Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó
Categorie:   Cultura  Autor:  Dana ŢÎRLEA  Data:  19.04.2017  Ora:  12:35  Citiri:  2087

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 21 aprilie, la concertul simfonic dirijat de Zsolt Jankó. Pe scena Colegiului Academic va urca şi tânărul violonist Francesco Ionaşcu, pentru interpretarea Concertului nr. 2 pentru vioară de Şostakovici. Din programul serii mai fac parte Suita baletului Tulburarea apelor, în primă audiţie absolută, a compozitorului clujean Cristian Bence-Muk şi Simfonia în re minor de César Franck.

Născut la Cluj în 1978, Zsolt Jankó este dirijorul permanent al Operei Maghiare din Cluj, al Orchestrei Filarmonicii din Oradea şi dirijor asistent al Orchestrei Festivalului din Budapesta.

Studiile sale includ cursuri la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia (cu Giorgio Proietti), cursuri de master la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena (cu Leopold Hager) şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (cu Petre Sbârcea), unde şi-a obţinut licenţa în Dirijat Orchestră. A participat, în egală măsură, la cursurile de măiestrie susţinute de David Zinman (Zürich), Ivan Fischer (la Festivalul de la Schleswig-Holstein) şi cu László Tihanyi, Zoltán Pesko şi Péter Eötvös (la Seminarul Internaţional „Bartók”).

Zsolt Jankó a dirijat Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Orchestra Filarmonicilor din Braşov, Satu Mare şi Sibiu, Opera Română din Cluj, Orchestra Simfonică MAV din Budapesta, Konzerthausorchester din Berlin, Orchestra Tonahlle din Zürich, Orchestra Savaria din Szombathely, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra oraşului Pärnu din Estonia. A participat, în calitate de invitat, la Festivalul de Primăvară de la Budapesta, la Festivalul de la Nyírbátor, Seminarul şi Festivalul Internaţional „Bartók” şi la Festivalul „Bartók” de la Cluj-Napoca.

 

Francesco Ionașcu s-a născut în 1991 la Veneţia, într-o familie de muzicieni. A început studiul muzicii la vârsta de 4 ani, iar cel al viorii la vârsta de 6 ani la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, unde i-a avut profesori pe Mariana Suma, Ioan Moldovan, Valeriu Maior și Robert Truț. A absolvit studiile de licenţă la Royal College of Music din Londra, la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin, cu distincția First Class. În prezent urmează cursurile de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, prof. univ. Nicușor Silaghi.

 

Violonistul a susținut peste 100 de concerte ca solist cu prestigioase orchestre din România și străinătate: London Schubert Players, Bristol Metropolitan Orchestra, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București, Orchestra Națională „Serghei Lunchevici” Chișinău, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, orchestrele filarmonicilor din Sibiu, Oradea, Satu-Mare, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Arad, Bacău. Dintre dirijorii sub bagheta cărora a cântat se regăsesc Lawrence Foster (S.U.A.), Vladimir Ashkenazy (Rusia), Sir Roger Norrington (Marea Britanie), Franz Lamprecht (Germania), François Robert Girolami (Franța), Alexandru Lăscae (Olanda), Géza Gémesi (Ungaria), Cristian Mandeal, Sabin Păutza, Mihail Agafița, Horia Andreescu, Petre Sbârcea, Jankó Zsolt, Florin Totan, Ilarion Ionescu-Galați, Tiberiu Soare.

 

A susținut numeroase concerte şi recitaluri pe scene din Anglia, Germania, Franța, Italia, Spania, Ungaria, în locații ca St. James’s Piccadilly, Steinway Hall, St. Mary Abbots Church (Londra), Tonnhalle (Düsseldorf), Ambasadele României din Paris și Londra, Théâtre Municipal „Armand” (Salon de Provence), Teatro „Verdi” (Mantova), Ateneul Român și Sala Palatului (București).

 

A fost distins cu premii la peste 25 de concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I la BPSE Chamber Music Competition (Londra, iunie 2012), Premiul  III și Premiul Asociației Criricilor Muzicali la Concursul Internațional „Ștefan Ruha” (2008), finalist la „Eurovision Young Musician” (2006), Premiul II la Concursul Internațional „Jeunesse Musicales” (2005), Premiul I și Premiul Special al Juriului pentru interpretarea piesei Le streghe de Paganini la Concursul Internațional „Remember Enescu” (2003), Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional „A. Postachini” (Fermo, 2002).

 

Din 2008, Francesco Ionaşcu este bursier SoNoRo, concertând alături de mari artiști: Daishin Kashimoto (concertmaestru la Berliner Philharmoniker), Alexander Sitkovetski, Natalia Lomeiko, Diana Ketler, David Cohen, Bjorn Lewis (Londra), Petras Geniusas (Vilnius), Răzvan Popovici (München), Bernhard Naoki Hedenborg (Viena), Reto Bieri (Berna). În egală măsură, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Pinchas Zukerman, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov şi Shlomo Mintz.

 

 

 

 

 

Vineri, 21 aprilie, ora 19, Abonament 25
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Zsolt Jankó 
dirijor
Francesco Ionaşcu vioară

Cristian Bence-Muk

Suita baletului Tulburarea apelor, p.a.a.
Dmitri Şostakovici
Concertul nr. 2 pentru vioară, în do diez minor, op. 129
César Franck
Simfonia în re minor

PREŢUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

Concertul face parte din abonament

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

 

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

Web: www.filarmonicatransilvania.ro

 Ultimele articole de Dana ŢÎRLEA:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT