Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Concert simfonic – dirijor Andrei Feher
Categorie:   Din Cluj  Autor:  Dana ŢÎRLEA  Data:  7.12.2017  Ora:  09:11  Citiri:  320

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

În data de 8 decembrie, vineri, Filarmonica de stat „Transilvania” are plăcerea de vă invita la 2 concerte dirijate de talentatul tânăr dirijor Andrei Feher, care în prima parte a zilei de vineri va dirija un concert educativ dedicat publicului tânăr, spectacol completat de o scenetă jucată de Adonis Tanţa şi Maria Alexievici în rolul de prezentatori. Concertul presupune fragmente din Fantezia muzicală Mica Sirenă (după Hans Christian Andresen) reinterpretate în viziunea lui Alexander Zemlinsky.

În seara aceleași zile reîntâlnim Fantezia Mica Sirenă adaptată de această dată la un public matur, în anticiparea acestui moment întâmpinându-ne Poemul Simfonic Acteon, compozitor Șerban Marcu și Variațiunile  pe o temă rococo, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

 

 

Andrei Feher

 


Născut în România într-o familie de muzicieni, Andrei Feher şi-a început educaţia muzicală ca violonist la Satu-Mare, oraşul său natal. Familia s-a mutat apoi în Canada, iar Andrei Feher şi-a continuat studiile la Conservatorul din Montréal. În 2011 s-a orientat către dirijat, devenind, la doar 22 de ani, cel mai tînăr dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Québec, sub îndrumarea lui Fabien Gabel. În 2013 a fost invitat să dirijeze concertul de închidere al Festivalului de Tineret din Praga, iar ulterior a studiat cu Yannick Nézet‑Séguin, pe care l-a înlocuit la pupitrul Orchestrei Métropolitan din Montréal, într-un program cu muzică de Richard Strauss (2014).

Aceste experienţe i-au deschis calea unor colaborări cu dirijori de renume mondial, ca Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock, Jaap van Zweden, Michael Francis şi Alexander Shelley, dar şi cu solişti ca Radu Lupu, Emanuel Ax, Janine Jansen, Jennifer Larmore, Alina Pogostkina şi Nicolas Altstaedt. În septembrie 2014, Andrei Feher a fost numit asistent al directorului muzical al Orchestre de Paris, Paavo Järvi, dirijînd orchestra în cadrul seriei de concert „Young Public” la Philharmonie de Paris.

În stagiunea 2015/2016, Andrei s-a reîntors la Orchestra Métropolitan şi la Orchestra Simfonică din Québec şi a dirijat Orchestre de Paris în concerte cu Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi Lupul de Prokofiev şi Till Eulenspiegel de Richard Strauss. A fost invitat la pupitrul ansamblului Orchestre de Pau Pays de Béarn pentru premiera mondială a lucrării Soleil noir de Pierre Jodlowski (pe care a dirijat-o apoi la Toulouse, în noiembrie 2016) şi pentru Verklärte Nacht de Schönberg, eveniment în urma căruia Andrei Feher a fost reinvitat de această orchestră în stagiunea 2017/2018, în cadrul căreia va debuta şi cu Les violons du Roy.

Alte debuturi recente includ Orchestre national d’Île-de‑France, Orchestra Simfonică din Montréal, Orchestra Simfonică din Kitchener-Waterloo (al cărei director muzical a fost numit începînd cu luna august 2018), Orchestra de Cameră din Lausanne (cu care a realizat producţia în premieră mondială a operei Les Zoocrates de Thierry Besançon), Orchestra Naţională Radio din Bucureşti şi Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo.

 

 

 

 

Aurélien Pascal

 


La doar 22 de ani, violoncelistul francez Aurélien Pascal este aclamat internaţional pentru „virtuozitatea sa neegalată şi intuiţia muzicală” (The Strad).

Laureat al mai multor concursuri prestigioase, incluzînd Premiul II la Competiţia Internaţională „Paulo”, Marele Premiu, Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a Concertului pentru violoncel de Ernst Toch la Concursul „Emanuel Feuermann” (2014), Aurélien a fost şi cel mai tînăr finalist al Concursului „Queen Elizabeth”, unde a fost distins cu Premiul al IV-lea.

