Cotidianul Transilvan

Coviduțul mișună bine mersi pe la Serviciile de Înmatriculări și Permise. De la Dosarul cu șină la milioanele de euro din găleți

Acum, în plină pandemie ni se repetă obsesiv o serie de îndemnuri. Vorba guvernanților, recomandări cu grad de obligativitate (?!?). Spălați-vă pe mâini! Păstrați distanța – ba socială, ba fizică! Evitați aglomerațiile. Și…plătiți cu cardul în locul numerarului. Iar omul de rând, volens nolens, respectă indicațiile prețioase. Mai de frică, mai, deja, de obișnuință.  Toate bune și frumoase, numai că adeseori tocmai instituțiile statului calcă în picioare aceste recomandări / reguli sau îl obligă pe omul de rând să nu le respecte.

Concret, Serviciile de Înmatriculări și Permise. Din întreaga țară. În primul rând, deși suntem pe de-o parte în plină Pandemie și pe de altă parte în anul de grație 2020 în care tehnologizarea este deja parte integrantă a vieții cotidiene, la Permise și Înmatriculări, ca acum 50 de ani, omul tot e obligat a se prezenta umil la ghișeu cu blestematul Dosar cu Șină și cu copii după acte. Ce distanță socială sau fizică, ce evitare de aglomerare…. Polițistul răsfoiește tacticos actele, le studiază, apoi unele le dă înapoi omului de la ghișeu. În timp ce coviduțu bântuie liniștit. În sală, pe acte, pe la ghișeu. Sau există studii potrivit cărora coviduțu, precum la mall-uri, are interzis la Serviciile de Înmatriculări și Permise și noi nu știm? Să fim serioși! Bine că programările se pot face online dar trimiterea actelor nu se poate face online! Oricum, după răsfoirea inutilă a actelor, vine momentul culminant. Țineți minte acea recomandare cu  plătiți cu cardul în locul numerarului ?! Ei bine, la Serviciile de Înmatriculări și Permise acest lucru e imposibil. Flendurăm și plimbăm și bancnotele. 40 de lei plăcuțe obișnuite, 95 de lei numere preferențiale. Doar cash! Numerar! Nici o posibilitate de plată într-un cont, nici o posibilitate de plată cu cardul prin POS! Banii jos, ochii la ușă! Polițistul musai să numere banii !

La Cluj Napoca, de exemplu, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului județului Cluj funcționează într-o clădire nouă, modernă. Înaăuntru mai putem vorbi de distanțare fizică, dar afară e jale. Și, oricum, o dată ajuns înăuntrui și în SuperSmartHighTechCity-ul Cluj tot te prezinți cu Dosarul Șină și foile A4 la ghișeu și apoi tot flendurești și numeri banii, o dată tu, o dată polițistul și apoi din nou tu când ți se dă restul.

Domnule prefect Mircea Abrudean, cât de greu poate fi de greu a se dota Serviciul din subordinea Prefecturii cu niște amărâte de POS-uri? Ca să nu mai umble omul cu banii în buzunar și să îi tot flendure pe acolo?! Ca să nu mai spunem că e cel puțin penibil ca în 2020 oamenii să se prezinte la ghișee tot cu celebrul Dosar cu șină și cu copii după acte ! Cât de greu poate fi a se implementa un sistem electronic prin care actele să fie scanate / fotografiate și transmise online?

Bineînțeles, știrea de mai jos NU este răspunsul la întrebare de ce chiar și în plină Pandemie oamenii sunt nevoiți să se prezinte fizic la birourile de Înamtriculări / Permise și musai nevoie mare cu bani cash în buzunar:

Procurorii DNA au găsit, în urma zecilor de percheziții de joi de la Serviciul Permise Suceava, RAR și locuințele angajaților, bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro. Banii erau ascunși în genți și găleți. Conform DNA, în urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 brățări;
– 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.

fb-share-icon0