Cotidianul Transilvan

Fraudarea votului constă tocmai în ora trimiterii proceselor verbale de secție. Minunea numărării unui vot la 2-3 secunde

Alegerile locale de la finele lunii septembrie au stârnit un interes major. Și nu atât din partea alegătorilor (prezența medie națională la secțiile de votare fiind una slabă, sub 50%), cât mai ales din partea candidaților. și nu înainte de alegeri, ci, paradoxal, după închiderea urnelor. Când foarte mulți candidați, indiferent că au ieșit învingători sau că au pierdut, au strigat FRAUDĂ! VREM RENUMĂRAREA VOTURILOR! Iar în toată această mai degrabă zarvă decât dezbatere coerentă și cu dovezi, candidatul PNL la Primăria Baia Mare, Mircea Cirț a reușit să facă o demonstrație care aruncă în aer nu votarea de la o secție saui 10, ci însăși temelia sistemului electoral românesc, mai precis modul de numărare al voturilor.

Concret, Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, așa cum a fost ea modificată de Ordonanța de urgență nr. 40/2019 stabilește ceea ce se întâmplă în mod legal în secția de votare după închiderea urnelor, adică modul în care se numără voturile. Definitoriu în acest sens este Articolul 93, care, la aliniatul 1, litera f) spune : După închiderea secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral, declanșează operațiunile de numărare a buletinelor de vot și de consemnare a rezultatului votării, după cum urmează:….. f) citește cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin de vot, lista de candidați care a fost votată sau, după caz, numele și prenumele candidatului independent ori numele și prenumele candidatului pentru funcția de primar sau numele și prenumele candidatului pentru funcția de președinte al consiliului județean care a fost votat și arată buletinul de vot celor prezenți; buletinele de vot deschise sunt selectate în funcție de consiliul local, consiliul județean sau, după caz, în funcție de Consiliul General al Municipiului București și în funcție de primar, președinte al consiliului județean ori, după caz, de primar general al municipiului București, sunt așezate în funcție de partide politice, alianțe politice, alianțe electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale și de candidați independenți și sunt numărate și legate separat.

Buuun. Să mai notăm că până se ajunge aici președintele secției de votare mai are de parcurs o serie de pași, precum verificarea stării sigiliilor de pe urnele de votare, sigilarea fantelor urnelor de votare, sigilarea ștampilelor cu mențiunea Votat, anularea buletinelor de vot neîntrebuințate, stabilirea numărului alegătorilor înscriși în lista electorală permanentă și în copia de pe lista electorală complementară, stabilirea numărului alegătorilor prezenți la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe listele electorale existente în secția de votare. Și abia apoi se trece la repartizarea voturilor. Repartizarea careoare cât durează? Efectiv, ca timp, cât durează să iei un buletind e vot, săîl deschizi, să identifici unde e pusă ștampila să îl areți membrilor comisiei și apoi să îl pui într-un teanc? Faceți acest exercițiu…Corect! Cam 6-7 secunde! Și noi suntem rapizi! Dar, notați trei aspecte: unu – în cazul votului de la Consiliul Local și Consiliul Județean buletinul de vot este unul mai stufos, doi – noi suntem odihniți, dar membrii comisie sunt treji de la ora 6 și sunt după 15 ore de muncă cu masca pe figură, trei – la multe buletine de vot se iscă discuțiile dacă ștampila este corect aplicată și votul trebuie să ajungă la un candidat sau la voturi nule. Cu toate acestea, să mergem pe o medie de 7 secunde per fiecare vot contabilizat.

Într-o secție de votare sunt sub 2000 de persoane pe listele permanente. În jur de 1500. La o prezență de sub 50% înseamnă cam 700 de votanți. La aceste alegeri locale am avut 4 urne, adică 700 x 4 = 2800 voturi de contabilizat. În aceste condiții, doar contabilizarea voturilor, într-o secție unde lucrurile merg super-ultra-șnur ar fi trebuit să dureze 19.600 secunde, adică 326 minute, ADICĂ CINCI ORE !! (și aici am apelat la timpi minimi, număr minim de electori per secție, fără a mai șine cont de oboseală, de stres….) Repet, doar distribuirea voturilor = 5 ore! Fără constatare voturi nule, fără discuții, fără numărători încrucișate, fără verificări, fără alte proceduri de sigilări ștampile, numărare voturi nule, numărare buletine de vot neutilizate. Șocant nu-i așa !? Or, în aceste condiții, întregul proces de numărare voturi de la Locale 2020 nu avea cum să dureze mai puțin de șase ore dacă era făcut în litera și spiritul Legii. Adică Procesele Verbale trebuiau să fie terminate undeva cel mai devreme pe la 3 noaptea! Nicidecum la 23, 24, după 2-3 ore!

Ce s-a întâmplat ? O știm cu toții, mulți fiind cel puțin o dată în viața la alegeri! X se grăbește, lui K îi e rău, președintele secției are experiență, Q trebuie să plece a doua zi la soacra la țară și tot așa. Așa că întregul proces e departe de ceeea ce prevede Legea, și durează nu 6 ore ci 3 ore sau chiar două ore! 2800 voturi ajung să fie distribuite în 120 de minute (7200 de secunde)! Adică un vot la două secunde! Hai, fie, la trei secunde! VĂ ROG FRUMOS, ÎN 2-3 SECUNDE, DESCHIDEȚI UN BULETIN DE VOT CU 6 PAGINI ȘI 30 DE CANDIDAȚI, IDENTIIFCAȚI UNDE E PUSĂ ȘTAMPILA, ARĂTAȚI-L LA MEMBRII COMISIEI ȘI APOI PUNEȚI-L ÎN TEANCUL CORESPUNZĂTOR!  ȘI REPETAȚI ÎN ACELAȘI INTERVAL DE 2-3 SECUNDE PROCEDEUL DE APROAPE TREI MII DE ORI! Baftă! și chiar dacă reușiți această minune, unde mai încap numărătoarele încrucișate, verificările, sigilarea ștampilelor și a urnelor, numărarea voturilor nule, a buletinelor neutilizate etc etc!

Raportarea proceselor verbale încheiate la ore precum 23, 24 poate însemna doar nerespectarea Legii. Și, cum Legea a fost făcută tocmai pentru a se evita fraudarea alegerilor, concluziile le trageți voi toți.

Dovada fraudei imense constă, iată, tocmai în ora trimiterii proceselor verbale. Nu ai cum să numeri / distribui aproape 3 mii de voturi în două trei ore! Fizic nu ai cum! Doar dacă calci în picioare Legea care se dorea a sta pavăză fraudării votului !

fb-share-icon0