Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Protocoale, râd în soare argintii….protocoale….în zori de zi! Și Înalta Curte, Inspecția Judiciară și CSM au încheiat protocoale secrete cu servicii de informații. Judecătorul Gârbovan: Sunt absolut șocată!
Categorie:   Din lume  Autor:  Cotidianul Transilvan  Data:  4.04.2018  Ora:  18:22  Citiri:  261

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri, că și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile de informații.

Preşedinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), judecătoarea Dana Gîrbovan, s-a declarat șocată, într-o intervenţie prin videoconferinţă în plenul CSM de miercuri, de faptul că instanța supremă a semnat un protocol cu un serviciu de informaţii.

„Am înțeles că au fost încheiate protocoale de către Înalta Curte – sunt absolut șocată, trebuie să vă mărturisesc – de către Inspecția Judiciară, CSM și procurorul general. În ceea ce privește ÎCCJ, aș vrea să îl întreb pe domnul Olaru când a fost încheiat acest protocol și cu cine, cu care anume serviciu de informații? (…) Pentru mine este absolut șocant să aflu că ÎCCJ, care este vârful puterii judecătorești, președintele Înaltei Curți reprezintă puterea judecătorească, a semnat protocoale de colaborare cu un serviciu de informații, pentru că este dincolo de imaginația mea ce ar putea conține un astfel de protocol”, a afirmat Dana Gîrbovan.

Drept răspuns, vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, a precizat: „Cu mare plăcere aș face acest lucru. Am spus că toată corespondența pe care CSM a primit-o de la instituțiile partenere, de la cele ale sistemului judiciar, este una clasificată. Să diseminăm acum în spațiul public data încheierii protocolului, obiectul acestui protocol, data potențialei denunțări, unilaterale sau bilaterale acestui protocol excede unui astfel de cadru. (…) Această discuție să o aveți cu președinta Înaltei Curți, e cea mai în măsură să aibă acest dialog”.

„Aduc la cunoştinţă că, în urma şedinţei plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entităţile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar care au comunicat că au existat şi există sau au denunţat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Inspecţia Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocl denunţat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanţe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt ataşate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situaţia a vizat doar o corespondenţă minimală”, a anunţat procurorul Codruţ Olaru în şedinţa plenului Consiliului.

Surse judiciare au declarat, pentru agenţia Mediafax, că reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au încheiat un protocol cu Serviciul Român de Informaţii în anul 2012, protocolul fiind denunţat în 2017.

Inspecţia Judiciară (IJ) a încheiat, de asemenea, protocol cu Serviciul Român de Informaţii în anul 2016 şi la fel şi reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care au semnat şi ei un asemenea document cu SRI, potrivit sursei citate.

Victor Alistar, membru CSM din partea societăţii civile, a cerut declasificarea protocoalelor.

„Deși suntem Consiliul Superior al Magistraturii, nu avem dreptul de a vedea documente clasificate, motiv pentru care cred că e necesar să se solicite desecretizarea acelor protocoale încheiate de autoritățile din sistemul judiciar, pentru a face o analiză în plenul Consiliului. E o chestiune de procedură”, a spus Alistar.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat amânarea discuţiilor pe motiv că nu poate participa. De asemenea, judecătoarea Gabriela Baltag a cerut amânare.

„Sunt de acord cu colegul Alistar. Deși sunt membru al CSM, nu m-am uitat pe protocoale și nu m-aș uita pe unul, dacă nu e declasificat, odată pentru că nu am certificat ORNISS și pentru că refuz să semnez declarație de confidențialitate. Ce nu vede societatea nu vreau să văd nici eu. Avem un protocol deja clasificat și a mers în spațiul public. (…) Cred că sunt foarte multe lucruri de lămurit, este clar că trebuie să facem un pas înainte și solicit amânarea discuțiilor”, a declarat şi Gabriela Baltag, membru CSM.

În şedinţa plenului CSM din 20 martie 2018, s-a transmis o solicitare către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, începând cu data de 01.01.2005.

 SRI a publicat protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General. Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

 Ultimele articole de Cotidianul Transilvan:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT