Cotidianul Transilvan

Statul de drept, la pielea goală

Dezvăluirile făcute de medicul Lucian Duță, fost director al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pot fi scotite între cele mai spectaculoase din cîte au fost făcute în ultimele trei decenii. Din cîteva mărturisiri susținute cu probe, întreg sistemul mafiot din România, conceput în jurul bugetului public pentru domeniul sănătății, este lăsat la pielea goală. Mafioți, criminali, politicieni corupți, un mecanism jecmănitor pentru populație și asistați, totul jumulit cu sprijinul SRI, al guvernanților, cu știința președintelui Traian Băsescu, al ambasadei SUA (dar și al altor ambasade de țări europene), dar mai ales cu amestecul pînă-n gît al așa-numiților Big Pharma a ieșit la iveală. A apărut mai mult întîmplător, așa cum au ieșit la iveală învîrtelile și vacanțele de lux ale lui Florian Coldea, cînd un ins folosit la greu de SRI, adică Sebastian Ghiță, beneficiar important al acestor colaborări intestine, n-a mai suportat și l-a dat în vileag pe generalul ajuns mare profesor pe la diverse universități (ciupite și ele de SRI).

Sebastian Ghiță l-a demascat pe Florian Coldea, dar a păstrat secretele afacerilor sale uriașe cu SRI. Ca să scape, a fost condamnat. Condamnat a fost și papagalul marginal din lumea corupției, Cristian Rizea, povestaș de alcov și bîrfe despre SRI și lumea politică. La fel a pățit și directorul ANI, Horia Georgescu, folosit de George Maior pe post de levier și de exploziv în dinamitarea unor politicieni care îi încurcau scenariile, inclusiv a lui Klaus Iohannis. Cei mai mulți folosiți de SRI și alte organe ale statului paralel au fost, în cele din urmă, cercetați și condamnați, serviciile secrete, mai ales SRI, rămînînd cu banii și cu colaboratorul distrus (îngropat, arestat, decredibilizat). Adică, spălați de păcate! Și cu cloșca mare și cu pui grași.

Cam așa pare a i se întîmpla și lui Lucian Dută, fost de două ori director la CNAS și implicat în realizarea băncii de date SII Analitics, construită pe bani europeni în numele guvernului României și rămasă în utilizarea exclusivă și periculoasă a SRI. Lucian Duță (din gașca mai veche a Partidului Democrat Liberal) a fost condamnat în primă instanță pentru luare de mită la 7 ani de închisoare. Numai că, spre deosebire de Horia Georgescu și Cristian Rizea, chiar și față de Sebastian Ghiță, chirurgul Lucian Duță pare mult mai hotărît să se apere. Nu are de ascuns beneficiile și contractele lui Sebastian Ghiță, nu-i atît de fraier ca Horia Georgescu și nici așa mare papagal de petreceri ca bietul Rizea. Lucian Duță este coerent în argumente, și-a strâns probe în apărarea sa și susține că nu există nici o dovadă că ar fi încasat mita în baza căreia a fost incriminat.

În schimb, dezvăluie la greu.
De mult nu mi s-a mai întîmplat să pornesc un casetofon și să înregistrez depoziția cuiva, făcută în cunoștință de cauză în fața camerelor de luat vederi. După părerea mea, ne aflăm în fața celei mai teribile dezvăluiri despre funcționarea statului român corupt și mafiot, machiat democratic și dirijat de ”statul paralel”. Din acest punct de vedere, Anca Alexandrescu a dat o mare lovitură.

Serialul ei de dezvăluiri, inițiat cu Cristian Rizea, a fost un fel de bîrfă ieftină pe seama corupției și a statului paralel, în care turnătorul a fost și biet jucător și băiat de mingi. Încercarea Ancăi Alexandrescu de a reveni la jurnalistică după ani de alcov și culise politice a fost neconvingătoare. Abia cu interviul luat lui Talpeș, emisiunea a început să devină interesantă.

Cu interviul obținut de la Lucian Duță, Anca Alexandrescu se mai spală de anii petrecuți lîngă politicieni și de dialogurile complezente încercate cu aceștia. Cu Lucian Duță, ea dă o adevărată lovitură de presă. Cu un demers jurnalistic într-o singură emisiune, ea a tras toate pînzele de pe sadica și periculoasa mașinărie de corupție și profit a serviciilor secrete din România. Sute și mii de alte cazuri rămîn doar de intuit și de dedus de la cel descris la Realitatea Plus. Numele, gradele, serviciul, ministerul, funcțiile și cărțile de identitate diferă. În rest, toate sunt copii la indigo ale cazului prezentat luni seara la Realitatea Plus.

Din păcate, Anca Alexandrescu are mereu alături un personaj care, atunci cînd este vorba de SRI, o scaldă grețos. Este vorba de Dorin Iacob, fost locotenent pe la Traian Băsescu și care, imediat după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din decembrie 2004, se vedea (și se lăuda) ca viitor director al SRI. Traian Băsescu a aflat, l-a descalificat public și i-a dat un șut care l-a aruncat departe de politică. Ei bine, Dorin Iacob o scaldă și acum, încercînd să rotunjească muchiile dure și penibilul situației, dînd dezvăluirilor dulceți puturoase și pansamente menite a reduce dramatismul situației. Parcă ar fi fost angajat între timp.
Pentru cei care n-au apucat să urmărească destăinuirile lui Lucian Duță reproduc după transcrierile făcute de site-ul realitatea.net. Cele afirmate de Lucian Duță au valoare de cutremurătoare depoziție publică. Ea incriminează tehnicile de crimă economică practicate de politicieni și servicii secrete.
Dacă am fi cu adevărat un stat de drept, emisiunea Ancăi Alexandrescu ar fi suficientă pentru începerea celui mai spectaculos dosar penal din ultimii 30 de ani. Sunt implicate autorități americane, firme, ambasade și ambasadori, miniștri, Big Pharma, SRI și guvernul României, inclusiv președintele care a condus țara pînă spre demența de acum.

Pînă la continuarea de duminică seara, citiți declarații ale lui Lucian Dută de luni seara, transcrise și publicate de site-ul realitatea.net :

” AA – Bună ziua, domnule Duță. Mulțumesc că ați acceptat să veniți în Culisele Statului Paralel.

LD – Mulțumesc, doamna Anca Alexandrescu, bună seara.

AA – Toate interviurile de aici încep cu o întrebare – există Stat Paralel? Și dacă da, v-ați intersectat cu el? Și sub ce formă?

LD – Acum 10 ani, când eram mai tânăr, v-aș fi spus măcar că nu știu. Astăzi, vă spus cu siguranță că da. Și în urma discuțiilor pe care le vom avea astăzi, vă voi arăta cu subiect și predicat că acest Stat Paralel, din dorința de a acapara puterea în România, care până la urmă e a noastră, a cetățenilor, nu are niciun fel de limite în a accesa tot felul de mecanisme, netransparente și uneori ilegale, în scopul de a influența, de a șantaja pe oricine este incomod. Folosind inclusiv date medicale personale ale fiecăruia dintre noi. Vă voi arăta în această emisiune, cum serviciile române de informații au acces, în mod ilegal, la toate datele medicale la toate tratamentele pe care le avem în urma problemelor de sănătate pe care le avem. Pe patul de suferință toți suntem la fel, și poate unii dintre noi nu suntem de acord ca datele noastre să fie puse la dispoziția oricui

AA – Este vorba de sistemul electronic?

LD – Cardul de sănătate e un sistem care iși face treaba că a anulat frauda din sistemul sanitar. Fraudele mari din sistem au încetat odată cu introducerea cardului de sănătate. Dar acest card de sănătate este rezultatul unui compromis pe care eu am fost nevoit să-l fac în 2010, pentru că acest card de sănătate nu se putea face fără baza de date a cetățenilor din România.  Cu alte cuvinte nu existau în acel moment baze de date agregate referitoare la toți cetățenii din România. Și vă spun și de ce, pentru că serviciile speciale, vorbim aici SRI, SIE, „Doi și-un Sfert”, Armată, sistemul de justiție nu erau de acord să dea acele date personale despre acei angajați din motive pe care unii le înțeleg, alții nu le înțeleg. Să spunem de sistemul de justiție, vă dau un exemplu: nu convine nimănui să avem datele personale ale unui procuror sau ale unui judecător, care, să fac o paranteză, fiecare poate avea o cădere nervoasă și apoi să poată reveni în câmpul muncii recuperat. Ce se întâmplă cu un cetățean care la un moment dat este șantajat cu: „domnule, tu ești nebun!”, nefiind convenabil sistemului

AA – Nu s-au întâmplat astfel de șantaje?
LD – Nu știu.
AA – A apărut în presă..
LD – Eu o să revin și o să vă spun, nu se puteau face. Și atunci compromisul pe care a trebuit să-l fac, Casa Națională de Asigurări, și în esență eu, am fost folosit de persoane de la vârful SRI. Coldea, Maior, alți generali, în sensul că, sub pretextul, de altfel de bună credință al meu, de a anula frauda din sistemul de sănătate, să forțăm celelalte sisteme despre care v-am spus că nu voiau să dea bazele de date, să le pună împreună cu cele civile. Cu alte cuvinte, casa de sănătate a fost folosită ca un cal troian în curtea celorlalte servicii, în curtea structurilor militarizate, armatei, sistemul de justiție, pentru a-i forța, sub acest deziderat nobil, de a da acele baze de date.

AA – Din această info lipsește o verigă. Cum ați ajuns dumneavoastră în calitate de șef CNAS să discutați cu șefii SRI-ului?

LD – Foarte simplu. La mine s-a prezentat foarte devreme un domn general care fusese adjunct SRI, abia ieșit la pensie, generalul Zamfir, împreună cu doamna Socol, iar domnul general mi-a ținut o întreagă teorie că…

AA – În ce calitate venea fiecare dintre ei? Domnul Zamfir…
LD – Vă spun imediat. Deci mi-au spus, mi-au explicat atunci că necesitatea unificării bazelor de date este un deziderat foarte exact și foarte dorit de SRI pentru a face un așa-zis sistem „Big Brother”. Cu alte cuvinte, sistemul „Big Brother” de la SRI, cel de monitorizare a populației, nu se putea face niciodată în absența sistemului informatic de la CNAS. Practic, ei au transplatat și au replicat acest sistem în mod ilegal și l-au folosit la un moment dat..

AA – Aveți dovezi în acest sens?

LD – Păi eu vă spun ce mi-a zis mie și am și fost dus atunci și am avut întâlnire și cu domnul Maior și cu domnul Coldea, nu era nicio chestiune ascunsă

AA – La sediul SRI?

LD – Da, la sediul lor

AA – Și ce v-au spus cei doi?

LD – Că e un deziderat și al meu, și al dânșilor, și d-aia v-am spus că a trebuit să fac acest compromis.

AA – Deci, a fost primul pas spre „Big Brother”

LD – Vă repet, nu se putea face „Big Brother”, dacă nu existau bazele de date de la CNAS, cele mai complexe baze de date din România referitoare la toți cetățenii, inclusiv la starea lor de sănătate, inclusiv la tratamente, la internări, dar structura lor tehnică practic era adaptată pentru acest sistem care s-a materializat în anul 2017, în urma unei alte minciuni

AA – Asta voiam să vă întreb, că undeva este o problemă. Acest sistem „Big Brother” a fost făcut pentru eGuvernare, cel puțin așa a spus guvernul atunci când a accesat fondurile europene SRI-ul…

LD – Una dintre chestiunile pe care eu am venit să le discut cu dumneavoastră este acest sistem ”Big Brother” pentru că el a fost făcut în urma unor minciuni pe care inclusiv Guvernul României le-a susținut în fața Bruxelles-ului. Cu alte cuvinte, exact ce ați spus dvs., fondurile României au fost accesate de Guvernul României pentru a face două proiecte care se numesc „SIIC Analytics” și „SII Infrastructură”, adică sistem informatic integrat.

Adică interconectarea tuturor bazelor de date, astfel încât ministerele importante să aibă acces la date în timp real. Pentru asta a dat Bruxelles-ul banii, pentru a face un sistem integrat civil și public în subordinea guvernului”.

Lucian Duță spune care e, de fapt, menirea cardului de sănătate

 

fb-share-icon0