilizeze parlamentari pentru un cvorum. Și-au mușcat limba și au rămas cu toate cuvîntările în buzunare. Spectacolul critic plănuit la adresa PNL s-a întors împotriva inițiatorului.

Explicația este complexă. Pîrghiile folosite au fost multiple și multe dintre ele vor rămîne necunoscute. Cu siguranță, Binomul a lucrat la greu pentru a face voia președintelui Iohannis. Numai cu SRI și cu SPP, Klaus Iohannis ar fi rămas doar cu pază pe traseu și cu băieții plasați prin instituții. Fără „guvernul meu”, președintele ar fi rămas neajutorat la cele două runde de alegeri, iar rezultatele de pe tablete ar fi trebuit să fie mai aproape de realitate. Fără guvernul Orban, Klaus Iohannis ar fi devenit figurant pe scena politică românească. Drept pentru care, trîntirea moțiunii a devenit și o soluție imperioasă de a conserva puterea și liniștea președintelui Iohannis!

Cel mai elecovent mesaj rezultat din acest demers politic eșuat îl vizează pe Marcel Ciolacu. Abia ales președinte prin corespondență și sms, pe skype și pe mîini ridicate, Ciolacu a fost pus în situația neplăcută de a vedea că, în ciuda numărului copleșitor al voturilor primite, nu controlează PSD în aceeași proporție. Mai este cineva care are coada strecurată în acest partid (ca și în celelalte!) și atunci cînd este nevoie, cînd țara o cere, coada serviciilor se mișcă patriotic în favoara cui trebuie. Nu neaparat în interesul României sau al poporului său! Cu alte cuvinte, PSD-ul este un partid păpușat așa cum este și PNL-ul și cum sunt și ziarele, televiziunile sau ONG-urile. Este vorba de un fenomen generalizat, nu neaparat din cauza abilității serviciilor noastre secrete, cît mai ales din nevoia menținerii unui control strict al echilibrului politic pe teritoriul celui mai avansat cap de pod al NATO. Importanța României și a Poloniei se vede chiar și la moțiuni de cenzură, la alegeri și la orientările din mass-media.

Marcel Ciolacu, atît de tămîiat într-o emisiune, de Mădălin Voicu, a fost pus în situația de a trăi pe viu o demonstrație cruntă. Și implicit, o umilință. O fi stînd el la volanul PSD, dar, de condus, deciziile și orientările partidului vin și din altă parte.
Din cer, nu de pe Bulevardul Kiseleff!

fb-share-icon0