Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Scandalul Roşca - între ifose, laşităţi şi obrăznicii
Categorie:   Special  Autor:  Cornel NISTORESCU  Data:  20.05.2013  Ora:  08:48  Citiri:  1305

Share:
Voteaza articolul:

Nota 0/5 (0 voturi)

Conducătorii alianţei politice aflate la putere se întâlnesc luni. Expiră ultimatumul. Ne paşte un eveniment politic sau un pupat Piaţa Independenţei? Îndrăznesc să afirm că aşa-numita prietenie dintre cei doi va rezista, deşi nu există. Ea a fost invocată mai degrabă pentru a găsi o explicaţie plauzibilă pentru o alianţă care nu are nici un temei. Cu excepţia antibăsismului, la început, şi a pietrei de căpătâi în politica românească, adică valorificarea puterii. Prietenia între Ponta şi Antonescu nu există. În România asemenea minunăţii nu au supravieţuit în politică. Pe cei doi nu îi leagă decât un singur lucru. Nu proiectul de ţară, nu programul de guvernare, nu ideologia, nu războiul cu Băsescu, nici măcar credinţa (amândoi par a fi doi ortodocşi neconvinşi şi neconvingători). Nu-i ţine împreună decât gustul puterii. Amândoi trebuie să lupte pentru a putea rămâne dispecerii de miere către partidele lor. Cum o să se despartă? Mai ales liberalii! Să facă PSD-ul guvern cu PP-DD-ul, cu PDL-ul (partidul vechi sau Mişcarea Paparudei) şi cu UDMR? Adică o cârpeală din care să zboare? Greu de crezut, deşi în mintea unora din serviciile secrete şi chiar în proiectele nocturne ale premierului imberb par să circule şi asemenea scheme politice. E prea devreme, mai ales că încercările lui Traian Băsescu de a vidanja partidul pe care l-a condus (şi propulsat) şi de a muta conţinutul într-o cisternă nouă nu s-au terminat. Mai are de muncă, de convins, de strâns cu uşa, de ridiculizat sau de primit rapoarte şi înregistrări. Apoi de găsit sedii, de înscăunat Elena Udrea şi câţiva consilieri în noua formaţiune politică. Şi abia după, de pus la cale o furtună care să ducă gruparea moşită la Cotroceni într-o alianţă de guvernare. Adică măcar câteva luni.

De ce să se despartă acum Victor Ponta de Crin Antonescu, chiar dacă numai relaţia celor doi ţine alături două partide net diferite (ca să nu zic incompatibile)? Pentru că nu a venit vremea unei alte construcţii! Şi pentru că alternativa nu este pregătită. Crin Antonescu ar avea probleme şi cu o parte din liberalii agăţaţi în nişte funcţii. De ce să piardă aceştia ciolanul din cauza unui venetic ca Roşca Stănescu? Oricât ar părea de ciudat, Crin Antonescu ar câştiga un ceva în materie de credibilitate dacă s-ar depărta de PSD. Ar scăpa şi de acuza că el a relegitimat partidul lui Ion Iliescu şi l-a readus într-o alianţă care mai apoi a păcălit scopul iniţial (debarcarea lui Băsescu). Optând pentru separare, Crin Antonescu s-ar răzbuna şi pentru pierderea postului de la Justiţie, şi pentru păcăleala cu procurorii şi ar începe să urce pe o curbă care să-i relanseze şansele de candidat la următoarele prezidenţiale. Dar n-o poate face acum. Ar face din PNL un cuib de viespi, ar pierde parlamentari şi nu s-ar linge pe degetele de preşedinte al Senatului. Cum-necum, aşa inodor şi lipsit de iniţiativă şi greutate, Crin Antonescu este al doilea om în stat şi călăreşte bine peste jumătatea liberală a guvernului.

Victor Ponta ar avea mai multe variante să joace nişte cărţi. Dar toate cu riscul de a pierde oarecât din cele 60-65% de procente, cât pare să mai adune acum într-un electorat care nu a priceput că, dincolo de vorbitul la televizor, de glume, înţepături şi obrăznicii, premierul este departe de ce a promis şi de ce ar trebui să fie. De fapt, lui Ponta, scandalul Roşca Stănescu îi pică de minune. Trage ţărână pe alte scandaluri mult mai importante. Adică pe interceptarea judecătorului Bârsan (de unde s-ar ajunge la finul sau naşul sau ce o fi din SRI numit George Maior). Şi peste scandalul Valer Marian, pe care premierul a încercat să-l îngroape în tăcere şi cu ajutorul câtorva televiziuni care au ascuns subiectul sub preş. Scandalul Roşca Stănescu, pornit de Roşca şi întors de Victor Ponta împotriva acestuia, pică la fix peste neputinţa acestui guvern de amatori gălăgioşi, bolnavi de apărutul la televizor. Şi lipsiţi de proiecte serioase de guvernare.

Ce va fi mai târziu? Scandalul Roşca Stănescu prefaţează bătălii mult mai crunte într-o alianţă care a ratat scopul iniţial şi care nu este capabilă să încropească altul. Abia atunci s-ar putea pune problema unei despărţiri. Acum, ea nu are prea multe motive să se rupă, deşi nimeni nu poate să ştie ce este în mintea unui june care s-a trezit în fruntea bucatelor cu o aşa mare susţinere. Istoria cunoaşte şi povestea unora mai tineri care au fost siguri că pot porni la cucerirea lumii.Ultimele articole de Cornel NISTORESCU:


Comentarii articol (0)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
Nu exista nici un comentariu
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT