Sari la:

        MERSUL         

    TRENURILOR    

 

CURSE AUTOCAR

PROGRAM ECHIPE

Special

PARTENERI

Casa de Avocatura Coltuc


Newsletter
Continuă

Secretar de Stat Mugur Cozmanciuc:*Cred cu tărie in transparența decizională*
Categorie:   Special  Autor:  Paul MARIAN  Data:  17.08.2012  Ora:  11:43  Citiri:  3140

Share:
Voteaza articolul:

Nota 5/5 (10 voturi)

Interviu cu d-nul Mugur Cozmanciuc, Ministru Secretar de Stat in Ministerul Mediului si Padurilor.

 

FTR: Domnule Secretar de Stat Mugur Cozmanciuc care sunt atribuțiile dumneavoastră în conducerea Ministerului Mediului și Pădurilor?

Mugur Cozmanciuc: Eu am în vedere ca secretar de stat problematica pădurilor și valorificarea fondului cinegetic al României.

La venirea mea în minister am găsit o serie de probleme rămase nerezolvate, asociate celor două problematici mari pe care le gestionez în acest moment.

 Una din principalele preocupări la numirea mea în funcție a fost aceea de a integra în structura cabinetului specialisti care provin din aceste zone, care au expertiză de teren, cât și exercițiu managerial.

Eu cred cu tărie că transparența decizională trebuie să fie un aspect integrat al managementului secretariatului de stat și pornind de la acest crez am lansat deja consultări cu societatea civilă, cu reprezentații organizațiilor neguvernamentale, ai asociaților și forumurilor cu expertiză în materie, și nu este o noutate rolul activ pe care îl au în administrarea pădurilor din țara noastră.

Pentru mine este extrem de importantă poziționarea corectă, astfel încât să nu alterăm orgolile puternice ale acestor iubitori ai pădurilor. Încerc să gestionez, în acest context, inclusiv partea de relaționare cu sindicatele.

 

FTR: Care sunt prioritățile dumneavoastră  în calitate de secretar de stat?

C.M.: Prioritatea Ministerului Mediului și Pădurilor pentru perioada ce urmează este realizarea Strategiei Forestiere Naționale 2013-2022. Ceea ce îmi doresc de la această strategie este să depășim cadrul de foaie de hârtie, vreau sa avem o strategie care să fie rezultatul nevoilor reale ale societății și care să fie direcția pe care să o urmăm pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor.

Obiectivul fundamental al strategiei silviculturii, în țara nostră, îl constituie dezvoltarea acesteia în scopul creșterii contribuției sale la ridicarea calității vieții, pe baza gestionării durabile a pădurilor.

De asemenea, trebuie să vă anunțăm că ne propunem ca în această lună să lansăm în dezbatere publică Programul Național de Împăduriri. Trebuie să înțelegem că prioritatea noastră esențială în ceea ce privește Programul național de împăduriri este transpunerea acestuia în realitatea, ne dorim ca acesta să raspundă situației din teritoriu și să țină cont mai ales de seceta care s-a asezat asupra României.

Voi lua măsuri pentru asigurarea fondurilor necesare împăduririi terenurilor agricole, inapte pentru agricultură și pentru realizarea perdelelor forestiere de protecție, în special, în zona de câmpie pentru a contracara urmările negative ale secetelor prelungite asupra producţiei agricole şi asupra condiţiilor generale de mediu şi de viaţă.

În acest sens, voi promova o legislație restrictivă în ceea ce privește tăierile ilegale de arbori, concretizată prin pedepsirea cu infractiune pentru tăierea ilegală, distrugerea și furtul din păduri, indiferent de volum,  în conformitate cu Codul Penal și Codul de procedură penală.

