Cotidianul Transilvan

Dragoș Rusu, PPUSL: Democrația și principiile acesteia sunt trase la sorți în România

Candidatul PPUSL la Camera Deputaților, Dragoș Rusu, care se luptă pentru un loc în Parlament în Circumscripția Electorală 13-Cluj trage un semnal de alarmă privind gravele derapaje de la normele democratice în ceea ce privește alegerile de la finele acestei săptămâni. Concret, Dragoș Rusu, propunerea PPUSL pentru a-i reprezenta pe clujeni în Camera Deputaților consideră că modul de alcătuire a Birourilor secțiilor de votare este unul profund nedemocratic.

„În baza actualelor prevederi legale, în acest moment există nu una, nu două, ci mai mult de cinci partide politice, care deși au candidați la alegeri, nu au reprezentanți în secțiile de votare. Este inadmisibil ca participanții la un act electoral democratic să nu aibă în timpul jocului observatori. În România, democrația și principiile acesteia sunt trase la sorți. Partidele mici, neparlamentare, sunt condamnate la bezna numărătorii voturilor, în timp ce mastodonții parlamentari își pot face liniștiți jocurile după închiderea urnelor, securizându-și viitoarea prezență în Parlament și jocurile de culise cu partenerii tradiționali în facerea și desfacerea alianțelor. În aceste condiții, partidele mici și mijlocii, care se luptă pentru a depăși pragul electoral, deși adeseori sunt  alternativa viabilă a electoratului, sunt condamnate la a privi de pe margine ac tul legislativ din Parlament. Și asta nu datorită votului exprimat, ci din cauza lipsei unor reprezentanți în secțiile de votare, lucru ce duce la alterarea numărului de voturi exprimate în favoarea partidelor mici”, este de părere Dragoș Rusu, candidatul PPUSL în județul Cluj.

De asemenea, candidatul PPUSL pentru Camera Deputaților susține că egalitatea de șanse este unul din principiile democrației, trebuind să fie este punctul de plecare al unei democrații sănătoase și nicidecum nu rezultatul unei ordini, împărţirea resurselor pasibile de distribuire la numărul celor care trebuie să fie luaţi în calcul fiind absolut necesară într-un stat care se consideră clădit pe norme democratice.

“La alegerile locale, invocându-se Pandemia și necesitatea unei ritmicități ridicate a actului de votare coroborată cu timpul scurt petrecut în secții, s-au putut lua măsuri pentru sporirea numărului membrilor din secțiile de votare. Acum, la alegerile parlamentare, când 10 voturi numărate corect în fiecare secție pot face diferența dintre uitare și atingerea pragului electoral și implicit prezența în Parlament, nu s-a dorit luarea măsurilor necesare suplimentării membrilor secțiilor de votare. De parcă în decembrie 2020 nu am fi în Pandemie și nu am avea nevoie ca votanții să petreacă cât mai puțin timp în secțiile de votare”, a punctat Dragoș Rusu, PPUSL.

 

 

fb-share-icon0