Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Concert vocal-simfonic – dirijor Alpaslan Ertüngealp
Categorie:   Cultura  Autor:  Dana ŢÎRLEA  Data:  1.11.2017  Ora:  13:12  Citiri:  1228

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 3 noiembrie la concertul vocal-simfonic dirijat de Alpaslan Ertüngealp. Cu acest prilej, este invitat pe scena Colegiului Academic şi pianistul Titos Gouvelis, care va interepreta Concertul pentru pian nr. 21 în Do major, de Wolfgang Amadeus Mozart. Din programul serii mai fac parte Simfonia a II-a în mi minor de Serghei Rahmaninov şi Nocturnes, de Claude Debussy, lucrare interpretată de corul de femei şi orchestra Filarmonicii. Dirijorul Corului este Cornel Groza.

Concertul va avea loc la la Colegiul Academic, începând cu ora 19.

 

Născut la Istanbul, unde a absolvit Şcoala Germană, dirijorul Alpaslan Ertüngealp şi-a continuat apoi studiile la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. Stabilit în Ungaria de treizeci de ani, este fondatorul şi directorul artistic al Cursurilor Internaţionale de Măiestrie în Dirijat de la Szolnok, găzduite de Orchestra Simfonică a acestei regiuni maghiare.

 

Alpaslan Ertüngealp şi-a început cariera ca pianist şi a înregistrat, pentru casa de discuri Naxos, lucrările camerale ale lui Ildebrando Pizzetti, alături de violonista Leila Rásonyi şi violoncelistul László Fenyő. S-a concentrat apoi pe dirijat şi a obţinut numeroase premii la competiţiile internaţionale de profil, ca Premiul III la Concursul Internaţional de Dirijat al Televiziunii Maghiare din Budapesta (1998), Premiul III la Concursul „Serghei Prokofiev” de la Sankt-Petersburg (1999) şi Premiul I la Concursul „Dimitri Mitropoulos” de la Atena (2002).

 

Între 2001 şi 2006 a fost dirijor invitat principal la Orchestra Simfonică Savaria din Szombathely, al cărei director muzical a fost din 2006 până în 2009. În 2001, a fondat Orchestra de Cameră „Academia Hungarica”, o formaţie care reuneşte cei mai buni muzicieni maghiari. Cu această orchestră, dirijorul a condus o serie de spectacole cu Flautul fermecat pentru inaugurarea sălii de muzică de cameră „György Solti” din Budapesta.

 

A colaborat cu Komische Oper din Berlin, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Orchestra Sinfonia Nazionale di RAI Torino, Orchestra Teatrului Felice din Genova, Orchestra Filarmonicii din Sankt‑Petersburg, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestrele de Cameră „Franz Liszt” şi „Mahler” şi Orchestra de Cameră a Vienei.

 

Alpaslan Ertüngealp a fost asistentul dirijorului Claudio Abbado din 2011 până la moartea acestuia, răstimp în care a avut ocazia să lucreze cu orchestre de prim rang, ca Orchestra Festivalului de la Lucerna, Orchestra Filarmonicii din Berlin, La Scala, Orchestra Nazionale di Santa Cecilia din Roma, Orchestra di Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra „Mozart” şi cu solişti ca Martha Argerich, Radu Lupu şi Maria João Pires.

 

Repertoriul dirijorului, care însumează peste 750 de opusuri, se concentrează pe epoca clasică (incluzând toate simfoniile de Haydn şi Mozart), dar, în egală măsură, abordează şi lucrări de Bartók, Rahmaninov, Skriabin, Richard Strauss, precum şi compozitori impresionişti francezi. Pentru promovarea muzicii contemporane maghiare, Alpaslan Ertüngealp a fost distins cu Premiul „Artisjus” (2003). De asemenea, a dirijat premiera mondială a operei Eumenides de Vasil Tole, în cadrul Festivalului Elen din Atena (2005).

 

Alpaslan Ertüngealp este membru al „Association des Artistes pour la Paix” şi fondatorul „Association des Artistes pour la Paix – Europe Centrale”.

 

Născut la Atena, pianistul Titos Gouvelis a absolvit Conservatorul din oraşul natal (cu Aris Garoufalis) şi a studiat apoi la Royal College of Music din Londra (cu Peter Katin) şi la Royal Scottish Academy of Music and Drama din Glasgow (cu Fali Pavri). A fost susţinut de Fundaţiile „Onassis”, „Gina Bachauer” şi a primit burse de studiu din partea statului grec.

 

Este câştigătorul unor premii la concursuri din Grecia şi din afara ei („Thymis”, „Isidor Bajic”, Concursul Internaţional de Muzică de Cameră „Chieri”) şi a fost distins cu Premiul „Mykoniou” din partea Academiei Ateniene. A cântat ca solist în compania Orchestrei Naţionale Regale a Scoţiei, a Orchestrei de Stat din Atena, a Orchestrei de Stat din Salonic, Armonia Atenea, a Orchestrei Simfonice din Cipru şi Athens Academica. Susţine recitaluri în Grecia, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Serbia, Turcia, Coreea de Sud, Nigeria şi Cipru.

 

Repertoriul său include lucrări din epoca barocă până în secolul al XXI-lea, cu un accent semnificativ pe muzica contemporană greacă: a cântat lucrările a peste şaizeci de compozitori din Grecia, multe dintre ele prime audiţii (ca, de pildă, Concertul nr. 2 de Iossif Valette, interpretat în compania Orchestrei de Stat din Atena, sub bagheta lui Alpaslan Ertüngealp). Un alt moment semnificativ din cariera lui Titos Gouvelis a fost prima interpretare în Grecia a lucrării Vexations de Erik Satie, care a durat aproximativ 16 ore şi s-a bucurat de un uriaş succes în rândul publicului şi al presei de specialitate.

 

Titos Gouvelis este, în egală măsură, autorul programelor de sală al Orchestrei de Stat din Atena şi este invitat să susţină prelegeri înainte de concertele din sala Athens Megaron. Împreună cu soprana Maira Milolidaki, este directorul artistic al seriei de concerte „Music TONes” găzduit de centrul cultural „Beton 7” din Atena.

 

Vineri, 3 noiembrie 2017, ora 19, Abonament 4
Colegiul Academic

Corul de femei şi orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Alpaslan Ertüngealp dirijor
Titos Gouvelis pian

Cornel Groza dirijorul corului

Claude Debussy
Nocturnes
Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul pentru pian nr. 21 în Do major, KV 467
Serghei Rahmaninov
Simfonia a II-a în mi minor, op. 27

PREŢUL BILETELOR

Biletele la concertele filarmonicii se pot achiziţiona şi online de pe biletmaster.ro.

Biletele se pot cumpăra  de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

www.filarmonicatransilvania.roUltimele articole de Dana ŢÎRLEA:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT