Cotidianul Transilvan

Marius Paşcan (PMP), varianta elegantă și reală pentru votul târgmureșenilor

Comunitatea română din Târgu Mureș, și nu numai ea!, are la dispoziție o variantă elegantă și reală pentru votul de duminică. Este vorba de preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, care la lansarea candidaturii puncta : “E un moment la care am cumpănit mult, am chibzuit dacă să candidez sau nu şi mi-am dat seama că dacă vei sta pe margine şi vei comenta, vei cleveti ce nu este în regulă, nu vei reuşi şi să schimbi nimic, Eu cred că oraşul se îndreaptă într-o direcţie greşită, cred că nu are cârmă, că este într-o vrie în acest moment. Şi este nevoie de implicare a celor cu bună credinţă, care ştiu ce trebuie făcut ca să îl restabilizeze, să îl repui pe o direcţie de plutire rezonabilă şi, într-un terme foarte scurt, să-l readuci la ceea ce aşteaptă cetăţenii acestui municipiu, un pic de mai bine. (…) Eu am o ofertă pentru Târgu Mureş cât se poate de clară. Cred că toate lucrurile care nu merg bine, deşi sunt majoritatea, oraşul a ajuns mai mult o spoială, adică fără proiecte serioase de infrastructură, fără bani atraşi din finanţări europene, bazându-se doar pe sifonări ale banului public prin diverse licitaţii cu dedicaţie şi aceleaşi firme favorizate am ajuns în situaţia în care nu putem vorbi de un oraş modernizat”, a spus Marius Paşcan.

Fost prefect al județului Mureș și actual deputat, Pașcan a subliniat că e necesară o bună conlucrare a Primăriei cu Consiliul Judeţean Mureş, o revitalizare a Zonei Metropolitane, o conclucrare cu localităţile limitrofe şi de atragere a fondurilor către comunitate pentru dezvoltare. “Astăzi, când am văzut că prioritatea administraţiei – şi devine o laudă – este să dai ciorba săracului, necăjitului de pensionar şi ăsta e tot ţelul oraşului, m-am îngrozit, m-am înfiorat, pentru că nu i s-a spus pensionarului că nu este o mare realizare, aici este culpa. Toţi vrem să avem grijă de bunici, de cei cu venituri din pensii, vrem să îi ajutăm dar să îi spunem pensionarului sau săracului că ‘vă dăm o plasă cu alimente sau o ciorbă într-o săptămână, dar ea vine din banii voştri, sunt banii cu care voi contribuiţi la bugetul local’ (…) Ăsta este viitorul şi perspectiva Târgu Mureşului? Eu cred că nu. Trebuie regândit întreg ansamblul administrativ, este administraţia în folosul cetăţeanului şi acest lucru trebuie să se întâmple cu un primar dedicat comunităţii, proiectelor şi intereselor comunităţii”, a subliniat Marius Paşcan.

În ceea ce privesc planurile de viitor, candidatul PMP a mărturisit că Transport public civilizat, o centură a municipiului, pod peste Mureş şi un campus şcolar modern sunt prioritățile sale pentru Târgu Mureș. Mă preocupă o nouă abordare printr-o administrare corectă, eficientă, judicios chibzuită, a banului public. Transparență deplină în alocarea resurselor bugetului local și de stat, publicarea contractelor primăriei. Am promovat și un proiect legislativ în acest sens. Doresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni, funcționarea online a serviciilor publice, depunerea documentelor, înregistrarea și răspunsul electronic operativ. Operaționalizarea procedurilor din compartimentul Arhitect-șef – Urbanism, scurtarea la maximum posibil a timpilor de răspuns pentru autorizări. De asemenea, concesionarea serviciilor publice din subordinea Primăriei și a Consiliului local prin proceduri de achiziție publică. Totodată, definitivarea și adoptarea de către Consiliul local Târgu-Mureș a Planului Urbanistic General al municipiului reședință de județ. Infrastructura constituie motorul dinamicii economice și am asumat un program în acest sens pentru Târgu-Mureș. O altă prioritate pe care o asum privește calitatea învățământului, a educației de care depinde chiar viitorul orașului nostru. Corelativ, digitalizarea ca o asumare obligatorie și o multitudine de proiecte care pot fi promovate și finanțate prin POR 2021 – 2027. Nu în ultimul rând, mă preocupă și eficientizarea activităților sociale, într-un oraș cu mulți oameni necăjiți…”.

 

Legat de finanțele mureșene, Pașcan s-a arătat intrigat de cheltuielile actuale ale Primăriei: “În acest an, Primăria și Consiliul local au încercat să împrumute de urgență 90 de milioane de lei pentru lucrări populiste cu caracter electoral, îndatorând orașul pentru un deceniu și jumătate. Sub pretextul amenajării a 400 de noi locuri de parcare, se dorea promovarea unui proiect megalomanic, nerealist, de subtraversare a centrului istoric al orașului, iar costul pentru un loc de parcare era estimat la aproape 17 mii de euro. Ce face Primăria Târgu-Mureș în acest timp? Alocă peste 560 de mii de euro, bani publici, pentru publicitate și protocol. Adică, pentru osanalele, surle și trâmbițe prin presă. Să fie prezentate elogios „marile realizări”, cuprinse de altfel în fișa postului celor din conducerea orașului. Aceste abordări trebuie să dispară iar reducerea semnificativă a personalului angajat se poate realiza prin concesionarea unor servicii publice aflate în subordinea primăriei”.

În ceea ce privește experiența administrativă,  deputatul PMP are un atuu în această privință. “M-am specializat în administrația publică locală timp de 12 ani, deținând funcții de conducere, mai apoi ca prefect al județului Mureș și înalt funcționar public. De opt ani sunt cel mai activ parlamentar mureșean și consider că am demonstrat seriozitate, dăruire, perseverență, preocupare consecventă și realizări concrete pentru problemele municipiului Târgu-Mureș și ale județului Mureș. Am o bogată experiență profesională iar, din prima clipă în care voi prelua funcția de primar, știu ce am de făcut pentru rezolvarea operativă a marilor probleme ale comunității și ale urbei noastre. Le-am transmis târgumureșenilor să aibă încredere, împreună reușim!”.

Și, ca o dovadă în acest sens, la începutul acestei luni, o inițiativă legislativă a sa a treecut de votul Senatului. “Am inițiat un proiect legislativ prin care am dorit să fie pedepsite drastic profanarea Drapelului României și intonarea Imnului Național cu alt text sau pe altă partitură, cu intenția de a defăima. Această inițiativă asumată de colegii parlamentari ai PMP a fost aprobată, prin vot majoritar, în Senatul României și urmează să fie transmisă Camerei Deputaților în calitate de cameră decizională. Am considerat oportună o astfel de inițiativă, în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene asumă o politică de prezervare a respectului cuvenit pentru simbolurile naționale, inclusiv prin instrumentul legislativ”.

fb-share-icon0