Cotidianul Transilvan

TVR în cătarea lui Iohannis, Orban și Pușca-lău

Scandalul TVR era așteptat să izbucnească mai de multă vreme. Klaus Iohannis și PNL au nevoie de încă o televiziune. Nu le ajunge orăcăitul Realității Plus și nici slugărnicia devotată a rețelei Digi TV. Le trebuia și televiziunea pentru popor, accesată mai ales în mediul rural, pe care se chinuie să pună mîna încă de pe vremea guvernului Orban.

Puțin știu că locomotiva pentru media de la Cotroceni, Mădălina Dobrovolschi, fostă Pușca-lău, după ce a fost trecută în rezervă și după ce s-a comportat grobian, ca o matroană furioasă, la Realitatea Plus, a început cursa pentru conducerea TVR. Degeaba i-a oferit Ludovic Orban un post de parlamentar sau un post în CNA și mai pe nu știu unde!

Madama, o biată cititoare de prompter la B1 TV, selectată pentru clătitul privirii la Cotroceni, cu inerție de locomotivă, se vrea în fruntea postului public, deși performanțele sale, experiența și știința sa de carte se ridică puțin peste genunchiul broaștei. Exact ca prestația de la Cotroceni! Ambițiile sale însă zboară cu mult peste înălțimea Turnului Eiffel.

Ar fi greșit să înțelegeți că ea singură este în această luptă pentru vizibilitate media! La știri, locomotiva media (mai mult la propriu decît la figurat!) a Cotrocenilor fiind doar mediocră, înțepată și incapabilă de subtilități jurnalistice. Postul Doinei Gradea este vînat de liberali, de Monica Ghiurco, aflată în spatele campaniei isterice a sindicaliștilor ruginiți pe funcții în conducerea MediaSind. Postul le poftește și USR-iștilor, ei fiind singurul partid rămas fără goarnă mediatică.
Instituția televiziunii publice este înnămolită de cîteva decenii. Și din cauza personalului numeros, și din cauza pilelor politice străine de jurnalism și mari amatoare de trecut de la un stăpîn la altul la fiecare schimbare de putere. Sute și sute de oameni, ca să nu zic mii, fac pluta în TVR și toacă sume enorme de la buget. Toate încercările de a simplifica enorma bandă rulantă a comodității în gîndire au eșuat, fiind blocate de chiar beneficiarii ei: politicienii, serviciile secrete și jurnaliștii fără repere.

De aproape doi ani, păstrez comunicatele isterice ale Federației Sindicale MediaSind, profilată pe contracte colective de muncă, dar lemn-Tănase în materie de jurnalism și reglementări profesionale. Ca să înțelegeți declanșarea cu eforturi a scandalului legat de Revelionul TVR, vă propun să citiți cîteva din titlurile comunicatelor MediaSind din ultimele luni. Veți înțelege că tărăboiul de acum era pregătit de nu știu cînd.

”Șefa Televiziunii Române blochează activitatea studiourilor teritoriale”, ” Activitatea Televiziunii Române este blocată pentru că sefa instituției fuge de votul Consiliului de Administrație”, ”Președintele -Director general al TVR, Doina Gradea calcă în picioare legea, din nou! ”, ”Șefa TVR confundă instituția publică cu propriul SRL: Serviciul de propagandă al administrației Gradea ignoră avizul negativ al DSP Cluj în cazul transmiterii Campionatului Mondial de Fitness pentru juniori”, ”MediaSind cere administrației Gradea să nu pună în pericol sănătatea angajaților de la TVR Cluj!”,” Angajații din Televiziunea Română se alătură Campaniei #VremrespectinTVR!”, ”Jurnaliștii tv nu mai suportă inconștiența politrucilor din fruntea Televiziunii Naționale:
  „TVR, armata cu 1000 de generali și o singura ordonanță”,”Caz flagrant de încălcare a dreptului la apărare în TVR: Observatorului MediaSind din Comisia de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj i s-a blocat accesul în Televiziunea Națională!”, ”Informare de presă: Administrația Gradea consideră Televiziunea Națională o unitate militară!” etc, etc.

Veți înțelege că scandalul era pregătit demult și că după trecerea guvernului Vasile Cîțu prin Parlament a devenit o prioritate.
Pe ce motive se încearcă debarcarea Doinei Gradea? Trîntirea raportului anual în Parlament ar fi o soluție. Cere timp și liberalii se grăbesc ca trotinetele. Explicația este simplă. Le trebuie postul și direcția TVR pentru Mădălina Dobrovolschi Pușca-lău. Unii zic că secondată de biata Oana Stănciulescu. Nu cunosc detaliile rapoartelor Curții de Conturi sau ale investigațiilor sindicaliste făcute de MediaSind. Ele țin de administrație! Bătălia este însă politică și vizează direcția postului public, de multe ori critică la adresa liberalilor, a guvernului Orban și a președintelui Klaus Iohannis.
Ce mare greșeală a făcut TVR în programul de Revelion? Vă propun să aflați de la politicianul USR numit Bulai. TVR-ul ar fi bulit-o pentru că a rîs de comunicarea și de gafele în perioada pandemiei. Iată judecățile fără umor ale acestui Bulai:

”Acum 2 zile, pe banii noștri, TVR1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirației.Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de mil. € ca să informezi lumea (ineficient), dar permiți dezinformare pe bani publici, la televiziunea publică, în plină pandemie. În prime time. De Revelion. Adică sabotezi măsurile de împiedicare a răspândirii bolii. Pe bani mulți”.

Ce să zic? În noaptea de Revelion jurnaliștii și umoriștii ar fi trebuit să strîngă din măsele și să nu rîdă de prostia unora, de bîlbele lui Iohannis și ale lui Arafat, de măsurile contradictorii, de idelile tîmpite ieșite din gura guvernanților pe parcursul acestei nenorocite pandemii. Ai rîs de virus, ai rîs de sănătatea poporului român, de transpiratul Nelu Tătaru și de comandant, de Iohannis, de USR și PNL și la ”ocnă” cu voi, ca să vină Dobrovolschi Pușca-lău!

La acest asalt înscenat s-a aruncat și auto-sesizata Dorina Rusu. Respectiva cucoană a ajuns în CNA ca o compensație pentru meritul de a fi fost soția unui înaintaș liberal. Căci de merite culturale sau jurnalistice, după măritiș, nici vorbă. Și dînsa a sărit în luptă. Iată o mostră din gîndirea unei cadorisite neveste liberale cu o funcție publică, sub a cărei privire se degradează limbajul public și calitatea programelor. Performanța familiară a Dorinei Rusu, fostă Băeșu, ține loc de cultură și de profesionalism:

”În noaptea de Revelion, televiziunea publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust și pe cele ale bunului-simț,ci și legislația audiovizualului. M-am autosesizat în legătură cu emisiunea de Revelion de la TVR 1, care va fi analizată într-o sedință a CAN.Emisiunile de divertisment trebuie să respecte legislația la fel ca toate celelalte, iar în emisiunea de la TVR nu este vorba doar despre niște glume proaste la adresa autorităților care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulți oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecție anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor. Într-o perioadă atât de complicată cum este cea generată de pandemie, televiziunile și posturile de radio trebuie să-și înțeleagă nu numai libertățile, ci și responsabilitățile, iar televiziunea publică este cu atât mai datoare la responsabilitate cu cât este finanțată din bani publici. Dar acesta a fost încă unul dintre momentele deloc rare, din păcate, în care TVR și-a abandonat misiunea publică”, a spus Dorina Rusu.

fb-share-icon0