Cotidianul Transilvan

Danga langa cu Iohannis și procurorii independenți

La, deja plictisitorul, ceai de la ora 5 al președintelui României, Klaus Iohannis, dacă nu e vorba de PeeeeSeeeeDeeee și lupta pentru a ne lua înapoi țara din ghearele pesede (și a o da apoi la alții – dar despre asta discutăm mâine) e despre Justiție și eliberarea ei din aceleași gheare ale peeeeeseeeedeeeee. Chit că Justiția nu simte nici o nevoie de a fi eliberată. Dar, dacă Iohannis vrea, e musai nevoie mare. Trecem peste faptul că procurorii reprezintă un braț al Justiției precum bagajele din portbagaj ar reprezenta o componentă a unei mașini….și ajungem la un pasaj din discursul președintelui…. „Reintroducerea concursului pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, asigurarea independenței procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcții de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituțional în numirea și revocarea în aceste funcții și reducerea influenței factorului politic, ca și desființarea mult discutatei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iată, cîteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate”.

Asigurarea independenței procurorului. Poftim?! Președintele României vorbește de independența procurorilor. Dăm fuga la Constituție și aflăm că “Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei” (Art. 132, Statutul procurorilor). Cum or fi bravii noștri procurori independenți când ei se află sub control ierarhic și sunt sub autoritatea ministrului Justiției ? Cum să fie oare bravii noștri procurori independenți când lor li se poate lua oricând un dosar pe care îl instrumentează, când ei cer aprobare de la Parchetul superior dacă să depună au ba apel, când ei raportează la Parchetul superior întreaga activitatea și acesta le-o coordonează? Așa e, potrivit Legii (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Art. 3, alin 1), “procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii”, iar conform art. 64 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în soluțiile dispuse procurorul este independent, în condițiile prevăzute de lege. Dar, cum spuneam, soluțiile apreciate ca nelegale pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, potrivit prevederilor art. 64 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, astfel că independența procurorilor se raportează la faptul că sunt liberi să aprecieze cu privire la rezoluțiile dispuse în cauzele ce le instrumentează, pe baza probelor administrate în cauză și a propriei convingeri, magistrații procurori.

Președintele Iohannis, făcându-se probabil că plouă ca pe malurile Cibinului, voit sau nu, în dulcele stil românesc, pune în același sac procurorii și judecătorii, le spune magistrați la toți, le amestecă atribuțiile, iar apoi din sacul respectiv scoate o categorie – procurorii, și un atribut – independența. Care însă deși provine din același sac, aparține judecătorilor (da, și ei magistrați): Constituția României, Art 124, Alin 3: Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.

A vorbi despre independența procurorilor, a le căuta pârghii care să le asigure independența, a propăvădui independența acestora înseamnă a arunca în aer însăși subordonarea ierarhică firească a acestora și pe de altă parte punerea în umbră a autenticii independențe a judecătorilor, singurii care se supun strict Legii. Evident, și procurorii beneficiază în condițiile Legii de independență în cadrul dosarelor instrumentate, dar suntem la un pas de a inventa gradele de comparație ale independenței!

Dar, cum în România, magistrați sunt și procurorii și judecătorii, și pârghii de control sunt aproape exclusiv pe procurori, cine știe, poate că azi mâine vom afla că procuroii au aceeași independență ca și judecătorii, și ca atare aceștia din urmă doar vor verifica cele stabilite de un procuror.

Până atunci însă…Danga langa, langa-danga Sună-n asfințit talanga…Și de la pășune, iaca, Tacticoasă vine vaca !

 

 

fb-share-icon0