Cotidianul Transilvan

Gigantului din turism Christian Tour, i s-a cerut insolvența. A plătit ceva doar după constituirea dosarului

Indiferența autorităților vis a vis de domeniul Horeca și indolența unor jucători importanți din acest domeniu fac ca turismul românesc să scârțâie din toate încheieturile. Pe plan intern abia dacă putem vorbi de vreun grad de ocupare al locurilor de cazare, iar pe plan extern, deși românii inundă plaje exotice, preferă să călătorească via agenții de turism externe sau direct prin rezervări la hotelieri și nu prin tur operatori interni.

Motivul constă în lipsa de încredere a oamenilor față de unii coloși din turism, coloși care mai degrabă au picioare de lut decât brațe de încredere. Iar unul din acești giganți este Christian Tour, firmă care în ultima perioadă a primit dese critici din partea clienților. Iar acum, unul din principalii ofertanți de servicii din Turcia, Siba Turizm, care activează mai ales pe zona Kusadasi, a cerut insolvența celor de la CHRISTIAN’76 TOUR SRL. Astfel, pe rolul Tribunalului București se află deja dosarul 1098/3/2021, prin care se solicită aplicarea Legii 85/2014, adică intrarea celor de la Christian Tour în faliment. Cererea de insolvență se datorează atât neseriozității celor de la Christian Tour, cât și, evident, lipsei de lichidități datorată restricțiilor din ultimele 10 luni. Mai mult, reprezentantul companiei turcești a și remis către presă română și tour operatorii din țară o scrisoare, în care nu are tocmai cuvinte de laudă legate de Christian Tour. Paradoxal este faptul că cele două entități aflate în litigiu au fost partenere de afaceri de aproape 20 de ani. De vreme ce o colaborare atât de strânsă s-a spulberat, înseamnă că s-a greșit imens la capitoul caracter și cuvânt de onoare.

“Numele meu este Bulent și sunt proprietarul companiei Siba Turizm Sehayat, agenție de turism și organizatoare din 1987, și sunt președintele Consiliului Camerei de Comerț din Kusadasi. Datorită unor apariții media și a unei transmisi live a lui Cristian Pandele, (patronul Christian Tour, n.n.) disputa financiară dintre Siba Turiszm și Christian Tour nu mai este una necunoscută. Dar doresc să aduc unele precizări. De aproape 18 ani Christian Tour operează cu noi ca agent de turism în Turcia. Am început împreună de la 100 de turiști pe sezon și am ajuns la aproape 60.000 de turiști pe sezon. De cele mai multe ori am deschis linii de credit pentru soldul anului precedent și am amânat plățile până în anul următor. Am oferit sprijin de tot felul pentru toate destinațiile Turciei, având un parteneriat de câțiva ani buni și în Antalya. Însă, din 2018, cei de la Christian Tour au lăsat, intențiomat, peste 200.000 de euro datorii în fiecare an, nu ne-a plătit banii și, de asemenea, plățile de rezervare anticipată, în acest fel punându-ne în situații comerciale foarte dificile. Din această cauză am încheiat colaborarea cu cei de la Christian Tour. Am făcut-o pentru a ne proteja reputația de afaceri și a ne elibera de aceste presiuni și datorii.

Menționez că ori de câte ori relațiile noastre au avut probleme, el ne-a invitat în România și ne-a mai plătit câte 15.000 de euro. Am redus în mod intențional soldul, care este în mod normal de 203.000 euro, până la 90.000 de euro, acceptând compensarea unor cheltuieli impuse precum marketing, promovare sau suport împotriva voinței nostre. La finalul fiecărei noastre vizite Pandele a promis că va plăti acești bani imediat. Dar după ce ne întoceam în Turcia, acest lucru nu se întâmpla, el nu și-a respectat niciodată promisiunile și apoi nu a mai răspuns nici la apeluri telefonmice și nici la e-mailuri. În cele din urmă a trebuit să luăm decizia de a apela la instanța de judecată din România, procedură care nu ne este specifică, după cum știți asta toți cei care lucrați cu noi. Pandele s-a panicat după introducerea cererii de insolvență și a insistat la fiica mea, director general al companiei mele, să renunțăm la caz, dar nu am acceptat. În final, el a plătit 90.000 de euro către noi și în prezent între Christian 76  Tours și Siba Turizm soldul a fost resetat.

Am ascultat cu jenă și tristețe minciunile pe care Pandele le-a spus despre compania mea, despre mine și poporul turc.

Îi urez succes lui și companiei sale în viitor, sper că nu se va mai comporta cu niciunul dintre partenerii săi așa cum s-a comportat cu noi.

Cristian Pandele, Dumnezeu să te binecuvânteze

Bulent Ilbahar – președinte al Agenției de turism Siba”.

De partea cealaltă, Cristian Pandel, deși imkediat după introducerea cererii de insolvență a plătit către Siba Turizm la mijlocul lunii trecute suma de 90.000 de euro, vorbește de o mai veche presupusă datorie, invocată de fostul partener turc. “Christian Tour nu mai lucrează cu această firmă din Turcia ȋncă din anul 2016, de când are propria companie de incoming prin Memento Group, grup de companii al carei fondator este, şi prin care desfăşoară ȋn prezent toate operaţiunile turistice din Turcia. Incidentul apărut ȋn cazul acestui dosar provine dintr-o mai veche presupusă datorie, invocată de fostul partener turc. Suma ȋn cauză este una derizorie şi nu impactează ȋn niciun fel disponibilitatea resurselor băneşti ale companiei.

Facem mențiunea că insolvența Christian Tour s-a cerut la data de 15.01.2021, când s-a constituit Dosarul 1098/3/2021 de pe rolul Tribunalului București, iar ulterior, pe data de 18.01.2021, Christian Tour a achitat o datorie de 90.000 euro către turcii de la Siba Turizm. Primul termen în dosar este pe 16 martie.

fb-share-icon0