Violoncelistul a cîntat în compania unor orchestre renumite, ca Filarmonica din Helsinki, Tapiola Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Gunma (Japonia), Kammerakademie Potsdam, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken, Orchestra Simfonică din Nürnberg, Orchestre national des Pays de la Loire, Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Barcelona, Orchestra Simfonică „Ceaikovski” din Moscova. A colaborat cu dirijorii Vladimir Fedoseyev, John Stogårds, Pascal Rophé, Christoph Poppen, Clemens Schuldt, Augustin Dumay. Aurélien a fost invitat şi pe scene din Asia, unde a realizat turnee cu Orchestra Simfonică din Hiroshima, Orchestrele Filarmonicilor din Kansai şi Sendai, Hong Kong Sinfonietta. A cîntat pe scenele Berlin Konzerthaus, Amsterdam Muziekgebouw, Auditorium în Muzeele Louvre şi Orsay, Salle Gaveau, Théâtre de la Ville din Paris şi sala mobilă Lucerne Festival Ark Nova din Japonia.

 

Stagiunea aceasta, Aurélien va debuta cu Orchestra Simfonică din Taipei sub bagheta lui Gilbert Varga, cu Filarmonica de Stat „Transilvania”, cu Orchestra de Cameră din Zürich şi cu Orchestra Filarmonicii din Hangzhou şi dirijorul Okko Kamu.

În recitaluri de muzică de cameră, Aurélien Pascal a fost invitat la festivalurile de la Verbier, Colmar, Prades, Schloss Elmau, Flâneries de Reims, La Folle Journée din Nantes şi Japonia, Festival de Radio-France Montpellier, Beethovenfest în Bonn, Rencontres musicales d’Evian. A cîntat cu Cvartetul Modigliani, Pavel Kolesnikov, Christian Tetzlaff, Augustin Dumay, András Schiff, Eric Le Sage, Paloma Kouider, Emmanuel Pahud, Adrien La Marca, Liya Petrova. La ediţia din 2015 a Festivalului de la Mecklenburg-Vorpommern, violoncelistului i-a fost acordat Premiul Publicului.

În ianuarie 2018 va fi lansat compact discul înregistrat pentru casa de discuri Sony, cu Concertul nr. 1 pentru violoncel de Şostakovici, cu Orchestra de Cameră din München şi Howard Griffiths. Acesta este cel mai recent album din discografia violoncelistului, care include lucrări camerale de Ravel şi Brahms.

Născut în 1994, Aurélien Pascal a absolvit Conservatorul Superior de Muzică din Paris în 2010, la clasa profesorului Philippe Müller. A participat, la Paris, Basel şi Bloomington, la cursurile de măiestrie susţinute de legendarul János Starker. În prezent, studiază la Academia Kronberg din Germania, cu Frans Helmerson şi Gary Hoffman. Cîntă pe un violoncel francez Charles-Adolphe Gand, din 1850.

 

 

Concert simfonic – dirijor Andrei Fehersimfonic – dirijor Andrei Feher

Vineri, 8 decembrie 2017, ora 19, Colegiul Academic :

 

Şerban Marcu

Poemul simfonic Acteon


Piotr Ilici Ceaikovski

Variaţiunile pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33

Moderato assai quasi Andante – Thema: Moderato semplice

Var. I: Tempo della Thema

Var. II: Tempo della Thema

Var. III: Andante

Var. IV: Allegro vivo

Var. V: Andante grazioso

Var. VI: Andante

Var. VII: Andante sostenuto

Var. VIII e Coda: Allegro moderato con anima


Alexander von Zemlinsky

Fantezia Mica sirenă (după Hans Christian Andersen)

 

Andrei Feher dirijor

Aurélien Pascal violoncel

 

 

 

 

Concert pentru tineret

Vineri, 8 decembrie ora 12, 2017, Colegiul Academic:

 

Andrei Feher dirijor
Adonis Tanţa şi Maria Alexievici prezentatori

Alexander Zemlinsky
Fragmente din Fantezia muzicală Mica Sirenă  (după Hans Christian Andersen)

 

 

 

 

Preţurile biletelor şi abonamentelor la Filarmonica de Stat „Transilvania”  rămân aceleaşi pentru stagiunea 2017-2018. Preţurile sunt următoarele: 25 lei – 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei – 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.

Concertul educativ are preț unic de 13 lei, iar în cazul elevilor, la fiecare 10 elevi, 1 coordonator are intrarea gratuită.

Biletele la concertele filarmonicii se pot achiziţiona şi online de pe biletmaster.ro.

Biletele se pot cumpăra  de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

 Ultimele articole de Dana ŢÎRLEA:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT