Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Concert Caritabil – Muzica ne uneşte pentru Crina Terheş
Categorie:   Cultura  Autor:  Dana ŢÎRLEA  Data:  18.10.2016  Ora:  08:26  Citiri:  1750

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” vă invită marţi, 18 octombrie 2016, de la ora 19, la Colegiul Academic, la concertul caritabil pentru Crina Terheş, soţia colegului nostru, tenorul Călin Terheş, care este diagnosticată cu cancer de gradul IV.

Concertul de marţi seara reprezintă un eveniment aparte în cadrul căruia valorile morale exprimate prin muzică primesc o însemnătate mult mai concretă. Astfel, legătura dintre public şi interpret devine în acest context un sprijin direct, un act de altruism şi umanitate.

Dincolo de toate, poate cel mai important şi totodată cel mai frumos lucru, care se reflectă prin prezenţa dumneavoastră în această seară, este că, în cele mai profunde momente de cumpănă ale noastre, dovediţi că nimeni nu trebuie să fie singur.


Marţi, 18 octombrie, ora 19
Colegiul Academic

Concert caritabil pentru Crina Terheş

Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

David Crescenzidirijor
Diana Ţuguisoprană
Ştefan von Korchtenor
Florin Estefanbariton

Cornel Groza
dirijorul corului

Carl Orff

Carmina Burana

Locurile în sală se primesc exclusiv de la agenţia de Bilete a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3 (la parter, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor), Tel. 0264-43 00 60 sau începând cu o oră înainte de concert, în foaierul Colegiului Academic.

Programul agenţiei de bilete:
Luni & Miercuri: 10,00 – 16,00
Marti & Joi: 12,00 – 18,00
Vineri: 10,00 - 14,00

Intrare pe bază de donaţii. Donaţie minimă recomandată: 30 lei
Banii vor fi utilizaţi pentru tratamente în clinicile de specialitate din ţară şi străinătate.
Donaţiile se pot face şi în contul soţului doamnei Terheş - TERHEŞ ROMEO-CĂLIN: RO23INGB0000999900555337

De asemenea, în perioada desfăşurării festivalului Toamna Muzicală Clujeană, între 7-28 octombrie 2016, vă invităm la concertele noastre, să fiţi alături de Crina Terheş, în momentele grele prin care trece. Puteţi găsi cutiile de donaţii în holul sălii de concert, la Colegiul Academic, dar şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 si 1996, Cursurile de perfecționare „Pomeriggi musicali” din Milano. Datorită activității sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite teatre și festivaluri lirice, atât în Italia, cât și în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră și maestru de cor.


Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 și 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de căsătorie, Domnul Bruschino de Gioachino Rossini, Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Tosca de Giacomo Puccini, Bal mascat, Aida și Rigoletto de Giuseppe Verdi. Între anii 1999 și 2001, a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar în stagiunea 2004-2005 a fost adjunctul directorului muzical de la Teatrul „San Carlo” din Napoli. La Doha, Qatar, a dirijat în anul 2002 opera Aida, în anul 2003 Ibn Sina de Michil Borstlap şi în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.


Din anul 2002 colaborează cu Opera Națională Română din Timișoara, unde a dirijat spectacolele de operă Nunta lui Figaro de Mozart, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Aida, Rigoletto, Traviata, Nabucco, Trubadurul, Otello, Bal mascat de Verdi, Carmen de Bizet, Tosca, Turandot, Boema, Madame Butterfly, Gianni Schicchi de Puccini, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Paiațe de Ruggero Leoncavallo.


A dirijat, în cadrul Operei Naționale din București, Rigoletto (aprilie 2006), iar succesiv a pregătit și dirijat premiera operei Nunta lui Figaro de Mozart în decembrie al aceluiași an. În august 2006 a fost invitat de către Asociația C.E.E. Musiktheater din Viena să ţină un curs de măiestrie cu Nunta lui Figaro, pentru tinerii bursieri din Europa de Est.


În septembrie 2007, a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul Internațional „George Enescu” din București, dirijând Tosca de Puccini, cu o distribuţie internațională care i-a avut ca protagoniști pe soprana Nadja Michael, baritonul Franz Grundheber și celebrul tenor dominican Francisco Casanova. În vara anului 2008, pe Arena „Sferisterio” din Macerata, a dirijat, în primă audiție absolută în Italia, Neues vom Tages de Paul Hindemith. În 2009-2010 a fost invitat de către Opera Națională Română din Cluj-Napoca să dirijeze Otello, Bal Mascat, Rigoletto și Aida de Verdi.


Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa de canto a Sandei Şandru, Diana Ţugui a participat ulterior la cursurile de măiestrie susţinute de Viorica Cortez, Dalton Baldwin, Teresa Berganza şi Jaume Aragall.


Din repertoriul de operă şi operetă, soprana a abordat roluri precum Mimi, Pamina, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Nanetta, Norina, Lucia, Adela, Fiametta, Valencienne, Adina, Rosina şi Gretel. În egal măsură, Diana Ţugui este şi interpretă de lied şi partituri vocal-simfonice: Gloria de Vivaldi, Stabat Mater de Pergolesi, Matthäus-Passion de Bach, Anotimpurile şi Nelsson Messe de Haydn, Recviem, Misa Încoronării şi Exultate Jubilate de Mozart, Simfonia a IX-a  şi Misa în Do major de Beethoven, Misa în Sol major de Schubert, Petite messe solennelle şi Stabat Mater de Rossini, Peer Gynt de Grieg, Recviemul de Fauré, Oratoriul Bizantin de Paşti de Paul Constantinescu, Te deum de Bruckner, Clopotele de Rahmaninov.


A colaborat cu dirijorii Gottfried Rabl, Alexandru Iosub, Pier Giorgio Calabria, Misha Katz, Marius Hristescu, Ralf Schüssler, Sabin Păutza, Koichi Inoue, Nader Abassi, Massimo Testa, Octav Calleya, Massimo Gualtieri, iar printre regizori întâlnim nume precum Kersstin Jacobsen, Tamas Ferky, Arabela Tănase, Migry Avram Nicolau, Răzvan Dincă, Günter Mayr şi Giuseppe Visciglia. În prezent, Diana Ţugui este solistă a Operei Române din Cluj.
Absolvent al Liceului de Artă din Oradea şi al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia Canto, Ştefan von Korch a susţinut concerte cu Filarmonicile din Arad, Iaşi, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti, Cluj, precum şi cu Opera Naţională şi Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi şi Opera Naţională din Iaşi. În palmaresul său, se înscriu Premiul Fundaţiei Darclée, Premiul III la Concursul Internaţional „Alfredo Giacomotti” şi Marele Premiul la Concursul „Ionel Perlea”.


În repertoriul său, se găsesc roluri din Flautul fermecat de Mozart, Bărbieruldin Sevilla de Rossini, Elixirul dragostei, Don Pasquale şi Lucia di Lammermoor de Donizetti, Rigoletto şi Falstaff de Verdi, Paiaţe de Leoncavallo, Cavalerul rozelor de Strauss. Din repertoriul vocal-simfonic, tenorul a interpretat Recviemul de Mozart, Oratoriul de Crăciun de Bach, Stabat Mater de Rossini şi Carmina Burana.


Baritonul Florin Estefan s-a născut la Oradea, în 1982. În 2004, a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii din oraşul natal, unde a studiat cu Alexandru Fărcaş şi Gheorghe Mogoşan. Din anul al doilea de studenţie, i s-a oferit postul de solist al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

A participat la numeroase competiţii, dintre care amintim Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Hariclea Darclée” (Premiul I), Concursul Naţional „Sabin Drăgoi” (Premiul I)  şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc, unde a primit Premiul de Excelenţă pentru promovarea acestui gen.

În cariera sa, Florin Estefan a apărut pe numeroase scene atât din Romania, cât şi din străinătate (Grecia, Austria, Italia, Belgia, Cehia, Irlanda, Japonia, Statele Unite, Australia şi Marea Britanie).

Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde Simfonia a IX-a de Beethoven, Cecilien Messe de Haydn, Recviem de Mozart, Petite Messe Solennelle de Rossini, Carmina Burana de Carl Orff, Recviem de Gabriel Fauré, Cântecele şi dansurile morţii de Modest Musorgski.

În 2006, Florin Estefan a interpretat rolul principal în versiunea filmată a operei Şeful de A. Sienberger şi a jucat unul din rolurile secundare din filmul Transilvania al regizorului francez Tony Gatlif (film nominalizat la Festivalul Internaţional al Filmului de la Cannes). În decembrie 2007, solistul a absolvit cursurile de masterat la Cardiff International Academy of Voice avându-l ca profesor de canto pe celebrul tenor Dennis O`Neill, iar, cu această ocazie, a participat la numeroase cursuri de măestrie susţinute de personalităţi renumite în domeniul muzicii de operă: Dennis O’Neill, Sherrill Miles, Ileana Cotrubaş, Dame Ann  Murray, Jane Eaglen, Bernd Weikl, Elizabeth Connell, Carol Vaness şi Kiri Te Kanawa.
Ultimele articole de Dana ŢÎRLEA:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT