Cotidianul Transilvan

De la Udrea lui Băsescu, la Ștefania lui Boc. Sute de mii de euro fără număr, de la stat

Fiecare mahăr și-a avut blonda din dotare. Băsescu, pe Udrea. Orban, pe Gorghiu. Iar Boc, pe Ștefania Ferencz. Și, cu siguranță cel puțin în acest ultim caz, trebuie să spunem un mare Să trăiți! Întrucât funcția bate gradul.

Devenită în 2001 directoare de cabinet a lui Emil Boc, pe atunci deputat, Ștefania Gabriella Ferencz a fost numită ulterior în funcții publice pe oriunde a ajuns acesta demnitar, fie că a fost vorba de guvern sau de Primăria Cluj. Ferencz a devenit expertă în aproape orice: de la „securitate și bună guvernare” la diplomație, patrimoniu, energie, asigurări, finanțare strategică și, mai nou, transporturi. Mai peste tot, joburile de la stat au fost dublate de numiri în consilii de administrație, care să-i asigure venituri de măcar 100.000 de euro pe an, scrie Valeriu Nicolae într-un comentariu publicat de Libertatea.

Ștefania Gabriella Ferencz deși a absolvit la București o universitate de drept privată și fără autorizare a ajuns în 2001, la 23 de ani, în 2001, directoarea de cabinet a domnului deputat Emil Boc. Iar de aici sutele de mii de euro au curs an de an, strict prin sinecuri de la PNL. În 2004, Emil Boc devine primarul Clujului și domnișoara Ferencz, cu zero experiență în domeniu, devine Directoare Generală la Patrimoniu în Primărie, pe lângă că este Directoarea de Cabinet a domnului Boc. Și ascensiunea continuă: în 2009, doamna Ferencz devine secretar de stat al prim-ministrului Emil Boc, iar apoi în 2011 se certifică ca înalt funcționar public la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și ulterior este avansată în grad de maior MAPN. Absolventa de drept privat devine expertă și în energie, în asigurări și în finanțare strategică, căci ne reprezintă în toate aceste domenii în consilii de administrație unde câștigă în total modica sumă de 319.005 lei, în plină criză financiară. Salariul minim net în 2011 era de 670 lei. Doamna Ferencz primea 26.584 lei pe lună (în jur de 4.500 euro), adică 40 de salarii minime ale fraierilor care plăteau impozite. În 2012, doamna Ferencz devine Comisar la Comisia Națională a Valorilor Statului.  Pentru anul fiscal 2012, declarația de avere depusă în mai 2013 arată că Ștefania Ferencz a câștigat 613.446 lei (peste 138.000 euro). Adică peste 11.500 euro pe lună de la stat. 68 de salarii minime nete pe lună. În 2019, doamna Ștefania Gabriella Ferencz era Directoarea Generală a primăriei din Cluj-Napoca, unde încasa suma modică de 106.543 de lei. Apoi, s-a mutat la Ministerul Transporturilor, pe poziția de secretar general, unde încasează 10.775 lei pe lună. Și, bonus, este în patru consilii de administrație. În total, câștigă un pic peste 40.000 lei pe lună sau peste 480.000 lei pe an. Adică peste 100.000 euro pe an sau peste 8.350 euro pe lună. 18 salarii minime. Ne reprezintă la EXIMBANK, la CNAIR, la Romatsa, și la CFR – toate subordonate ministerului condus acum de Cătălin Drulă, un important lider USR-PLUS, partid care a fost foarte vocal împotriva sinecurilor de partid.

Citeşte întreaga ştire: Fosta șefă de cabinet a lui Boc, de 20 de ani abonată la funcții la stat, consilii de administrație și mii de euro pe lună

 

fb-share-icon0