Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

ARTÃ /Vibratia culorii
Categorie:   Cultura  Autor:  Razvan Robu  Data:  15.02.2007  Ora:  13:49  Citiri:  1594

Share:
Voteaza articolul:

Nota 5/5 (2 voturi)
Între 8 februarie si 4 martie, clujenii amatori de portretisticã si peisagisticã pot viziona la Muzeul de Artã Cluj-Napoca o expozitie retrospectivã a artistei Maria Truta. Pictorita, absolventã în anul 1968 a Sectiei de picturã de la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” si membrã în Uniunea Artistilor Plastici (U.A.P.) Cluj-Napoca, expune încã din 1970. Momentan, expozitia Mariei Truta este gãzduitã de Muzeul de Artã Cluj într-un program mai amplu de cercetare si punere în valoare a creatiilor care fac parte din centrul artistic clujean. Fãrã a fi lipsite de substantã, peisajele pastelate ale artistei sînt adevãrate explozii de culoare intensã si electrizantã. Expozitia accentueazã semnificativ etapa actualã, de deplinã maturitate a creatiei artistei, dezvoltatã armonios, printr-un demers efectuat aproape patru decenii în coordonatele unui postmodernism „neoclasic”. Acesta privilegiazã continuitãtile si apelul la traditii. Asumîndu-si cu responsabilitate conditia de mostenitoare al unui întreg filon de modernitate temperatã al picturii si desenului românesc, artista s-a atasat fãrã complexe unui tip de exprimare figurativã. Maria Truta a abordat stãruitor genurile traditionale si tehnicile clasice ale picturii si graficii de sevalet, exprimîndu-se mai ales în portretisticã si în peisaj.
La începutul anului 2007, Maria Truta a expus la Paris în cadrul Institutului Cultural Român din Paris. Artista are 10 expozitii personale si 50 de grup la galeriile „Tribuna”, „Filo”, „Paul Sima”, „Muzeul de Artã I.M.F., U.A.P.” Cluj, Pavilionul de expozitie Bucuresti, „Galeriile de Artã” Bistrita si la „Galeriile de Artã” Tulcea.
De asemenea, lucrãrile Mariei Truta se aflã în colectii particulare din tarã si strãinãtate.

Tag-uri articol:

Ultimele articole de Razvan Robu:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Cele mai comentate (7 zile)

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT