Cotidianul Transilvan

Gânduri la început de an școlar

Nu am avut ocazia să le spun ceva elevilor la început de an. Nu m-a invitat nimeni. Nici nu știu dacă m-ar asculta sau dacă le-ar folosi la ceva. Și, cu toate acestea, simt nevoia să o fac. Nu din cauza datei. Nu mai este simbolică în nici un fel. Este mai degrabă amenințătoare, periculoasă. Pentru unii a devenit înfricoșătoare, mai ales din cauza confuziei care plutește în preajma deschiderii școlilor.

M-am gîndit mult la aceste rînduri. O stare de lucruri în care toată lumea are idei și pretenții duce mai degrabă la haos decît la progres și prosperitate. Statul român tot adresează mesaje festive la început de an școlar. Cele pe care le-am primit în anii mei de școală erau niște enormități. Frumoase și profunde erau doar cuvintele dascălilor. Vorbeau pe altă limbă decît statul din vremea aceea. Acum statul român nu mai are voci puternice. Are numai discursuri chinuite. Put a goliciune și a bombă fără schije, o armă care distruge încet orice mugur de speranță. În spatele mesajelor care vin de la președinte și de la guvern nu este nimic. Vorbe și panglici însoțite de imagini. Nimic altceva! Drept pentru care mă simt obligat să mă adresez celor tineri de pe acest colț de internet.

– Păziți limba română! Încetați să mai scrieți cu picioarele și România cu r mic și nu presați profesorii și Academia Română să facă din formele greșite o normă. Nu renunțați la diacritice, la despărțitul în silabe, nu îngropați regionalismele (printre ele sunt forme lingvistice care ilustrează istoria românilor și care ne vin de la strămoși, inclusiv de la daci). Cuvintele au parfumul și poartă viața părinților.

Scrieți corect românește și citiți istoria țării noastre.

N-o rescrieți, n-o ascundeți și n-o parfumați! De la ea puteți trece la cărțile de istorie despre antichitate și despre țările Europei. Nu vă speriați de cărți, indiferent de forma lor electronică sau tipărită. Fără ele, rămîneți niște încuiați. Gîndirea voastră nu va fi ascuțită și nu va putea să alerge, necum să zboare. Mintea omului se dechide și începe marea călătorie numai după întîlnirea cu paginile cărților fundamentale pentru un domeniu sau altul. Este cea mai importantă călătorie inițiatică pe care o poate parcurge ființa umană. Care cărți? Cărțile fundamentale ale literaturii române și universale, cărți de filosofie și de istorie, jurnale și monografii, studii, tratate. Cezar, Alexandru Macedon, Napoleon și De Gaulle, Einstein și toți ceilalți nu pot fi înțeleși decît așa. Știu că lectură vi se pare de o mie de ori mai plicitsitoare decît gaming-ul, decît discoteca sau decît o petrecere. Și, cu toate acestea, fără lectură, rămîneți infirmi. Veți semăna cu cîinii dintr-o glumă uitată. Dați semne de inteligență din priviri dar nu vă puteți exprima! Niște proletari digitali, mîndri că folosesc cu îndemînare limbajul electronic, după ce le-au pierdut pe toate celelalte. Nu vă umflați în pene cu dexteritatea voastră! Este îndemînare, nu cultură. Vă ușurează, viața dar nu vă luminează sufletele. Fără valori morale și culturale, viața voastră rămîne o strădanie într-un atelier oarecare, indiferent pe cîte etaje se cocoață.

Și încă un lucru. Învățati de peste tot, de la toate izvoarele și de la toți profesorii și oamenii pe care îi întîlniți. Și nu vă lăsați copleșiți de nici o modă. În anii 90, noi ne uitam orbiți de admirație la democrația americană. Acum ea poate deveni odioasă. Alegeți să gîndiți cu captele voastre și să vă plănuiți viitorul pe un pămînt pe care îl cunoașteți. Adică în România. Nu el (Ea) vă este ostil (ă), ci nepriceperea și lipsa de patriotism ale celor care ne conduc! Luptați din răsputerica să puteți fi altfel! Și fiți!

Învățați, călătoriți, cunoașteți și întoarceți-vă acasă! Nu-i loc pentru voi în marile economii și în marile culturi. Doar pentru umplutură sau pentru valorificarea minților de excepție. Și spuneți mamelor voastre să nu vă mai preseze cu întemeiatul de familii prin alte țări mai bogate. Este numai o răbufnire de mahala. În cele mai multe cazuri, diferențele cuturale își vor spune cuvîntul. Nu-i credeți pe cei care s-au ofuscat cînd au fost tratați diferit pentru că erau sau sunt români. Exagerează sau nu impuneau suficient respect pentru a nu avea parte de asemenea reacții primitive.

Statul român le-a transmis elevilor de-a lungul anilor tot felul de mesaje. Niciodată cu adevărat și convingător nu le-a spus ce așteaptă de la ei. Sloganul cu tinerii- viitorul României nu mișcă pe nimeni. Banalitatea lui este cumplită și trece pe lîngă urechile tuturor. Ce vrea țara noastră de la voi ar trebui să vă spună cei care știu ce vor cu România. Dacă știu! Dacă au un plan și îl pot împlini. Președintele, guvernul, parlamentul, și toți cei pe la care ar trebui să se afleîn grijă fărîme din idealul și din proiectul pentru secole al țării noastre ar trebui să vă vorbească tutor. Și elevilor și studenților, și profesorilor! Nu o biată profesoară bîlbîită ca Doamna ministru!?

Ce vrea țara noastră de la voi? Tristețea vine de la faptul că nimeni nu are curajul să vă spună pe șleau. Pregătire înaltă, caracter, patriotism, performanță, inclusiv sacrificiu. Dacă aveți pretenții, trebuie să acceptați și obligații. Nu văd de ce România și românii s-ar chinui pînă la lacrimi și la sînge ca să școlească tineri pentru a-i face cadou economiilor, culturilor și societăților dezvoltate. Iar cei mai slabi, să rămînă acasă pentru a executa ordinele acestora. Dacă v-ați născut în România și aveți pretenții trebuie să știți la ce vă obligă trecutul și cum v-ați putea pregăti să răspundeți la nevoile noastre din viitor?

Din păcate, cei chemați să pună jaloane și puncte cardinale în visele și speranțele elevilor și ale studenților nu le au nici pentru ei. Buimăcesc doar prin scurgerea vremii. Drept pentru care, primul sfat pe care l-aș da elevilor și studenților ar avea legătură cu lumea politică.
– Prea fericiți și derutați tineri compatrioți, nu luați nimic din exemplul celor care ne conduc! Sunt cele mai triste figuri din drumul nostru spre un eșec colectiv. Ignorați-le apucăturile, cultura, limbajul (nu limba), modul de a fi,gura căscată la modele europene și internaționale, foamea de putere, prostia și fățărnicia. Prea puțini dintre ei merită să le copiați exemplul. Nici măcar nu trebuie să le dați ”Bună ziua!” Pînă și starea școlilor, incoerențele ministerului și ale ministrului, resemnarea și condiția modestă a profesorilor și a învățătorilor tot din nemernicia și nepriceperea se trage! Starea de azi a țării vine din slăbiciunea lor și din neputința lor în a-și pune experiența (atîta cîtă este) și viața, măcar atît cît au zăbovit în parlament și în guvern, în slujba poporului român.
Dacă faceți ca ei, ca ei veți păți și ne veți duce pe toți la buza neantului, acolo unde se cîntărește soarta popoarelor!
Tineri și minunați compatrioți! Nu aveți nici timp, nici țară de pierdut!

fb-share-icon0