AFA Cluj lansează CuGeT, olimpiada de cunoștințe generale pentru tineri
Categorie: Din Cluj Autor: Dana ŢIRLEA Data: 12-11-2015 Ora: 12:44

Asociatia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, impreuna cu Inspectoratul Școlar Judetean Cluj, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca si Vitrina Advertising, lanseaza un proiect cu perspectiva de a deveni cea mai mare competitie de cultura generala din Romania: Olimpiada de Cultura Generala a Tinerilor Clujeni – CuGeT. Pornind de la convingerea ca un grad ridicat de cultura generala este un element necesar dezvoltarii societatii in ansamblul sau, proiectul urmareste sa readuca pasiunea pentru lectura si cunoastere in randul tinerilor si sa-i recompenseze pe cei mereu curiosi sa stie cat mai multe despre lumea din jurul lor.

CuGeT se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani si se desfasoara in perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, in mai multe etape de concurs, fiind dotat cu premii atragatoare in valoare totala de peste 40.000 de lei. Tinerii vor fi impartiti in trei categorii de varsta (clasele IX-X, XI-XII si tineri de 18-25 de ani) si vor concura prin completarea contra-cronometru a unor teste grila, iar in finala se vor intrece in fata publicului, in cadrul unui spectacol televizat. Domeniile vizate prin intrebarile de concurs sunt: Arta (Pictura, Sculptura, Arhitectura); Sport, Muzica si dans; Teatru si film; Literatura romana si universala; Știintele exacte; Știintele naturii; Geopolitica; Cluj-Napoca; Europa si europenism; Cultura web.

„Am gandit acest proiect din dorinta de a incuraja tinerii sa se instruiasca mai mult, sa devina mai cititi, mai informati si sa considere «cool» sa aiba cunostinte de cultura generala. M-am bucurat sa gasesc foarte multa deschidere in randul colegelor din AFA, care au depus multe ore de voluntariat in pregatirea proiectului, sub indrumarea doamnei Monica Dragu-Covriga, coordonatoarea CuGeT. Le multumesc pentru implicarea prompta si reprezentantilor Inspectoratului Școlar si celor ai Primariei. Ne dorim ca aceasta competitie sa devina in scurt timp unul dintre cele mai iubite evenimente ale Clujului, iar tinerii sa astepte CuGeT cu interes maxim de la un an la altul”, a declarat Mihaela Rus, presedintele AFA Cluj. Aceasta a mentionat si implicarea agentiei de publicitate pe care o conduce, Vitrina Advertising, in proiect: „M-am angajat in proiectul de o asemenea anvergura stiind ca am in spate experienta si echipa de specialisti din Vitrina Advertising, care asigura pro bono conceptul creativ si implementarea evenimentului”.

Olimpiada CuGeT se adreseaza tuturor tinerilor de 14-25 de ani care studiaza, lucreaza sau traiesc in Cluj-Napoca. Elevii de liceu pot participa la competitie fie prin intermediul scolilor unde sunt inscrisi (22 de licee s-au inscris deja in competitie), fie direct prin inscriere pe site-ul www.cuget.afacj.ro. Pe site sunt asteptati sa se inscrie si tinerii de 18-25 de ani.

 „Inspectoratul Școlar Judetean Cluj de la bun inceput a spus un «Da» hotarat propunerii AFA Cluj si ne bucuram sa fim parteneri ai acestui proiect in premiera in Romania, proiect dedicat tinerilor si elevilor din municipiul Cluj-Napoca, pentru inceput. Olimpiada CuGeT vine in sprijinul eforturilor noastre de a completa actul educational de calitate cu activitati extracurriculare, care sa stimuleze gandirea elevilor”, a completat Valentin Claudiu Cuibus, inspectorul scolar general al Inspectoratului Școlar Judetean Cluj.

Concursul incepe in 18 noiembrie, cu proba pe clase pentru elevii din cele 22 de licee inscrise in competitie. Acestia vor primi chestionare cu 25 de intrebari, iar cei care raspund corect la minim 20 dintre ele se califica la proba pe scoala. Lista scolilor participante si regulamentul competitiei pot fi consultate online, la www.cuget.afacj.ro.

Elevii din afara scolilor participante, precum si absolventii de liceu cu varsta de pana la 25 de ani, se pot inscrie direct pe site-ul competitiei in perioada 12 noiembrie – 10 decembrie. Pentru acestia, prima proba se va desfasura in ianuarie 2016.

Proiectul se desfasoara si cu sprijinul municipalitatii clujene. „Este important ca nu doar organizatiile de tineret, ci si cele ale mediului de afaceri se implica in dezvoltarea comunitatii tinere a orasului. Olimpiada CuGeT este lansata in anul in care orasul nostru este Capitala Europeana a Tineretului si speram sa avem o editie aniversara la Cluj-Napoca – 2021, Capitala Culturala Europeana”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Din mediul privat, prima companie care a decis sa sustina financiar proiectul este Eximtur, in calitate de partener principal. „Sustinem CuGeT in dubla calitate – a mea ca membra AFA si a companiei ca actor major al comunitatii locale. Am inteles de la inceput importanta acestui proiect si speram ca impreuna sa-l dezvoltam si in anii care urmeaza”, a declarat Lucia Morariu, directorul general al Eximtur.

Finala olimpiadei CuGeT se va desfasura in aprilie 2016 si va fi realizata in co-productie cu TVR Cluj. „Ne place acest concept de eveniment, credem in misiunea lui si ne bucuram sa punem sub lumina reflectoarelor, in fata comunitatii, tinerii curajosi care vor ajunge in finala”, a adaugat Romeo Couti, directorul TVR Cluj.

Valoarea totala a premiilor puse in joc este de peste 40.000 de lei, net. La fiecare din cele trei categorii (clasele IX-X, XI-XII si tineri de 18-25 de ani), castigatorii vor primi cate 5.000 de lei, ocupantii locului doi – cate 3.500 de lei, si cei de pe locul trei – cate 2.000 de lei. Toti finalistii vor fi recompensati cu cate 150 de lei. Fondul de premiere este asigurat integral de AFA Cluj.

Asociatia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, infiintata in 2004, la initiativa Mihaelei Rus, directorul general al Vitrina Advertising. Asociatia este formata din femei cu afaceri proprii, functii de conducere in diverse companii ori care activeaza in profesii liberale. Printre proiectele desfasurate de AFA se numara „Clujul are atitudine”, „Gala Excelentei la Feminin”, „Ore in Dar”, „Mini-biblioteci pentru sanatate”, „Un oras pentru o gradina”, conferintele SHEnspire.

Mai multe informatii despre CuGeT: www.cuget.afacj.ro

Comentarii (0)
CATEGORII