Cotidianul Transilvan

Jandarmeria clujeană se visează instituție de forță. Penibil !

Grație formării persoanel, am un respect față de tot ceea ce înseamnă uniform. Însă, în ultimul timp, în ciuda încăpățânării mele, din ce în ce mai multe personae și situații țin să îmi demonstreze că puține uniforme din țara aceasta mai merită respect.

ÎNCĂ, trăim într-un stat democratic și de drept. Unde, unul din principiile de bază ale unui asemenea stat, este cel potrivit căruia orice persoană este nevinovată până la proba contrarie. Iar acea probă este o sentință judecătorească definitive și irevocabilă. Că în percepția publicului larg o persoană poate fi vinovată cu mult înainte, e una. Dar, de la o instituție de prestigiu a statului, cu atribuții mai ales pe linie de Ordine și siguranță publică, precum Jandarmeri Română, avem pretenții. Dar degeaba. De unde nu e, nici Domnul nu poate cere !

Concret, azi la ceas de seară, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “Alexandru Vaida Voevod” Cluj trimite presei un mail cu un titlu de Breaking News: Agresor sexual, reținut de jandarmi. Informarea este semnată sec INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL, dar provine de pe mailul oficial al instituției, presa@jandarmeriaardeleana.ro. O primă bilă neagră, o asemenea informare se semnează, vorba acea, cu nume prenume și gradul. Dar asta e parfum față de ce urmează. Din informare aflăm că:

Astăzi, în jurul orei 07.00, o femeie a reclamat că a fost hărțuită de un bărbat, în zona Piaţa Unirii – Bulevardul Nicolae Titulescu din municipiul Cluj-Napoca.

Echipajele de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj au fost informate cu privire la semnalmentele persoanei suspecte, pentru a monitoriza prezența bărbatului pe traseele de patrulare.

În jurul orei 15.00, acesta a fost identificat în sala de aşteptare a gării din oraş, a fost reținut și predat lucrătorilor din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca pentru continuare demersurilor legale.

Și, WOW, o poză cu un om al străzii care sprijină un perete (din față -semiprofil) și, de două ori WOW, un filmuleț cu respectiva persoană cum intră în, mai mult ca sigur, sediul Secției 2 Poliție, de pe bulevardul 21 Decembrie – loc unde a și fost realizată poza. Ei, dragă INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Alexandru Vaida Voevod” Cluj, poți să îți rupi gradele, diploma sau ce mai ai ! Cum spum mărilor poți afirma despre o persoană că este Agresor sexual și să îl dai la presă cu poză și implicit la publicul larg, când acea persoană este NEVINOVATĂ! A fost culeasă de pe stradă de jandarmi și…ATÂT !!!! Probabil nici măcar nu s-a început urmărirea penală in personam încă, cel mult avem urmărire penală in rem, pe faptă. Nici vorbă de vreo sentgință definitive și irevocabilă, data de un judecător, care să stabilească că persoana respetivă este vinovată de vreo agresiune sexuală! Și atunci cu ce drept deja o etichetăm ca fiind agressor sexual și îi mai și facem publică poza ????? Se visează Jandarmeria clujeană vreo instituție de forță, care are abilitatea legală de a da verdicte ?  A devenit Jandarmeria clujeană o instituție, care, pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi instanţele judecătoreşti , așa cum scrie în Constituție, reașlizează acte de Justiție? Atât de slabi pregătiți profesional sunt comunicatorii Jandarmeriei încât habar nu au de aceste aspecte? Sau doar discutăm de o simplă greșeală?

Într-un stat cu adevărat democratic și de drept un asemenea derapaj ar fi fost notat și tratat cu maxima atenție (am evitat cuvântul pedepsit!) imediat. Într-un stat democratic și de drept…

 

PS: Îmi pare rău atât de amărâtul acela de om al străzii care a fost făcut agresor sexual, cât și de operativii din Jandarmerie, oamenii care sunt pe străzi! Nu au nici o vină!

fb-share-icon0