Față de aceste teme importante pe agendă am stabilit  ca prioritate 0, nevoia de cadastru.  Nu mă voi opri să dau pe toate căile posibile,  inclusiv pe aceasta un semnal față de toate forurile implicate. Este urgentă nevoia de acest inventar, cu cele mai noi mijloace de lucru, așa cum este normal și util sa avem în anul 2012. Știu cât este de important să existe căi de monitorizare a tuturor activităților ce derivă din exploatarea fondului forestier. Unora poate să nu le convină, să se fi învățat cu monitorizarea prin mijloace mai rudimentare care era mai permisive în fața intereselor individuale. Pot spune că odată implementat cadastrul, aceste lucruri nu mai sunt permise.

Trebuie să vă comunic faptul că nici aspectele legate de exploatarea fondului cinegetic nu vor fi neglijate. Avem o multime de lucruri de facut și în acest sens. Armonizarea legislativă ar putea fi catalogată drept una dintre cele mai importante etape. Vă spun cu toată responsabilitatea că nu voi mai permite reglementari juridice care se bat cap în cap și că voi milita pentru o coerență legislative. Vă mărturisesc faptul că sunt foarte preocupat de acest domeniu și de schimbarea atitudinii unor decidenți față de această problematică.

FTR: Dacă ar fi să ne vorbiți de o realizare a dumneavoastră în această perioadă scurtă de mandat care ar fi aceasta?

C.M.: Dacă mi-ati adresat această întrebare eu aș dori să vorbesc despre o realizare a României și anume organizarea celei de-a 11-a reuniune a Conferinței Părților de la RAMSAR. O analiză aspura acestui summit pe mediu este dimensiunea simbolică și onorantă pentru statul roman. Aș inscrie acest eveniment intr-o serie de evenimente extreme de selective menite să poziționeze definitiv România pe harta marilor organizatori de evenimente de diplomație, precum summit-ul NATO și someul francofonie.

Statele membere ale Convenției Ramsar s-au întâlnit cu scopul de a evalua progresele realizate în domeniul utilizării sustenabile a zonelor umede, de a face schimb de experiență și de a împărtași cunoștințe privind aspectele tehnice și pentru a-și planifica activitatea pentru perioada următoare.

În prezent, România are declarate ca zone umede de importanţă internaţională, incluse pe lista Ramsar următoarele areale: Delta Dunării, cu o suprafaţă de 580 000 ha, Insula Mică a Brăilei, cu o suprafaţă de 17 586 ha, Lunca Mureşului, cu o suprafaţă de 17.166 ha Lacul Techirghiol, cu o suprafaţă de 1462 ha, Complexul piscicol Dumbrăviţa, cu o suprafaţă de 413,5 ha, Parcul Natural Porțile de Fier, cu o suprafață de 115 665,8 ha, Parcul Natural Comana, cu o suprafață de 24963 ha și Tinovul Poiana Stampei, cu o suprafață de 640,20 ha.

În cadrul acestei conferințe au mai fost incluse pe lista RAMSAR următoarele: Lacul Bistreț cu o suprafață de 27482 ha (urmează să fie anunțat oficial după prezentarea din data de 7.07.2012) , Confluența Olt – Dunăre cu o suprafață de 7,302 ha (urmează să fie anunțat oficial după prezentarea din data de 7.07.2012) ,Lacul Iezer Călărași cu o suprafață de 681 ha (urmează să fie anunțat oficial după prezentarea din data de 7.07.2012)Ultimele articole de Paul MARIAN:


Comentarii articol (1)
Va rugam postati doar comentarii ce au legatura cu subiectul articolului. Ne rezervam dreptul de a nu publica textele ce contin cuvinte vulgare, expresii jignitoare sau atacuri la persoana, precum si pe cele care contin linkuri cu scop publicitar.
MARIUS MATEI DUMITRU  2012-08-17 12:50:46
un interviu interesant,cu obiective punctuale.
Scrie un comentariu:
Cod securitate:
Introdu codul:


Trimite!
Comentarii Facebook:

Poate te-ar interesa si:

Dezvoltare software, optimizare web, agentie web, Centric IT