Cotidianul Transilvan

Minunile vicelui din Săvădisla, Asztalos Ștefan – UDMR. Între Mătușa Tamara și cotizațiile Falunap – Bejovo

La doar 20 de kilometri de municipiu, într-o zonă pitorească, o comunitate preponderentă de etnici maghiar, dar și harnici români (nu că maghiarii nu ar fi)….Săvădisla. Și un mare of al acestora, români și maghiari deopotrivă…. Eu cu cine votez? Nu de alta, dar cea mai tentantă ofertă la o primă vedere, cea a viceprimarului care se dorește primar, se dovedește a fi una dezastruoasă la o analiză mai atentă.

Asztalos Stefan (Istvan), de profesie zidar, este viceprimar al comunei din 2008, timp în care și-a impus o abordare dură a cetățenilor, pe alocuri chiar amenințătoare. Istvan și-a început cariera politică în 2008, sub auspiciile UDMR, anterior deținând o firmă în Ungaria, pe care, spun guri rele pe care noi nu le credem, a obținut-o prin mijloace mai puțin ortodoxe de la fostul său socru. Dar, cum el nu e ortodox, totul e OK. Sau nu…?  irelevant…

Relevante sunt cdeclarațiile sale de avere, care pot fi constituii liniștit scenariul unui film polițist plin de mistere și enigme. În 2009, actualul vice și candidat la funcția de primar a început să își construiască o casă. Foarte bine! El susține că prin banii câștigați anterior în Ungaria. Numai că în Declarațiile de Avere din 2008 și 2009 nu apar nici un fel de asemenea sume. Așa că, rămâne mister… Casa a continuat să se ridice zvelt anii următori, dar, la fel, în declarațiile de avere bătea vântul, înafaraă de venitul aferent funcției de vice neapărând nici o altă sumă ca venit. Poate că imobilul se ridica așa…dins puma mării. Iar de vreun împrumut nu poate fi vorba, întrucât nici așa ceva nu apare în Declarația de Avere. Mai departe, în 2018 dispare un teren din Declarația anterioară de Avere, dar nicăieri nu apare suma cu care a fost vândut și cui. Apoi,  în 2019 și 2020, vicele de la Săvădisla și-a cumpărat mai multe terenuri, dar, la capitolul venituri, sumele încasate au fost aceleași. Minuscule. Așa că din ce bani au răsărit patru terenuri noi, alt mister. Dar, fiecare își are probabil câte o mătușă Tamara…

Cu toate acestea, în ciuda discrepanțelor din declarația de Avere, vicele actual nu ezită în a reproșa atualului primar că nu și-a trecut corect în declarație sumele încasate de la APIA, bani primiți în câte șase tranșe… deh, paiul din ochiul celuilalt și bârna din ochiul tău!

Cât privește abilitățile manageriale ale lui Asztalos e de ajuns să punctăm faptul că firma sa din Vlaha este în insolvență cu datorii de peste 100.000 de lei la ANAF. Sau să aruncăm un ochi prin satele din comună, maghiare sau române, care arată lamentabil. și atunci, de unde dorința nestăvilită de a deveni primar? Mai mult ca sigur nu e vorba de diferența de 980 lei la salar. Și nici dorința unora de a-l vedea cocoțat pe Asztalos în fruntea Primăriei, pe principiul că “Asztalos Istvan nu e bun deloc de primar, dar vom conduce noi primăria”. Și atunci… de ce ?  Alt mister….Dar, până la urmă, așa vrea omul, e dreptul său! Corect! Și va fi și dreptul săvădislenilor de a-l vota sau nu !

PS…Cum toate au o explicație, cel puțin parțială, am deslușit misterul banilor. Se numește Falunap – Bejovo! (Zilele satului – Încasări). În concret, an de an, vicele Asztalos aduna de la oameni și de la firme, bani pentru Zilele Satului. Un fel de contribuție. Pe o coală A4, mâzgălită cu nume, prenume și suma dată. Nici un fel de chitanță, nici un fel de fiscalizare, nici un fel de contabilizare. Mărunțiș frumos: 38.550 lei în 2019, 20.047 lei în 2016, vreo 20.000 în 2017….Suntem convinși că banii nu au ajuns în buzunarul vicelui sau în casa sa, dar suntem la fel de convinși și că nu au fost fiscalizați.  Așa că așezați-vă în fața casei domnului viceprimar dragi săvădisleni și repetați ușor în gând: Aici sunt banii dvs ! Poate că e un adevăr măreț! Poate ! (din respect față de oamenii din comună și persoane juridice nu publicăm listele respective, dar, evident, ele sunt la dispoziția oricărui procuror sau polițist curajos).

 

 

 

fb-share-icon0