Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Concertul simfonic – dirijor Gints Glinka
Categorie:   Cultura  Autor:  Dana ŢÎRLEA  Data:  26.09.2017  Ora:  14:07  Citiri:  1125

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri la concertul simfonic dirijat de Gints Glinka, dirijor letonian care va fi prezent pentru prima dată la Cluj. Pe scena Colegiului Academic, alături de orchestra filarmonicii clujene, va urca şi tânărul pianist Balázs Demény, care va interpreta Concertul nr. 4 pentru pian, în Sol major, de Beethoven. Din programul serii fac parte  lucrarea Valse mélancolique de Emīls Dārzīņš şi Simfonia a V-a în mi minor de Ceaikovski.

Concertul va avea loc vineri, 29 septembrie 2017, la Colegiul Academic, începând cu ora 19.

 

Dirijorul Gints Glinka este recunoscut ca un muzician temperamental, carismatic şi rafinat. A absolvit Academia de Muzică „Jāzeps Vītols” din Riga, continuând apoi la Academia de Muzică din Copenhaga şi participînd la cursurile de măiestrie susţinute de Helmuth Rilling, Kurt Sanderling şi Pierre Boulez.

 

În anul 2000, a fost asistent al Orchestrei Simfonice a Guildhall School of Music and Drama din Londra. Un an mai târziu, a debutat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Tivoli şi a dirijat Don Giovanni de Mozart, într-o producţie realizată de Teatrul Regal şi Academia de Operă din Copenhaga. Uniunea Dirijorilor din Danemarca i-a decernat, tot în 2001, Classical Conductor’s Prize, iar în 2003 i-a oferit o bursă de studii la Bayerische Staatsoper, unde a avut ocazia să lucreze cu Zubin Mehta.

 

De atunci, Gints Glinka a dirijat ansambluri şi orchestre ca Kremerata Baltica, Deutsches Kammerorchester Berlin, Orchestra Academică a Filarmonicii din Sankt-Petersburg, Orchestra Filarmonicii din Copenhaga, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Filarmonicii din Duisburg, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Simfonică din Odense, Orchestra Filarmonicii din Cape Town, Orchestra Simfonică Naţională şi Opera Naţională a Letoniei, Orchestra Radio din Danemarca şi altele. A colaborat cu solişti ca Gidon Kremer, Steven Isserlis, Michala Petri, David Geringas.

 

În 2006, Gints Glinka a fost numit director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice Naţionale a Letoniei.

 

 

Câştigător al Premiului I la Competiţiile Internaţionale de Pian „Île-de-France” (2017), „Hans von Bülow” (2015) şi „Carl Filtsch” şi al Premiului II la Concursul Internaţional „Frederic Chopin” (Budapesta), Balázs Demény a susţinut recitaluri şi concerte în importante săli şi festivaluri: Gasteig din München, Marea Sală a Palatului Artelor din Budapesta, Ateneul Român din Bucureşti, Marea Sală a Academiei de Muzică „Ferenc Liszt” din Budapesta, Festivalul „Liszt” din Raiding, Festivalul de Primăvară de la Budapesta, Expoziţia Mondială din Milano. În 2016 a fost invitat în Japonia, în cadrul Yokohama International Piano Concerts Series, unde a interpretat Concertul nr. 3 de Bartók şi un recital cu lucrări de Bartók şi Liszt. A fost distins cu Premiile „Pianist” şi „Kodály” la Festivalul „ISA-Prag-Wien-Budapest” şi a primit bursele „Géza Anda”, „Hindemith” şi „Communitas”. Pianistul a susţinut recitaluri în oraşe ca Berlin, Roma, Paris, Praga, Lisabona, Budapesta, Bucureşti, Bruxelles, München, Cluj-Napoca.

 

Născut la Cluj în 1989, Balázs Demény şi-a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (cu Buzás Pál), continuându-le apoi la Liceul de Muzică „Béla Bartók din Budapesta (cu Gábor Eckhardt), Academia de Muzică „Ferenc Liszt” (cu András Kemenes), la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin (cu Georg Sava) şi la Universitatea de Arte din capitala germană (cu Pascal Devoyon). În prezent, este doctorand al Academiei de Muzică din Budapesta. Pe lângă profesorii care l-au îndrumat de-a lungul formării sale, Balázs Demény a participat la cursurile de măiestrie susţinute de György Kurtág, Zoltán Kocsis, Arie Vardi, Avedis Kouyoumdjian, Eldar Nebolsin, Péter Nagy, Imre Rohmann, Dmitri Bashkirov.

 

Primul său compact disc, intitulat „Anul memorial Liszt 2011” a fost urmat de un turneu de recitaluri în Ungaria şi România. Cel de-al doilea, cu lucrări de Schumann şi Bartók, a fost lansat de casa de discuri BMC.

 

 

 

Vineri, 29 septembrie 2017, ora 19, Abonament 3
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Gints Glinka dirijor
Balázs Demény pian

Emīls Dārzīņš 
Valse mélancolique
Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 4 pentru pian, în Sol major, op. 58
Piotr Ilici Ceaikovski
Simfonia a V-a în mi minor, op. 64

PREŢUL BILETELOR

Preţurile biletelor şi abonamentelor la Filarmonica de Stat „Transilvania”  rămân aceleaşi pentru stagiunea 2017-2018. Preţurile sunt următoarele: 25 lei – 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei – 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.

Biletele la concertele filarmonicii se pot achiziţiona şi online de pe biletmaster.ro.

Biletele se pot cumpăra  de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.roUltimele articole de Dana ŢÎRLEA:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT