Cotidianul Transilvan

Alin Tișe, președintele CJ Cluj: Numirea noului Prefect de Cluj, inadmisibilă. Politica are și ea limite peste care nu ar trebui să trecem

Tișe, președintele CJ Cluj: Numirea noului Prefect de Cluj este inadmisibilă pentru noi ca membri ai PNL Cluj. Politica are și ea limite peste care nu ar trebui să trecem

La începutul acestei săptămâni Guvenul a anunțat că viitorul prefect al județului Cluj va fi desemnat de UDMR. Ulterior, numele lui Tasnasdi Szilard a fost confirmat ca viitorul prefect al județului Cluj. Numirea vine în urma negocierilor de la București dintre PNL, UDMR si USR PLUS privind împărțirea ciolanului, adică a funcțiilor în teriotriu. Amintim că pe agenda de lucru a Guvernului este și o politizare a instituției prefectului, în sensul că dacă până acum instituția prefectului și prefectul însuși erau apolitici, acum Guvernul vrea să transforme institiuția într-una politică, iar prefectul să fie el însuși om politic.

Revenind la negocierile pentru prefecți acestea au fost purtate strict la nivel central, cuvântul organizațiilor locale și specificul local fiind absolut ignorate. Mai mult, organizația clujeană, Clujul fiind un fief al PNL, a fost chiar umilită, triada primar-președinte consiliu județean – prefect, consacrată de mai bine de 10 ani, fiind spulberată de ciolaniada de la București, orchestrată de Ludovic Orban din partea liberalilor.  Astfel s-a ajuns la primul prefect maghiar al județului din perioada post 1944, ultimul prefect maghiar din Cluj activând în perioada 1940-1944, când regiunea se afla sub ocupația maghiară.

Până acum, la nivel local, singura voce notabilă, care s-a auzit criticând decizia și jocurile politice meschine a fost cea a președintelui Consiliului Județean , Alin Tișe. Dincolo de declarațiile din media, azi dimineață Tișe a trimis către Guvernul României  – în atenția domnului Prim-Ministru Florin-Vasile Cîțu și către Partidul Național Liberal – în atenția domnului Președinte Ludovic Orban, o luare de poziție extrem de critică.

„Numirea noului Prefect de Cluj este inadmisibilă pentru noi ca membri ai PNL Cluj. Spun asta în calitate de fost Prefect de Cluj, Senator și actualmente la al treilea mandat de Președinte al Consiliului Județean Cluj (din care două mandate ales prin vot direct de către cetățenii județului Cluj). Negocierile politice nu au ținut cont de performanță și profesionalism. PNL deținea postul de Prefect de Cluj. Consecințele politice ale acestui gest pentru noi, ca partid politic, sunt de neimaginat aici la Cluj. Sunt anumite limite și în negocierile politice, chiar într-un Guvern de coaliție. Foarte mulți clujeni și colegi de partid sunt în asentimentul meu că trebuie să luăm poziție fermă și fără echivoc. Eu am făcut-o, și o voi face, mergând până la demisia mea din PNL. Și nu voi fi singurul. Politica are și ea limite peste care nu ar trebui să trecem. Vă solicit îndreptarea acestei enorme greșeli la Guvern și numirea ca Prefect de Cluj a unei persoane competente din PNL Cluj. Acest demers al meu este susținut de un număr de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni. Numărul celor nemulțumiți de această decizie este însă infinit mai mare. Cu deosebită considerație, Alin Tișe Membru PNL”.

 

 

 

fb-share-icon0