Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

HELI vă provoacă să îl găsiţi pe*„Dumnezeu pe tărâmul celor blestemaţi*
Categorie:   Lifestyle  Autor:  Mihai PETEAN  Data:  1.11.2013  Ora:  09:20  Citiri:  1679

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Pe cei care nu au reuşit să vadă „ Heli” în cadrul Festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, îi invităm să ocupe un loc în cinematografe, să se facă comozi, dar să se ţină bine!

Prima zi a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, ediţia a 4-a, a fost inaugurată de filmul „ Heli” în prezenţa regizorului mexican Amat Escalante. El a fost prezent la proiecţiile de vineri seară, alături de Cristian Mungiu şi Nick James (redactor-şef al prestigioasei publicaţii Sight & Sound), şi a răspuns întrebărilor publicului.  

Puţin timid, cu o voce calmă, Escalante a explicat spectatorilor că deşi filmul Heli conţine multă violenţă intenţia lui este de a trece dincolo de ea pentru a descoperi ce află în spatele ei. Cruzimea scenelor nu este altceva decât „ un proces de explorare pentru a observa şi a empatiza cu ce i se întâmplă victimei”.  

Nick James spune că Heli este „ puternic şi bine construit” şi că prezenţa violenţei nu împiedică frumuseţea filmului. Deşi „ Heli” străbate subiectele cele mai cunoscute despre imaginea Mexicului macabru, spectatorul poate să respire uşurat datorită cadrelor unor spaţii deschise nemaipomenit de rafinate vizual.      Povestea începe printr-o serie de fapte banale, dar care indică venirea unei adevărate catastrofe. Drumul zilnic între fabrică şi casă străbătut de Heli- personajul principal. Povestea de dragoste puerilă între sora lui Heli, Estela, cu un cadet.  Aici se poate observa pasiunea regizorului de când era mic pentru activităţile de zi cu zi, pe care majoritatea dintre noi nu le acodă nicio importanţă sau o semnificaţie aparte.

Familia lui Heli încearcă să stea unită, departe de vârtejul corupţiei şi al mafiei din Mexic, dar se pare că nu pentru mult timp. Heli o să se găsească în mijlocul unor circumstanţe ieşite din comun şi îl vor pune să treacă printr-un iad din care trebuie să iasă de unul singur. Tot calvarul porneşte de la relaţia Estelei cu Beto, când acesta se decide să fure drogurile confiscate de la superiorii săi din poliţie. Cu banii vizaţi vor îşi fac planuri de căsătorie. Situaţia se  răstoarnă. Drama cade pe umerii lui Heli. Suspansul este la maxim. Membrii familiei lui Heli şi inclusiv el, intră în vizorul mafiei. Odată intrat în cercul vicios al corupţiei, viaţa lui Heli se învârte la 360 de grade. Cere ajutorul autorităţilor, dar devine suspicios faţă de ele. În cine să aibă încredere într-o lume infectată de corupţie?

Spectatorii vor privi în oglindă faţa macabră a Mexicului arătată de Escalante în filmul său. Imaginile cu cadavre mutilate, spânzurate deasupra şoselelor, violenţele terifiante şi extreme, războaiele duse între cartelurile de droguri chiar se petrec în Mexicul de zi cu zi.

Chiar dacă este pe alocuri greu de privit „deschide ochii pentru a nu rata spectacolul” ( aşa cum spunea unul dintre personajele din film) fiindcă ceea ce o să vedem este chiar realitatea!

Unul dintre regizorii străini preferaţi ai regizorului este Stanley Kubrick. Oare, pe lângă ale influenţelele din cinematografia mexicană, Kubrick să fie sursa de inspiraţie a scenelor ultra-violente? Actorii principali din Heli sunt ambii la prima lor experienţă pe platoul de filmare. Heli şi Estela sunt personaje interepretate de oameni obişnuiţi şi este abia vizibil. Talentul lor este intuitiv şi se apropie de naturaleţe. Interesat este faptul că Escalante nu le-a oferit să citească textul integral pentru personajele lor. El a ales să le spună în fiecare zi ce trebuie să facă, precum o „ surpriză”. În general, regizorul mexican lucrează cu nonactori, dar îi place să îi combine şi cu actori profesionişti. 

Amat Escalante arată prin filmul său problemele actuale ale Mexicului, dar a mărturisit în cadrul  festivalului Les Films de Cannes a Bucarest că ţara lui are părţile ei minunate şi ne invită  să o vizităm!

Heli se lansează în cinematografele din România pe 8 noiembrie! Faceţi-vă curaj şi veniţi să vedeţi filmul care a uimit juriul de la Cannes şi a stârnit o multitudine de controverse din partea criticilor internaţionali!

http://www.youtube.com/watch?v=tVVo5F9lomA    - trailer în română

Mai multe detalii găsiţi aici: https://www.facebook.com/Heli.Filmul

Tag-uri articol: Les Films de Cannes, heli, cristian mungiu, nick james, ...


Ultimele articole de Mihai PETEAN:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT