Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

3.388 Dosare de Timbru de Mediu – Restituiri / Recuperare / Evitare plată
Categorie:   Special  Autor:  Mihai PETEAN  Data:  9.05.2013  Ora:  11:52  Citiri:  3068

Share:
Voteaza articolul:

Nota 5/5 (1 voturi)

Cab.de avocat Coltuc a facut o statistica pentru perioada 15 martie-07.05.2013 si pe rolul tuturor tribunalelor din tara sunt 3388 de dosare.Nu exista dosare finalizate inca,dar la inceputul lunii iunie vor exista.

Ce s-a restituit pe taxa de poluare?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Administratia Fondului de Mediu au restituit, in primul trimestru, din taxa auto, circa 161 milioane de lei celor care au castigat in instanta dreptul de recuperare a sumelor achitate, potrivit datelor celor doua institutii. Astfel, peste 30,6 milioane de lei au fost achitate de catre AFM, cuantumul reprezentand un procentaj de pana la 10% din totalul alocat pentru intregul an, respectiv 400 milioane lei. La nivelul perioadei 2008 - martie 2013, cuantumul restituit beneficiarilor prin Fondul de Mediu pe taxa auto a ajuns la 50,7 milioane lei, cea mai mare valoare fiind consemnata in primul trimestru din acest an, respectiv 30,65 milioane lei.  Totodata, conform ANAF, veniturile incasate de catre institutie din taxa pe poluare pentru autovehicule au fost, in primul trimestru al anului 2013, de 204,24 milioane lei, din care au fost transferate in Fondul pentru Mediu 66,55 milioane lei, iar 130,60 milioane lei au fost restituite platitorilor din taxa auto. In plus, tot prin administratia fiscala, s-au restituit 8,5 milioane lei, suma aferenta taxei speciale pentru autoturisme conform OUG 50/2008, privind instituirea taxei speciale pentru autoturisme (restituiri ca urmare a recalcularii intre taxa speciala si taxa la fondul de mediu precum si a hotararilor judecatoresti)

Ce sume se vor plati pentru timbru de mediu?

Daca se pastreaza proportia de aproximativ 1000 de dosare pe luna si o suma ca medie de 5000 lei,vom avea 5000000 lei pe luna in 2013. Timbrul de mediu 2013: Incasarile anticipate nu acopera despagubirile

Incasarile pe care Guvernul spera ca le va obtine in acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 de milioane de lei,  jumatate din nivelul avansat de ministru si apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scazut de la introducerea taxei de poluare auto.

Incasarile anticipate de Guvern nu acopera suma despagubirilor, de 400 de milioane de lei, pe care statul trebuie sa le achite in acest an celor peste 300.000 de proprietari de masini care au castigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de catre instante. 

Cum se ataca timbru de mediu:

"Prin noua formula de calcul al timbrului de mediu, taxa creste foarte mult pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4 si scade pentru autoturismele Non - euro, Euro 1 si Euro 2. Intrucat majoritatea tranzactiilor cu autoturisme au ca obiect autoturisme incadrate in normele Euro 3 si Euro 4, proprietarii acestora vor fi afectati in cazul in care ar dori sa instraineze autoturismul neputand dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Or, circuitul civil este liber, iar aceasta taxa, dupa cum a fost reglementata, incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, prevazut de art.34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene". Mai mult decat atat, OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, contine si dispozitii care incalca Constitutia Romaniei. Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Av. Coltuc Marius VicentiuUltimele articole de Mihai PETEAN:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT