Cotidianul Transilvan

Minune sportivă, dezastru managerial. Prima medalie de aur după 30 de ani la gimnastică ritmică, dar noua conducere a CSM Cluj este incapabilă să plătească chiria sălii de antrenamente

În anii 80-90 Clujul era o forță a gimnasticii ritmice românești. Cu timpul însă acest sport a intrat într-un con de umbră pe malurile Someșului. Acum aproape trei ani însă, în 2017/2018, prin eforturile directorului clubului CSM Cluj, Ioan Mănăștureanu (în prezent pensionat forțat și mazilit de la conducerea clubului ) și grație dorinței unei echipe conduse de antrenoarea Adrian Gîrbă, la Cluj s-a reînnodat gloria de odinioară a gimnasticii ritmice. Rezultatele nu au întârziat să apară. La primul ei Campionat Național, în 2019, Ielciu Damaris a obținut bronzul, prima medalie clujeană la gimnastică ritmică după o pauză de 30 de ani, iar apoi la Cupa României, aceeași Damaris Ielciu a reușit urce pe treapta a doua a podiumului, medalie de argint la categoria Mica Gimnasta 7 Ani, iar ansamblul de categoria a IVa (junioare mici) format din Pop Giulia, Potfălean Teodora, Kun Karola, Miron Maya și Dandu Miruna, a obținut locul 3. Au urmat două consursuri amicale, Cupa Rotary, competiție ce s-a desfășurat la Oradea și Cupa Prieteniei, desfășurată la Baia Mare, de unde micile sportive clujence s-au întors cu 37 de medalii.

Minunea sportivă a secției de gimnastică ritmică

Povestea a mers mai departe și în 2020, chiar cu rezultate mai spectaculaose: un aur și un bronz la Campionatele Naționale de Copii, competiție ce a avut loc la începutul lunii octombrie. Primul titlul național după o pauză de mai bine de 30 de ani, și prima clasarea pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la doar câțiva ani de la înființarea secției. Dar, în ciuda acestor performanței și a unei povești care promite să aducă gimnaste clujence valoroase pe podiumurile naționale și internaționale, tânăra secție de gimnastică ritmică este la un pas de desființare: greutăți financiare, nepăsare și management defectuos al actualei conduceri a clubului, a directorului Cristian Crăciun!

Până însă a ajunge la partea tristă a gimnasticii ritmice clujene, să punctăm faptul că la Campionatele Naționale de Copii Maia Metea a obținut medalia de aur la categoria Mica Gimnastă 7 ani, iar  Maria Mihuț a obținut medalia de bronz la categoria Mica Gimnastă 8 ani. De asemenea, întreaga delegație clujeană de sportive a avut o prestație mai mult decât onorabilă, 4 micuțe gimnaste reușind o clasare în Top 8 național la individual compus: Maia Metea – locul 1, Damaris Ielciu – locul 5 (locul 5 la cerc și 6 la fără obiect), Maria Mihuț – locul 6 (locul 3 la fără obiect și 7 la cerc),  Irina David – locul 8. Rezultate bune au obținut și Voivod Dalia – locul 11 (locul 5 la exerciţiul fără obiect) și Bodea Alexandra, locul 15. De menționat faptul că Maia Metea, Damaris Ielciu și Maria Mihuț au obținut și calificarea pentru Cupa României unde se vor întrece primele 6 gimnaste de la fiecare categorie de vârstă, competiția care va avea loc în noiembrie la București, urmând a fi un regal al gimnasticii ritmice românești. Un regal unde micile clujence vor fi prezente.

Dezastrul managerial al noii conduceri de la CSM Cluj

O poveste superbă, cu multă muncă, mult efort și inifintă dăruire. DAR! Din păcate, în ciuda acestor frumoase rezultate, secția de gimnastică ritmică a CSM CLUJ este cu un picior în prăpastie. La un pas de distrugere a ceea ce s-a construit cu multă muncă, pasiune, devotament și determinare acum 3 ani împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului, Federația Română de Gimnastică Ritmică, DJTS Cluj și nu în ultimul rand cu directorul clubului CSM Cluj, Ioan Mănăștureanu, toate aceste structuri și persoane  punând umărul la înființarea secției de gimnastică ritmică de performanță la Cluj Napoca și apoi, alături de antrenoarea Adrian Gîrbă asigurând condițiile pentru a reînnoda povestea medaliilor clujene la acest sport. Iar dacă unii au izbutit aceste performanțe administrative, manageriale și sportive, acum CSM Cluj este incapabil SĂ MAI PLĂTEASCĂ CHIRIA SĂLII DE ANTRENAMENT. Un oraș precum Clujul nu își mai permite a susține o secție de gimnastică ritmică de performanță. Un club precum CSM Cluj, condus actualmente de un director interimar cu mari lacune de management, Cristian Crăciun, nu mai poate asigura chiria sălii în care se pregătesc micuțele dar valoroasele gimnaste. O situație tragică, singura șansă a micilor gimnaste fiind bunăvoința sponsorilor și a persoanelor cu inimă mare care ar putea sări în ajutor pentru ca aceste micuțe sportive să-și poată continua activitatea și munca asiduă pentru a-și atinge visul de a ajunge mari campioane.

fb-share-icon0