Cotidianul Transilvan

Baia Mare, precum un TIR fără motor și cu un șofer amator

Baia Mare stă pe loc. Cu o acută lipsă de locuri de muncă, cu o infrastructură mediocră, fără proiecte curajoase de infrastructură, fără viziune și fără planuri de viitor, Baia Mare  bate pasul pe loc. Aflată la ani lumină de alte orașe precum Cluj Napoca, Oradea, Timișoara sau Iași ori Alba Iulia,  Baia Mare suferă. Și premisele unei dezvoltări sănătoase există, orașul de pe Săsar fiind acum 10-15 ani un candidat serios pentru un boom socio-economic. Între timp însă ceva, undeva, s-a rupt. Orașul s-a complăcut nu în mediocritate ci în delăsare și spoială. În cârpeală. Baia Mare a investit în mici retușuri, în jonglerii de imagine și nu în planuri de creștere economică. Atenția a fost deviată spre pete de culoare, tabloul de ansamblu fiind dat uitării. Baia Mare a rămas fără vreun parc industrial, cu un stadion în paragină, cu un ștrand ruină, fără locuri de muncă, fără investitori mari, fără motoare economice, cu o economie șubredă, bazată mai ales pe consum și servicii medii. Investițiile publice s-au realizat mai ales în imagine. Nicidecum în creștere economică, nicidecum în atragerea de investitori privați puternici, nicidecum în atragerea de fonduri europene pentru proiecte ample, care să aducă un plus valoare calității vieții băimărenilor.

Având în vedere toate cele de mai sus, Baia Mare e precum un camion sau un autobuz ori, poftim, dacă doriți, un TIR fără motor. O caroserie cât de cât acceptabilă, dar înăuntru lipsește forța și știința de a face ansamblul să se miște. Înainte!

Cât privește șoferul TIR-ului, acesta este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Sau, dacă doriți e precum un șofer de categoria B pus să conducă un TIR. E șofer, știe șoferia, dar pe un TIR…. nu se compară un amator cu un profesionist.

În aceste condiții, tu ce crezi….cine poate fi șoferul profesionist care să dea cheie motorului și să miște ÎNAINTE Baia Mare ?!

fb-share-icon0