Cotidianul Transilvan

Din ciclul Ca măgarul în ceață! Ce-ar fi făcut ministrul Oros la Bruxelles

Europarlamentarul PSD Carmen Avram acuză că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, plecat la Bruxelles, după cum el însuși a anunțat, a lipsit de la o ședință importantă, prima reuniune a Consiliului de Miniștri pentru negocierile finale pe Politica Agricolă Comună.

„Ministrul teoretic al Agriculturii dă din nou cu oiștea-n gard. Iar a lipsit de la o ședință mega importantă pentru România: prima reuniune a Consiliului de Miniștri pentru negocierile finale pe Politica Agricolă Comună. După ce se pozase în avion, lăudându-se că vine la Bruxelles fix pentru asta, ieri dimineață ia-l de unde nu-i. Recent, domnul a lipsit și de la o întâlnire pe tema PNRR, unde trebuia să ceară bani pentru irigații, enervând la culme Comisia Europeană.
Oare câtă rușine mai trebuie să suporte România, până când PNL-ul de „la guvernare” decide să-l schimbe?”, a scris joi Carmen Avram pe pagina sa de Facebook.
Potrivit unei fotografii postate de Avram, Oros a fost înlocuit la ședință de Achim Irimescu.

Ce a anunţat Adrian Oros din avion, miercuri, 26 mai

„Spre Bruxelles, Consiliul Agri Fish 26-28 mai 2021. Negocieri privind Politica Agricolă Comună 2021-2027. Vor fi abordate aspecte ale Pactului Verde European ‘Green Deal’, ale strategiilor Farm to Fork(F2F) și Biodiversitate”, a scris Adrian Oros pe Facebook, punând şi o poză cu el, în timp ce purta masca în avion.

Ulterior, în noaptea de joi spre vineri, Oros a postat o nouă fotografie care arată că ar fi participat totuși apoi la o reuniune.
„Este trecut de miezul nopții și nu s-a ajuns la o forma finală agreată. Parlamentul european vrea sa suspende trialogul care sa fie reluat maine la 9.
Cred că, și Parlamentul European trebuie sa facă compromisuri in acest trialog.
Trebuie sa finalizam reforma PAC, cât mai repede.
Noi,miniștrii , si nu Parlamentul European, trebuie sa mergem acasă, sa le spunem fermierilor care sunt condițiile, cum va arată PAC după 2023. Ei au nevoie de certitudini și de resurse just alocate. Noi, avem nevoie de fermieri stabili, care să facă în continuare agricultură și să producă hrană sănătoasă și accesibilă pentru consumatori.
Trebuie să tinem cont de dimensiunea ecologică și socială a PAC, dar nu trebuie să uităm dimensiunea economică.
In ceea ce privește alocarea pentru mediu si climă, preferăm propunerea anterioară a PRES, de 33%, cu toate acestea în spiritul compromisului, am putea accepta și 35%, daca se vor include aici plăți pentru zonele cu constrângeri naturale si bunăstarea animalelor.
Respingem propunerea PE ca SM să fie obligate să aloce cel puțin 30% din sumele alocate pentru investiții FEADR, pentru scopuri legate de clima si mediu.
Pentru eco-scheme, semnalăm restrângerea flexibilităților raportate la propunerea anterioară a PRES și pierderea procentului de 22% pentru primii doi ani; am putea accepta 25%, cu condiția menținerii flexibilităților din abordarea generală a CONS;
Suntem de acord cu propunerea de 10% pentru redistribuire, dar reiteram solicitările următoare.
-Respingem propunerile Parlamentului European pentru limitarea plății redistributive la dimensiunea medie națională a fermei,
-Sprijinul redistributiv să nu depășească 65% din plata de bază (BISS).
-Respingem plafoanele de 1 mil. euro la investiții din FEADR și 500.000 euro la plăți directe, precum și luarea în considerare a doar 50% din costurile salariale la stabilirea plafonului per fermă.
În ceea ce privește dimensiunea socială apreciem determinarea COM și a PRES în a identifica un compromis, dar considerăm că prevederea includerii dimensiunii sociale in cadrul PAC va genera poveri administrative adiționale si că se impune identificarea unor noi soluții care să permită reducerea birocrației și a penalităților.
Nu suntem de acord cu propunerea PE de a alinia Regulamentul privind Programele Naționale Strategice cu Green Deal si cu strategiile subsecvente.
Susținem menținerea derogării pentru irigatii.
Ne dorim menținerea sprijinului cuplat cu o alocare de 13%+2%, iar lista produselor eligibile sa rămână în forma din Regulamentul actual.
Este important sa se mențină ANT, cu actualizarea datei istorice”, a scris Oros pe pagina sa de Facebook.
fb-share-icon0