Cotidianul Transilvan

Comisia Europeană face praf și „noul” PNRR al Guvernului Cîțu

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care guvernanții României l-au retrimis la Comisia Europeană este plin de greșeli, cuprinde multe sume nejustificate, duce lipsă de metedologii de calcul și prezintă informații neclare despre anumite proiecte. Acestea sunt câteva dintre aprecierile pe care oficialii de la Bruxelles le-au făcut pe marginea documentului. Astfel, CE a transmis PNRR autorităților române cu foarte multe observații și problema care se pune este ce se va întmâpla săptămâna viitoare atunci când Comisia ar trebui să aprobe toate planurile similare ale statelor membre ale UE astfel încât să se dea drumul cât mai repede la plăți.

Una scrie în Excel, alta în Word

În documentul dezvăluit de jurnaliștii de la Aleph News, unul dintre reproșurile Comisiei se referă la faptul că datele din documentele Excel nu corespund cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte. Aici este vorba despre renovarea spitalelor. România a cerut prin PNRR în documentul Word 80 milioane de euro pentru renovarea terapiei intensive pentru nou-născuți iar în Excel a fost trecută suma de 71 milioane de euro. De asemenea, s-au cerut bani pentru un spital nou, dar sumele diferă în cele două documente: 570 milioane de euro și 517 milioane de euro.

Nu se pot calcula costuri exacte

Comisia a atras atenția că nu pot fi calculate costuri exacte la ”Schema de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului” pentru că nu există informații suficiente. La subcapitolul ”Research, Dezvoltare și Inovare” nu e dată mereu sursa datelor. Totodată, oficialii de la Bruxelles atrag atenția Bucureștiului că la capitolul ”Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală” nu sunt justificări pentru costuri. La capitolul ”Școlile Verzi” au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. În plus, la trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Costuri prea ridicate la ”managementul apei”

La capitolul ”Sistemul de management al apei” valorile asumate pentru ținte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor, se spune în documentul cu observațiile, documentat și de jurnaliștii de la Hotnews. Și se dă un exemplu investiția “Extinderea sistemelor de apă și canal în localități aflate în aglomerări mai mari de 2000 de locuitori”. Media pentru obiectivele 1 și 1 este calculată utilizând valorile de la mare la mic 70% -30%. Conform Bruxellesului, nu există nicio justificare pentru această ponderare, care plasează media în partea superioară. Nu există o metodologie sau un punct de referință pentru conexiunea la costul unitar al serviciului atât pentru apă potabilă, cât și pentru canalizare. În absența acestor informații, ambele costuri unitare par ridicate.

Unde e TVA

La capitolul ”Transportul sustenabil” se spune că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu. Oficialii de la Bruxelles susțin că nu sunt clare explicațiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive. Tot neclar este dacă la infrastructura de metrou cele 30 de rame electrice prevăzute în PNRR sunt incluse în costul de 600 de milioane de euro solicitate.

De unde s-a scos suma de 1 miliard de euro

La capitolul ”Fondul pentru Valul Renovării” nu este clar cum se obține costul total de 1 miliard de euro. Există neconcordanțe între informații, spune Comisia. Justificarea costurilor este insuficientă sau lipsește la capitolul ”Fondul local pentru tranzitia verde și digitală”. CE susține că trebuie furnizate costurile unitare acolo unde este cazul și documentele justificative pentru date comparative și trebuie explicată împărțirea costurilor pe investiții.

Guvernul trebuie să explice fiecare investiție

La capitolul ”România Educată”, pentru o mai bună urmărire a costurilor, Guvernul trebuie să explice fiecare investiție, nu grupate, afirmă oficialii de la Bruxelles. Conform acestora, numele date diferitelor investiții nu sunt corecte. De asemenea, nu sunt indicate studiile în baza cărora au fost determinate costurile. Au fost menționate prețurile pieței preluate din Ordinul Arhitecților din România, dar fără a furniza informații suplimentare.

Documentul cu observațiile Comisiei AICI

Cosmin Pam Mateii, cotidianul.ro

fb-share-icon0