Cotidianul Transilvan

Tunurile pe judecători ! Reduta care trebuie să cadă!

Atac pe toate fronturile în ultima perioadă la adresa judecătorilor. Întâi a fost Ludovic Orban, care, ați ghicit, la Digi24, a sărit la beregata judecătorilor de la Curtea Constituțională, dându-și și el cu părerea despre cum stă treaba cu Dreptul și Constituția, gratulându-i pe cei din CCr cu epitetul de politruci. Lăsăm la o parte faptul că veșnicul șomer Orban are noțiuni de drept constituțional precum tu cititorule ai noțiuni de sciere cuneiformă folosită de babilonieni, și notăm doar că Orban a cerut eliminarea politrucilor de la CCR. Deh, cine nu e cu noi, e împotriva noastră și trebuie mazilit. Mai mult, Orban chiar a dat vina pe CCR pentru explozia cazurilor de Covid19. Coincidență, imediat după ieșirea premierului, au apărut titlurile de o șchioapă care anunțau că JUDECĂTORII au validat în funcția de primar o serie de persoane care aveau condamnări penale.

Acum fie cele spuse de laureatul premiului Nobel, Umberto Eco despre social media (Rețelele de socializare dau cuvântul unor legiuni de imbecili. Asistăm la invazia imbecililor) se aplică deja și la media online, unde orice neica nimeni poate să scrie o știre care i se și publică ori avem un Ordin pe unitate,  “Tunurile pe judecători ! Reduta care trebuie să cadă!”.

Nu de alta, dar cât de tembel trebuie să fii ca jurnalist, să te miri că apa curge la vale și nu la deal. Cât de tembel trebuie să fii ca editor să permiți unei persoane care nu are habar de noțiuni elementare de Drept și, bonus, îi e lene să dea un Google sau să întrebe, să scrie articole semi-juridice. Judecătorii validează mandatul unei persoane alese ca primar strict prin prisma inexistenţei fraudei dovedite în sensul legii speciale (printr-o sentință judecătorească și nu opinii sau articole de presă) și  îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate. Iar aceste condiții de eligibilitate sunt stipulate în Legea 115 /2015 ele ținând de cetățenie, de apartenența la diferite organizații (Art40, alin 3 din Constituție), de încadrarea în categoprii speciale precum debilii sau alienații mintal și de interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice prin hotărâre judecătorească definitivă. Astfel, o condamnare definitivă la închisoare,  nu împiedică prin ea însăși,  validarea mandatului de primar. Este nevoie și de o pedeapsă accesorie sau complementară de interzicere a dreptului de a fi ales pentru invalidarea mandatului. Asta e pe parcela judecătorului! Corect, mandatul primarului încetează de drept în cazul oricărei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei (chiar cu suspendarea executării). Dar acest lucru se întâmplă DUPĂ validarea mandatului de către un judecător și este apanajul prefectului să constate încetarea de drept a mandatului, printr-un ordin emis de acesta (Art. 160, Alin. 1, lit c) și Alin. 7 /  Codul Administrativ). Așadar să nu ne mai mirăm că apa curge la vale și nu la deal! Să nu ne indignăm cu mânie proletară și să nu invocăm oprobiul public pentru că un judecător validează în funcția de primar un ales care are o condamnare definitivă la închisoare cu suspendare dar nu are nici o pedeapsă complementară/accesorie care să-l împiedice să fie eligibil și astfel validat. A, că Legile sunt prost făcute, permisive, aberante uneori și nu exprimă voința poporului lăsând loc la indignare și mirare, că nu corespund așteptărilor cetățeanului, ca acesta se așteaptă ca cineva cine a fost condamnat să n umai poată fi primar, asta e altă discuție deja. Discuție care trebuie mutată în ograda Parlamentului, întrucât judecătorul judecă având la dispoziție, ca instrumente de lucru, strict Legile date de Legislativ…

Revenind la articolele de presă, dacă nu e vorba de neprofesionalism, de amatorism și grave lacune jurnalistice, atunci e vorba strict de un Ordin pe unitate. Și nu pot să nu remarc că judecătorii sunt înfierați tocmai de instrumente media despre care se spune că sunt obediente serviciilor.

Până la urmă cum și de ce au ajuns judecătorii să fie blamați ca la ordin, cum s-a ajuns la o asemenea orchestrată mazilire a lor, menită să stârnească oprobiul public ?! trebuie punctat faptul că judecătorii, spre deosebire de procurori, nu au subordonare ierarhică, ei supunându-se doar Legii nu și ordinelor venite de la superiori (șeful parchetului, ministrul justiției). Unui procuror i se poate lua un dosar aflat în fază de cercetare penală și se poate repartiza altui procuroror. Un procuror cere indicații prețioase superiorului de la Parchetul de pe lângă Tribunal sau Curtea de Apel legat de a introduce sau nu apel. Un procuror răspunde pentru soluțiile de condamnare, respectiv achitare din dosarele sale. Asta în timp ce unui judecător nu i se poate lua un dosar, nu se poate interveni sub nici o formă în dosarul judecat de un judecător, iar judecătorul nu răspunde legat de numărul de achitări, respectiv condamnări pe care le dă. În aceste condiții, întotdeauna, vocea judecătorilor va fi una mult mai liberă, mult mai independentă, mult mai greu de subordonat politicului.

Mai departe, pentru politic, miza informală e de a doborî adversarul cu câte un dosar penal născut din neantul sutelor de mii de posibile infracțiuni din legislația penală românească.. Sau de a-l ține în șah cu un dosar penal care se instrumentează ani de azi, fără a fi trimis în judecată sau a se da NUP. Ia ghiciți cine deține pârghiile acestor mecanisme. Nicidecum un judecător! Când dosarul ajunge deja pe masa judecătorului e Alea Iahta Est, inculpatul nu mai e controlabil!

Or, în aceste condiții de insubordonare și de voce mereu liberă, singura pârghie de control devine oprobiul societății. Picătură cu picătură. Au fost pensiile speciale, au fost o serie de achitări aruncate pe piață fără a se discuta motivele achitării, acum e validarea primarilor condamnați. Urmează altele. Ideal până la lapidare – omorârea cu pietre, doar că până atunci generația veche de judecători se va cere în pensie, iar INM va avea grijă cum să formeze noua generație, pentru noua clasă de judecători….

fb-share-icon0